image
Главная » 2014 » Декабрь » 05

 Сумісне вирощування кормових і зернофуражних культур є однією з актуальних проблем кормовиробництва. Розв’язання її у нашій країні почалося ще в XVIII ст. і триває досі з перемінним успіхом. Так, наприкінці 50-х — на початку 60-х років минулого століття концепція кормовиробництва зводилась до вирощування кількох культур — кукурудзи, цукрових буряків на корм і однорічних бобо­вих на зерно — гороху, бобів. Змішаним і сумісним посівам приді­ляли менше уваги. З відродженням кормовиробництва інтерес до цих посівів зріс. Це стосується як багаторічних, так і однорічних кормових культур.

Ідею спільного вирощування рослин на корм людина взяла з природи, де, як відомо, трав’яна і деревна рослинність росте найча­стіше у вигляді рослинних угруповань — фітоценозів, які краще п ... Читать дальше »

Просмотров: 2704 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

У той час як постійно збільшується світове населення та потреба у продуктах харчування, продовжують зростати обсяги деградованих земель. Прихильники нульової системи обробітку ґрунту переконані, що зможуть призупинити знищення родючого шару та відновити його.

Традиційні методи обробітку ґрунту, як от оранка, призводять до поступового зниження родючості ґрунту та його деградації. Окрім того, за таких умов сільськогосподарське виробництво є затратним, а якість виробленої продукції низькою. Саме тому корпорація «Агро-Союз», що в Майському на Дніпропетровщині, постійно знаходиться в пошуку ресурсозберігаючих та відновлюючих родючість ґрунту технологій. Починаючи з 2001 року тамтешні аграрії повністю відмовилися будь-яким чином п ... Читать дальше »

Просмотров: 613 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

РайграсНазвание: происходит от греческих слов «аррен» (мужской) и «атер» (ость); у видов этого рода у нижнего тычиночного цветка всегда имеется ость. 
Описание: род насчитывает 3 вида, распространенных в России, Европе, Северной Америке и Азии. 

Корневищные, рыхлокустовые травянистые растения. Листья линейные, плоские. Колоски собраны в сжатую или раскидистую метелку. 

Обычно используется 1 вид. 
Райграс высокий, или французский — A. elatius (L.) Beauv. ex J. et C. Presi 
Дико произрастает в Европе, Северной Африке и Азии. 

Многолетнее травянистое растение до 120 см высотой с гладкими стеблями. Листья плоские, линейные, остро-шершавые по краю. Соцветия метельчатые до 10 см длиной. Как декоративное прим ... Читать дальше »

Просмотров: 531 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

  Вона розміщується в полі, яке призначене для ярих культур. Віка висівається після зернових або просапних культур. Ярова вика не дуже вимоглива до попередників.

Обробка грунту - лущення стерні і зяблева оранка після зернових і оранка після просапних. При фізичної стиглості грунту починають весняну обробку. Поле готують за 1 або 2 проходу до посіву з використанням культиватора КПС-4.

Віка відмінно використовує післядію добрив, які були внесені під попередник. При низькій забезпеченості грунту мінеральним живленням виникає необхідність внесення мінеральних добрив під вику безпосередньо. На родючих грунтах можна провести передпосівну обробку насіння молібденом і внести при посіві в рядки гранульований суперфосфат - 10 кг / га. На малородючих грунтах необхідно внести калійні та фосфорні добрива. Під оранку вносять Р 45&nb ... Читать дальше »

Просмотров: 882 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

Агрегат для приготування сухих комбінованих кормів ОКЦ.

Технологічний процес (рис.1.1, а) проходить в такій послідовності. Зернові корми надходять для очищення на решітний стан і пропускаються без обробки крізь змішувач і норію на магнітну колонку. Очищене від металевих домішок зерно шнеком спрямовується в секції зернового бункера. Мінеральні та білково-вітамінні домішки проходять той же шлях і збираються в бункерах. З зернового бункера продукт виходить крізь шнек-дозатор в дробарку КДУ-2, в дробленому вигляді через циклон та його шлюзовий затвор подається шнеком на просіювач, де розділяється на дві фракції за крупністю помелу. Фракції надходять в секції кінцевого бункера роздільно. З бункерів дозатори подають корм в шнек-змішувач, звідки продукт подається похи ... Читать дальше »

Просмотров: 3963 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)


 "Огляд родин, характеристика і використання представників класу Однодольні "

 

ПІДКЛАС ЛІЛІЇДИ – LILIIDAE

РОДИНА ЗЛАКОВІ, ТОНКОНОГОВІ - POACEAE, GRAMINEAE

У світовій флорі нараховується до 10000 видів, у флорі України - 331 вид. Багаторічні, рідше одно - або дворічні трави, часом дерева, ростуть майже повсюдно. Стебла порожнисті (соломина), рідко виповнені, на відміну від осокових виражені вузли і міжвузля, при основі вузлів вставна меристема - зона утворення додаткових коренів і закладення пазушних бруньок.

 

... Читать дальше »
Просмотров: 1841 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

 Високий попит і висока товарність горіхів обумовлені:

  • Винятковою їх цінністю як продуктів харчування (від становлення людини, оволодіння вогнем - до сьогоднішнього дня за рекомендаціями сучасних лікарів дієтологів);

  • Високою транспортабельністю горіхів, які можна зберігати і реалізовувати протягом року і більше;
  • Порівняно низькою врожайністю горіхових садів - до 1,0 - 1,5 т / га;
  • Відносно невеликим ареалом площ на земній кулі придатних за екологічними умовами для культури грецького горіха та фундука.

Тому горіхів ніколи не було і не буде багато, на них завжди був і буде попит, їх розведення у всіх країнах СНД завжди приділялася велика увага.

Повсюдно доводилися плани створення лісових культур і садів грецького горіха.

... Читать дальше »
Просмотров: 881 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

Райграс высокий, или Французский райграс (лат. Arrhenatherum elatius) — небольшой род многолетних травянистых растений семейства Злаки (Poaceae).

 

Название происходит от греческих слов «аррен» (мужской) и «атер» (ость); у видов этого рода у нижнего тычиночного цветка всегда имеется ость.

Ареал природного обитания – Европа, Северная Америка, Африка, Азия.

Многолетник, растущий густыми дерновинами и развивающий высокие (до 1 м) гладкие стебли, с плоскими, линейными по краю, острошероховатыми, в почкосложении свёрнутыми листьями; язычок короткий реснитчатый. Стебель заканчивается длинной, после цветения сжатой метелкой, с острошероховатыми ветвями.

... Читать дальше »

Просмотров: 795 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

Состав той или иной травы выбирается в зависимости от избранного владельцем типа газона. Кроме того, имеет значение степень освещённости участка, плодородие и влажность почвы на месте предполагаемого газона.

Для обыкновенного газона в хорошо освещаемом месте и с плодородной почвой подойдёт смесьмятлика лугового и райграса пастбищного в пропорции 1:1. Если почва менее плодородна, то к перечисленным выше добавляются семена овсяницы красной и гребенника.

При создании газона на песчаной почве применяют смесь из семян овсяницы луговой (40%), полевицы обыкновенной (40%), клевера белого (15%), райграса п ... Читать дальше »

Просмотров: 456 | Добавил: Admin | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

У розвинутих країнах користується популярністю пресування сіна. І переваг у цієї технології чимало - пресоване сіно за об’ємом у 1,5-2,0 рази компактніше, ніж розсипне, менший рівень затрат праці (приблизно на 15-18%) та палива (в межах 10-40%), можна повністю механізувати технологічний процес тощо. Наприклад, в США у пресованому вигляді зберігають 80-90%, у Великій Британії і Франції - понад 90%. В Україні ця цифра зовсім незначна. У великих господарствах також заготовляють подрібнене сіно. Під час його заготівлі, траву скошують з одночасним плющенням у валки, де вона пров’ялюється до вологості 35-40%. Потім валки підбирають, масу подрібнюють на частки розміром 8-12 см, транспортують і закладають у сховище, де вона просушується за допомогою спеціальних вентиляторів. Обсяги щорічної заготівлі сіна в Україні донедавна становили 8 ... Читать дальше »

Просмотров: 3801 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

16c876da95c2ff93567cf31954c77c69Багаторічні трави належать до родини бобових і злакових. З бо­бових багаторічних трав у польовому кормовиробництві поширені конюшина червона (лучна), люцерна посівна й еспарцет, із злако­вих — тимофіївка лучна, вівсяниця (костриця) лучна, стоколос (кост­рець) безостий, житняк, пирій безкореневищний, райграс високий, грястиця збірна та ін. Багаторічні злакові трави висівають у сумі­шах з бобовими травами при створенні культурних сіножатей, пасо­вищ у кормових та ґрунтозахисних сівозмінах на схилах балок.

У північних (поліських) районах країни більш поширена коню­шина лучна, в південних лісостепових і в Степу — люцерна посівна та еспарцет. У Лісостепу добре ростуть конюшина лучна, люцерна посівна, еспарцет, лядвенець ... Читать дальше »

Просмотров: 519 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

Тимофіївка лугова - рихлокустовий, верховий, багаторічний злак. Корінь мочкуватий, основна маса коренів розташована у верхніх шарах ґрунту, приблизно на глибині 30-50 сантиметрів. Кущ прямостоячий, висота 100-120 сантиметрів, листя ніжні, сірувато -зеленого забарвлення, шорсткі. Суцвіття - султан, має циліндричну форму.

Насіння яйцеподібне, сірувато-сріблястого забарвлення, розмір насіння 1,5-2 мм довжина та 0,5-1 мм ширина. Вага 1000 насінин в середньому 0,42 г. У 1 кг міститься 2300 тис/шт насіння.

На 100кг сіна містить 3-5 кг перевареного протеїну та 49-50 корм. од. В залежності від фази збира ... Читать дальше »

Просмотров: 547 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

DSC_3658Сорт люцерни Планет перш за все відрізняється високою продуктивністю сухої речовини. Він часто виступає основним компонентом травосумішей ЄВРОГРАСС сінажного призначення. Рекомендований для вирощування у зоні Лісостепу і Степу. Хвороби у роки випробувань не спостерігалися. Планет стійкий до фомозу та бактеріального в’янення, що значно збільшує витривалість сорту.
 
 Господарські та біологічні характеристики:
  • Швидкий розвиток навесні
  • Добра зимостійкість
  • Висока посухостійкість
  • Відмінна стійкість до полягання
  • Резистентність проти бактеріального в’янення та фомозу
  • Швидке відростання після укосу
  • Високий відсоток листя в скошеній масі
... Читать дальше »
Просмотров: 679 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

ЗЛАКОВІ ТРАВОСУМІШІ

В Україні для виробництва силосу і сінажу з трав широко використовуються чисті посіви люцерни. Дійсно, витривалість цієї культури, можливість азотфіксації завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями, високий вміст білка і потужна коренева система роблять цю культуру однією з найпривабливіших.
Аналізуючи переваги використання злакових і злаково-бобових травосумішей, на відміну від чистих посівів люцерни, необхідно враховувати наступні:
-          Висока цінність злакових трав для силосування.
Силос на відміну від сінажу має мати вологість 60-70%. Молочна кислота, що виступає консервантом силосної маси, утворюється внаслідок дії бактерій, для життєдіяльності котрих необхідний високий вмі ... Читать дальше »
Просмотров: 588 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)

Сидераты и зеленое удобрение

Одно из важных правил органического земледелия – почва не должна оставаться неиспользованной и открытой. Длительно (в течение недель и дольше) открытые участки почвы подвержены значительному ухудшению структуры и обеднению. При полном отсутствии контроля и конкуренции начинается массовое заселение сорняками, которые тоже используют полезные вещества из почвы, не давая ей ничего взамен. Поэтому с глубокой древности земледельцам известна технология использования растений сидератов. Так, Плиний Старший, живший в самом начале нашей эры писал: «Если растения люпина закопать в почву до образования плодов, то польза от такого мероприятия будет не меньше, чем от внесения навоза».

Посадка растений сидератов производится на временно ... Читать дальше »

Просмотров: 599 | Добавил: ure | Дата: 05.12.2014 | Комментарии (0)