Техніка запуску корів
Підготовка корів до отелу. На продуктивність корів впливає правильна підготовка їх до наступної лактації, яка починається з організації запуску.
Тварини, які не закінчили свій ріст і мають середню вгодованість та рекордисткам – сухостійний період 70-75 днів, усім іншим - 50-60. Запуск корів, які мають підвищену здатність виділяти значну кількість молока складний процес. Його необхідно проводити щонайменше 5-10 днів.
Техніка запуску корів. Починають запускати корів за 6-12 днів до початку сухостою. Триразове доїння заміняють дворазовим.
Корів з надоєм 10 кг і більше на протязі перших 5-6 днів запуску доять по два рази на добу, з 6-7 днів на протязі 2-3 днів – один раз, пізніше один раз – через день. Тривалість запуску для таких корів становитиме 10-12 днів.
Корів з надоєм на час запуску 6-9 кг запускають на протязі 6-8 днів. Їх в перші 3 дні доять 2 рази на добу, на четвертий – п’ятий день – один раз на день, пізніше – через день. Припиняють доїння корів при добовому надої 1-2 кг молока. Масаж вим’я під час запуску корів не проводиться. Годівля корів за повною нормою розпочинається на 5-6 день після повного запуску.
Техніка доїння та годівля корів під час запуску.
Добовий надій молока перед запуском, кг |
Тривалість запуску, днів |
Організація доїння в період запуску |
Організація годівлі в період запуску |
1 – 2 |
1 |
Припиняють доїння |
Без змін раціону |
3 – 5 |
3 – 4 |
Доять 2 дні по 2 рази на добу, на 3 день – один раз на добу, пізніше через добу |
З раціону виключають концентровані корми, зелені корми влітку зменшують на половину, зимою виключають з раціону коренеплоди. Інші соковиті корми і воду зменшують на половину |
6 – 9 |
6 – 8 |
Доять 3 дні по 2 рази на добу, з четвертого дня – один раз, з п’ятого - через день |
З раціону виключають концентровані та соковиті (влітку зелені) корми і замінюють їх сіном Норму води зменшують на половину. |
10 і вище |
10 – 12 |
Доять 5-6 днів по 2 рази на добу, з 6-7 дня – один раз, пізніше - через день |
Концентровані і соковиті корми (влітку зелені) заміняють сіном. Норму води зменшують наполовину. |
Допоміжна таблиця для планування надоїв по окремих місяцях лактації, кг.
Фактичний добовий надій по місяцях лактації, кг |
Всього за 305 днів лактації |
|||||||||
I |
II |
III |
IV |
V |
VI |
VII |
VIII |
IX |
X |
|
10 |
11 |
11 |
10 |
9 |
8 |
7 |
6 |
5 |
5 |
2400 |
11 |
12 |
12 |
11 |
10 |
9 |
8 |
7 |
6 |
4 |
2700 |
12 |
14 |
13 |
12 |
11 |
10 |
9 |
8 |
6 |
5 |
3000 |
14 |
17 |
15 |
14 |
13 |
12 |
11 |
10 |
8 |
6 |
3600 |
16 |
18 |
16 |
15 |
14 |
13 |
12 |
10 |
9 |
7 |
3900 |
17 |
19 |
17 |
16 |
15 |
14 |
13 |
11 |
10 |
8 |
4200 |
18 |
20 |
19 |
17 |
16 |
15 |
14 |
12 |
10 |
9 |
4500 |
19 |
22 |
20 |
19 |
17 |
16 |
14 |
13 |
11 |
9 |
4800 |
20 |
23 |
21 |
20 |
18 |
17 |
15 |
14 |
12 |
10 |
5100 |
21 |
24 |
22 |
21 |
19 |
18 |
16 |
15 |
13 |
11 |
5400 |
22 |
25 |
24 |
22 |
20 |
19 |
17 |
15 |
14 |
12 |
5700 |
23 |
25 |
24 |
22 |
21 |
20 |
18 |
17 |
16 |
14 |
5900 |
24 |
27 |
25 |
23 |
21 |
20 |
18 |
16 |
14 |
12 |
6000 |
25 |
28 |
26 |
24 |
22 |
21 |
19 |
17 |
15 |
13 |
6300 |
26 |
29 |
27 |
25 |
23 |
22 |
20 |
18 |
16 |
14 |
6600 |
27 |
30 |
28 |
26 |
25 |
23 |
21 |
19 |
17 |
14 |
6900 |
28 |
31 |
27 |
27 |
26 |
24 |
22 |
20 |
18 |
15 |
7320 |
32 |
36 |
33 |
30 |
28 |
27 |
24 |
21 |
18 |
16 |
8000 |
36 |
40 |
37 |
34 |
31 |
30 |
27 |
24 |
21 |
18 |
9000 |
40 |
45 |
41 |
38 |
35 |
33 |
30 |
26 |
23 |
20 |
10000 |
44 |
49 |
46 |
42 |
38 |
36 |
33 |
29 |
25 |
22 |
11000 |
48 |
54 |
50 |
46 |
42 |
40 |
36 |
32 |
28 |
24 |
12000 |
ЯК РОЗДОЇТИ КОРОВУ
Роздоювання корів дає можливість підвищити молочну продуктивність, повніше виявити і розвинути їх спадкові властивості. Роздоювання включає комплекс заходів, спрямованих на виявлення і закріплення природної здатності корови до високої молочної продуктивності.
Встановлено, що роздоювання корів з першої лактації завжди можна добитись значно вищої продуктивності в наступні лактації. Підвищення надоїв досягають інтенсивним роздоюванням корів протягом двох -трьох лактацій.
Основною умовою роздоювання є правильна організація годівлі тварин. Після отелення вплив годівлі на молочну продуктивність корови найсильніший. Багата і повноцінна годівля в період найвищої діяльності молочної залози перші 2-3 місяці позитивно позначається на надоях протягом усієї наступної лактації і тим сильніше, чим високопродуктивна корова.
Тому роздоювання корови треба починати на 14-16 день після отелення. В цей час в раціоні її має бути більше кормів фактичного надою молока на 2-3 кормові одиниці. Раціон повинен бути збалансованим по загальній поживності і протеїну, мінеральних речовинах, вмісту цукру, бездоганним щодо смаку і дієтичних властивостей з врахуванням індивідуальних особливостей тварини.
Авансування кормами, тобто збільшувати їх добові даванки слід до того часу, поки тварина підвищує надої молока до одержання найвищого, який слід підтримувати довгий час. У більшості корів найвищий добовий надій настає на 1-2-му місяці лактації, проте в окремих високопродуктивних корів він буває на З-4‑му місяці й пізніше. Чим вищий добовий надій корови в перші місяці лактації, тим вищий і річний. Якщо на останню надбавку кормів корова протягом 10-12 днів надій не збільшить, треба змінити склад кормів у раціоні. Якщо і цей захід не дає позитивних результатів, роздоювання вважають закінченим. Корову поступово, протягам 10-12 днів, переводять на годівлю, що відповідає її фактичному надою. Знижувати поживність раціони потрібно дуже обережно, щоб не допустити зниження надоїв. Інтенсивна годівля в період роздоювання не тільки підвищує надій, а іноді трохи збільшує і жирність молока.
Під час роздоювання корів треба уважно стежити за станом здоров'я, особливо за станом травлення кожної тварини.
Велике значення при роздоюванні корів відіграє продуманий розпорядок. За 20-30 хвилин до початку годівлі організм тварин вже починає готуватись до цього процесу. У корів припиняється жуйка. Якщо з якихось причин роздати корми раніше встановленого часу, корова неповністю засвоїть його, бо організм її ще не підготовлений до цього, а погане засвоєння кормів відіб'ється на продуктивності тварини. Якщо запізнитися з годівлею, вона теж може недоодержати якусь кількість молока. Слід пам'ятати, що будь-яке порушення розпорядку дня зразу ж відбивається на надоях.
Народне прислів’я гласить, що молоко у корови на язиці та в руках господаря. Вмілим доїнням можна значно підвищити надої, а невмілим – зіпсувати вим'я, внести інфекцію, знизити продуктивність тварини.
Авансування, як правило, здійснюється додатковим згодовування високоенергетичних кормів, тобто концентрованих та соковитих - коренеплодів, бо збільшення об’ємистих обмежується розмірами шлунка і вмістом у них клейковини. Разові даванки концентратів не повинні перевищувати 2,5-3,0, а кормових буряків – 10-12 кілограмів. На кожну кормову одиницю під час роздоювання корів необхідно згодовувати 110-110 грамів перетравного протеїну, 90-100 – цукру, 30-40 – жиру, по 7 грамів кухонної солі і кальцію, 5 грамів фосфору, 50 міліграмів каротину і до 30 процентів клітковини від сухої речовини.
Позитивно реагують корови прибавкою молока на ведення до раціонів у період роздоювання картоплі та жому.
Добре організований роздій дає змогу одержати в перші 100 днів лактації 43-47 процентів річного надою молока від корови.