image
Главная » 2014 » Декабрь » 03

 Клас — Однодольні рослини

Відомо до 6000 видів, в межах європейської частини країн СНД їх налічується близько 240. Польові злаки — рослини однорічні (ярі й озимі), а лучні — переважно багаторічні. Підземні органи в однорічних злаків складаються з вузла кущення і мичкуватої кореневої системи, в багаторічних є підземні стебла — кореневища, що досягають різного ступеня розвитку і служать для перезимівлі та для вегетативного розмноження. Злаки з довгими повзучими кореневищами називаються кореневищними, або пирійними. До них належать пирій повзучий, стоколос безостий, мітлиця біла та ін.

Більш короткі кореневища мають кущові злаки, які підрозділяються на нещільнокущові і щільнокущові. До перших належить тимофіївка, костриця лучна, грястиця збірна, тонкон ... Читать дальше »

Просмотров: 856 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 Оскільки після відновлення порушених земель дещо змінюються ґрунтові умови, то відповідно до цього потрібно підбирати культури, що будуть вирощуватись на цій території.

За відношенням до вологи культури поділяють на:

мезофіти – здатні рости і формувати врожай у помірних умовах зволоження – костриця лучна, тростинна, пирій повзучий, тимофіївка лучна та степова, райграс високий, пасовищний, багатоукісний, стоколос безостий, грястиця збірна, конюшина лучна, рожева, і біла, люцерна синя і жовта, еспарцет посівний, піщаний і закавказький, буркун білий і жовтий, жито, пшениця, овес, горох, вика, чина

ксерофіти – посухостійкі рослини, які можуть рости при недостатньому зволоженні та високій температурі. Їх поділяють на сукуленти – рослини пустель агава, очиток, молодило і склерофіти – типчак, вівс ... Читать дальше »

Просмотров: 729 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 Вирощування садової суниці - це дуже трудомісткий процес, у багатьох опускаються руки при перших труднощах і вони задовольняються лише тим, що "виросте саме", хоча садова суниця, та й будь-яка інша культура, при правильному догляді може здивувати не тільки сусідів, а й самих господарів. Ця культура потребує догляду весь вегетаційний період, як ніяка інша, тому систематичний підхід до догляду за нею має визначальне значення.

Пропонується простий і ефективний метод вирощування суниці садової на присадибних ділянках і в невеликих господарствах. Його оптимальність полягає в тому, що ми вирощуємо садову суницю тільки три роки, це час протягом якого молоді, сильні кущі суниці дають максимальний урожай, а потім міняємо її на нову, тим самим досягається 
оптимальне співвідношення трудомісткості по догляду за нею і врожайно ... Читать дальше »

Просмотров: 450 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

Сировинною базою для виробництва трав'яного борошна можуть бути різні кормові культури, здатні забезпечити постійне надхо­дження достатньої кількості повноцінної сировини протягом 100 — 200 днів. У структурі витрат на виробництво трав'яного борошна на частку сировини припадає 30 — 35 %. Тому необхідно використову­вати повноцінну зелену масу з високим вмістом каротину, сирого протеїну та інших поживних речовин, а клітковини — не більше, ніж допускається технічними умовами.

Кращою сировиною є зелена маса багаторічних бобових трав (ко­нюшини, люцерни, еспарцету, буркуну) та їх суміші із злаковими травами. Гарною сировиною є однорічні бобові трави (вика, чина, горох, люпин, боби), злакові (суданська трава, сорго, райграс одно­річний), у пізній період — гичка цукрових буряків та інш ... Читать дальше »

Просмотров: 880 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

Кто из огородников не знаком с таким явлением: если много лет подряд выращивать на участке, особенно без внесения удобрений, одну и ту же культуру, скажем, картофель, то урожай с годами уменьшится. Это, однако, не все. Опасны последствия такого «земледелия». Постепенно разрушается структура почвы и снижается ее плодородие. Монокультура усиливает также размножение вредителей и распространение болезней.

Вредное воздействие монокультуры можно убавить, если периодически выращивать растениясидераты получившие название зеленых удобрений. Особое значение в этой связи имеют растения сидераты -  мотыльковые (Leguminosen).

Эти растения, к которым принадлежат садовый горошек и бобы, с помощью бактерий, живущих на концах корней (клубеньковые бактерии), в состоянии поглощать азот из воздуха после отмирания расте ... Читать дальше »

Просмотров: 399 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 Плодово-ягодные насаждения в нашей стране занимают свыше 3,5 млн. га. Во многих районах юга, Северного Кавказа и средней полосы имеются крупные специализированные плодоводческие хозяйства, в которых сады занимают по 500—1000 и даже 2000 га. В таких хозяйствах особенно большое значение имеет эффективное использование пчел для опыления плодовых и ягодных культур. Наряду с этим не менее важная роль в повышении урожайности плодовых насаждений, несомненно, принадлежит правильным агротехническим приемам ухода за ними, важнейшими из которых являются система содержания почвы в саду и внесение удобрений.

Установлено, что для правильного содержания междурядий в садах необходим черный пар и периодический посев покровных культур с последующей запашкой их на сидеральное (зеленое) удобрение. Это способствует улучшению водно-воздушного и питате ... Читать дальше »

Просмотров: 536 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 У зайнятому пару пелюшку, як правило, сіють після зернових культур. Під неї вносять гній (30-40 т / га) і Р60К60.

Обробка грунту така ж, як під вику посівну в зайнятому пару. Обробляють її спільно з вівсом.

Норми висіву насіння на зелений корм і сіно - 220 кг (1,4 млн / га) пелюшки + 70 кг вівса на 1 га; на насіння - 160 кг (1 млн / га) + 60 кг вівса.

Насіннєві ділянки закладають в ранні терміни. На зелений корм її висівають у 2-3 строки через 15-20 днів. На корм її можна висівати також у суміші з соняшником (150 кг / га пелюшки + 20-25 кг / га соняшнику) та з райграс однорічним (20 кг / га), а на насіння - в суміші з гірчицею білою (5-7 кг / га).

Глибина посіву насіння 3-4 см. На зелений корм починають прибирати в розпалі цвітіння пелюшки, а на сіно - на початку плодоутворення.

При вирощуванні на насінн ... Читать дальше »

Просмотров: 482 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 585 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 Грунтозахисне землеробство або управління пожнивними залишками - це практика захисту грунту, яка дає раціональний ефективний контроль над ерозією грунту і дозволяє поліпшити особливості грунту та його якість. Однак реакція культур на грунтозахисне землеробство може широко варіюватися. Пожнивні залишки покривної або попередньої культури сівозміни змінює грунтову середу, і можуть привести до різної реакції культур.

Відвальний плуг розсовує грунт, поміщаючи пожнивні залишки глибоко в землю. Це змінює поверхню грунту, що призводить до збільшення температури грунту і швидкості окислення, підвищуючи, таким чином, розкладання органічної речовини в усьому пооране шарі. Підраховано, що більшість грунтів втрачають від 20 до 50% грунтового вуглецю з верхнього шару з моменту початку культивації. З іншого боку, при грунтозахисного землеробства пожн ... Читать дальше »

Просмотров: 412 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)

 При прикрасі ландшафту газоном, важливо знати про структуру та склад останнього. Пропонуємо в нашій статті розібратися, з чого ж складається газон, а саме, які бувають газонні трави, що вони з себе представляють. 

Газонні трави можуть бути однорічними, дворічних ібагаторічними.

Однорічні трави 

Однорічні трави проходять свій цикл життя в перший же рік. Після того, як дозрівають їх насіння, рослини трави відмирають. До таких газонних трав можна віднести, наприклад, мятлик однорічний і райграс однорічний.
Мятликоднорічний проростає з насіння. Основний період проростання становить цілий рік. Злаковий. Зростає пучкообразно. Має світло-зелені з жовтуватим відтінком листя. Стебла цієї рослини пучковато-гіллясті і рівномірно піднімають. Висота стебла коливається від 5 см до 25 ... Читать дальше »

Просмотров: 824 | Добавил: Admin | Дата: 03.12.2014 | Комментарии (0)