image

Техніка запуску корів

 

   Підготовка корів до отелу. На продуктивність корів впливає правильна підготовка їх до наступної лактації, яка починається з організації запуску.

   Тварини, які не закінчили свій ріст і мають середню вгодованість та рекордисткам – сухостійний період 70-75 днів, усім іншим  - 50-60. Запуск корів, які мають підвищену здатність виділяти значну кількість молока складний процес. Його необхідно проводити щонайменше 5-10 днів.

   Техніка запуску корів. Починають запускати корів за 6-12 днів до початку сухостою. Триразове доїння заміняють дворазовим.

   Корів з надоєм 10 кг і більше на протязі перших 5-6 днів запуску доять по два рази на добу, з 6-7 днів на протязі 2-3 днів – один раз, пізніше один раз – через день. Тривалість запуску для таких корів становитиме 10-12 днів.

   Корів з надоєм на час запуску 6-9 кг запускають на протязі 6-8 днів. Їх в перші 3 дні доять 2 рази на добу, на четвертий – п’ятий день – один раз на день, пізніше – через день. Припиняють доїння корів при добовому надої 1-2 кг молока. Масаж вим’я під час запуску корів не проводиться. Годівля корів за повною нормою розпочинається на 5-6 день після повного запуску.

 

Техніка доїння та годівля корів під час запуску.

Добовий надій молока перед запуском, кг

Тривалість запуску, днів

Організація доїння в період запуску

Організація годівлі в період запуску

1 – 2

1

Припиняють доїння

Без змін раціону

3 – 5

3 – 4

Доять 2 дні по 2 рази на добу, на 3 день – один раз на добу, пізніше через добу

З раціону виключають концентровані корми, зелені корми влітку зменшують на половину, зимою виключають з раціону коренеплоди. Інші соковиті корми і воду зменшують на половину

6 – 9

6 – 8

Доять 3 дні по 2 рази на добу, з четвертого дня – один раз, з п’ятого  - через день

З раціону виключають концентровані та соковиті (влітку зелені) корми і замінюють їх сіном

Норму води зменшують на половину.

10 і вище

10 – 12

Доять 5-6 днів по 2 рази на добу, з 6-7 дня – один раз, пізніше - через день

Концентровані і соковиті корми (влітку зелені) заміняють сіном. Норму води зменшують наполовину.

 

 

 

 

 Допоміжна таблиця для планування надоїв по окремих місяцях лактації, кг.

Фактичний добовий надій по місяцях лактації, кг

Всього за 305 днів лактації

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

10

11

11

10

9

8

7

6

5

5

2400

11

12

12

11

10

9

8

7

6

4

2700

12

14

13

12

11

10

9

8

6

5

3000

14

17

15

14

13

12

11

10

8

6

3600

16

18

16

15

14

13

12

10

9

7

3900

17

19

17

16

15

14

13

11

10

8

4200

18

20

19

17

16

15

14

12

10

9

4500

19

22

20

19

17

16

14

13

11

9

4800

20

23

21

20

18

17

15

14

12

10

5100

21

24

22

21

19

18

16

15

13

11

5400

22

25

24

22

20

19

17

15

14

12

5700

23

25

24

22

21

20

18

17

16

14

5900

24

27

25

23

21

20

18

16

14

12

6000

25

28

26

24

22

21

19

17

15

13

6300

26

29

27

25

23

22

20

18

16

14

6600

27

30

28

26

25

23

21

19

17

14

6900

28

31

27

27

26

24

22

20

18

15

7320

32

36

33

30

28

27

24

21

18

16

8000

36

40

37

34

31

30

27

24

21

18

9000

40

45

41

38

35

33

30

26

23

20

10000

44

49

46

42

38

36

33

29

25

22

11000

48

54

50

46

42

40

36

32

28

24

12000

ЯК РОЗДОЇТИ КОРОВУ

Роздоювання корів дає можливість підвищити молочну про­дуктивність, повніше виявити і розвинути їх спадкові власти­вості. Роздоювання включає комплекс заходів, спрямованих на виявлення і закріплення природної здатності корови до високої молочної продуктивності.

Встановлено, що роздоювання корів з першої лактації зав­жди можна добитись значно  вищої продуктивності в наступні лактації. Підвищення надоїв досягають інтенсивним роздоюванням корів протягом двох -трьох лактацій.

Основною умовою роздоювання є правильна організація годівлі тварин. Після отелення вплив годівлі на молочну продуктивність корови найсильніший. Багата і повноцінна годівля в період найвищої діяльності молочної залози  перші 2-3 місяці позитивно позначається на надоях протягом усієї наступної лактації і тим сильніше, чим високопродуктивна корова.

Тому роздоювання корови треба починати на 14-16 день після отелення. В цей час в раціоні її має бути більше кормів фактичного надою молока на 2-3 кормові одиниці. Раціон повинен бути збалансованим по загальній поживності і протеїну, мінеральних речовинах, вмісту цукру, бездоганним щодо смаку і дієтичних властивостей з врахуванням індивідуальних особливостей тварини.

Авансування кормами, тобто збільшувати їх добові даванки слід до того часу, поки тварина підвищує надої молока до одержання найвищого, який слід підтримувати довгий час. У більшості корів найвищий добовий надій настає на 1-2-му місяці лактації, проте в окремих високопродуктивних корів він буває на З-4‑му місяці й пізніше. Чим вищий добовий надій корови в перші місяці лактації, тим вищий і річний. Якщо на останню надбавку кормів корова протягом 10-12 днів надій не збільшить, треба змінити склад кормів у раціоні. Якщо і цей захід не дає позитивних результатів, роздоювання вважають закінче­ним. Корову поступово, протягам 10-12 днів, переводять на годівлю, що відповідає її фактичному надою. Знижувати поживність раціони потрібно дуже обережно, щоб не допустити зниження надоїв. Інтенсивна годівля в період роздоювання не тільки підвищує надій, а іноді трохи збільшує і жирність молока.

Під час роздоювання корів треба  уважно стежити за станом здоров'я, особливо за станом травлення кожної тварини.

Велике значення при роздоюванні корів відіграє продуманий розпорядок. За 20-30 хвилин до початку годівлі організм тварин вже починає готуватись до цього процесу. У корів припиняється жуйка. Якщо з якихось причин роздати корми раніше встановленого часу, корова неповністю засвоїть його, бо організм її ще не підготовлений до цього, а погане засвоєння кормів відіб'ється на продуктивності тварини. Якщо запізнитися з годівлею, вона теж може недоодержати якусь кількість молока. Слід пам'ятати, що будь-яке порушення розпорядку дня зразу ж відбивається на надоях.

Народне прислів’я гласить, що молоко у корови на язиці та в руках  господаря. Вмілим доїнням  можна значно підвищити надої, а невмілим – зіпсувати вим'я, внести інфекцію, знизити продуктивність тварини.

Авансування, як правило, здійснюється додатковим згодовування високоенергетичних кормів, тобто концентрованих та соковитих - коренеплодів, бо збільшення об’ємистих обмежується розмірами шлунка і вмістом у них клейковини. Разові даванки концентратів не повинні перевищувати 2,5-3,0, а кормових буряків – 10-12 кілограмів. На кожну кормову одиницю під час роздоювання корів необхідно згодовувати 110-110 грамів перетравного протеїну, 90-100 – цукру, 30-40 – жиру, по 7 грамів кухонної солі і кальцію, 5 грамів фосфору, 50 міліграмів каротину і до 30 процентів клітковини від сухої речовини.

Позитивно реагують корови прибавкою молока на ведення до раціонів у період роздоювання  картоплі та жому.

Добре організований роздій дає змогу одержати в перші 100 днів лактації 43-47 процентів річного надою молока від корови.