image
Главная » 2014 » Декабрь » 5 » Вирощування вики ярої на насіння
11:26
Вирощування вики ярої на насіння

  Вона розміщується в полі, яке призначене для ярих культур. Віка висівається після зернових або просапних культур. Ярова вика не дуже вимоглива до попередників.

Обробка грунту - лущення стерні і зяблева оранка після зернових і оранка після просапних. При фізичної стиглості грунту починають весняну обробку. Поле готують за 1 або 2 проходу до посіву з використанням культиватора КПС-4.

Віка відмінно використовує післядію добрив, які були внесені під попередник. При низькій забезпеченості грунту мінеральним живленням виникає необхідність внесення мінеральних добрив під вику безпосередньо. На родючих грунтах можна провести передпосівну обробку насіння молібденом і внести при посіві в рядки гранульований суперфосфат - 10 кг / га. На малородючих грунтах необхідно внести калійні та фосфорні добрива. Під оранку вносять Р 45 К 45 , це підвищить врожай зерна на 3-5 ц / га.

Посів яровий вікі. Використовують звичайний вузькорядного і рядковий, який забезпечує рівномірне розміщення на площі насіння. Бур'яни добре придушуються рослинами вики. При проростанні насіння вики вимагають оптимального надходження вологи, для цього її сіють на 4-5 см завглибшки. Глибина сівби на легких грунтах збільшується до 5-6 см. Через 7-10 днів з'являються сходи.

Норма висіву 1,2-1,8 млн схожих насінин / га н в чистих посівах або 1-1,5 ц / га. Часто вику на насіння сіють разом з вівсом 3-4 вікі до 1 вівса. Норма висіву вівса - 40-60 кг / га, вики 100-110 кг / га, всього 1,4-1,7 ц / га. На насіння вика може висіватися разом з гірчиці білої або кормовими бобами.

Внаслідок нерівномірності дозрівання, сильного вилягання, легкого обсипання насіння, збирати вику на зерно дуже складно. Збирається вика двофазним способом. В валки скошують насінники за допомогою жатки ЖРБ-4, 2, коли 50-70% бобів в середній і нижній частинах побуріли.

Валки підбирають і обмолочують, вологість зерна при цьому 16-18%.

Вирощування вики озимої . Віка озима вирощується в суміші з озимими - тритикале, пшениця, житом, рапсом і ячменем. Врожайність вікі в суміші - 250-400 ц / га, в одновидових посівах - 150-250 ц / га. У порівнянні з ярої викою вона містить більше протеїну.

Озима вика не вимагає високих температур. Насіння вики починають проростати при 2-3 0 С. Вимоглива до вологи. Зимостійкість наже, ніж у озимих зернових культур.

Кращими попередниками є - ярові і озимі зернові, кукурудзи. Добрива найкраще внести під попередник. Якщо грунти не родючі, то під оранку потрібно внести Р 30-45 До 30-45 .

Для вирощування вики підготовка грунту схожа з обробкою грунту під озимі культури.

Спосіб посіву - рядковий, сівалкою СЗ-3, 6. Висівають на 3-4 см глибину на важких грунтах, а на легких - на 5-6 см. Якщо вологи недостатньо, а грунти піщані, то глибину збільшують до 6-8 см. Норма висіву суміші вики і жита, при нормальних умовах грунтового шару - 140 кг / га - 70 кг вики і 70 кг жита. У чистому вигляді посів вики неефективний, так як відбувається вилягання і зниження зернової продуктивності.

Ранній посів створить чудові умови для перезимівлі вікі і її розвитку. Якщо запізнитися з сівбою (пізніше 10.09), то вона не встигнемо оптимально розвинутися і майже вся за зиму загине.

Прибирають вику роздільним способом.

 

Источник http://agro.webfermer.org.ua

Просмотров: 883 | Добавил: Admin | Теги: Вирощування вики ярої на насіння | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar