image

Технологія вирощування столового буряку

 

Ґрунт і місце в сівозміні.

Буряк - високоврожайна овочева культура. У сівозміні буряк розміщують в одному полі з морквою. Вони досить вимогливі до вологості ґрунту, особливо в період сходів та інтенсивного формування врожаю (червень-серпень). Нестача вологи в цей період призводить до здерев'яніння коренеплодів, а надлишок її сповільнює ріст і знижує врожай. Непридатні для вирощування буряка кислі ґрунти. При рН 5 і менше сходи з'являються повільно і зріджуються, а рослини дуже погано ростуть.

Найкращими попередниками для буряка столового є огірок, рання картопля, капуста.

Обробіток ґрунту.

Підготовка ґрунту і удобрення для буряків майже такі ж, як і для моркви. З гербіцидів під передпосівну культивацію вносять Гезагард (2-3 кг / га), Стомп (3-6 кг / га). Позитивно реагує буряк на внесення мікродобрив, особливо борних і марганцевих.

Посів.

Насіння доцільно висівати у два строки: перший - одразу після сівби ранніх зернових, другий - у першій половині травня. При висіванні в другий строк на посівах майже не утворюється цвітуха, коренеплоди мають ніжну консистенцію і краще зберігаються взимку. Тому врожай при висіванні в перший строк сівби використовують здебільшого в літньо-осінній період, а в другий - для зберігання. Сіють широкорядним (45-60 см), широкосмуговим (ширина смуги 10-12 см) або стрічковим (20-50 см) способом. Норма висіву багаторосткового насіння першого класу - 12-16, одноросткового - 8-10 кг / га.

Глибина загортання насіння - 3-4 см. До і після сівби проводять коткування. Ефективне внесення мінеральних добрив у рядки під час сівби (N20Р20К20).

Догляд за посівами і збирання врожаю.

Догляд за посівами і збирання врожаю такі ж, як і моркви. При висіванні багаторосткового насіння потрібно проріджувати сходи боронуванням у фазі двох справжніх листків. Загущені посіви букетують з наступним боронуванням або проривають вручну. При остаточному формуванні на 1 га залишають до 500 тис. рослин.

Для знищення бур'янів посіви буряка у фазі другого справжнього листка обробляють гербіцидом Бетанал (1-1,3 кг / га діючої речовини). Проти шкідників (бурякової блохи, бурякового довгоносика, бурякової мухи) посіви обприскують Конфідором (0,3 л / га).

Збирають буряки до настання заморозків, оскільки підмерзлі коренеплоди втрачають смакову якість і погано зберігаються. При зборі столового буряка ранні коренеплоди очищають від гички, сортують на товарні і нетоварні, з яких окремо виділяють дрібні. Товарні коренеплоди затарюють і відправляють для реалізації або на зберігання, дрібні - зберігають в овочесховищах або траншеях для вигонки в закритому ґрунті. Нетоварні (перерослі, механічно пошкоджені, прив'ялі та ін) згодовують тваринам.

Листя використовують для силосування або згодовують тваринам у свіжому вигляді.

Особливості вирощування буряка на пучкову продукцію.

Буряк на пучкову продукцію висівають під зиму або рано навесні. Норма висіву багаторосткового насіння при підзимній сівбі - 16-20, а одноростковою - 11 кг / га. Глибина загортання - 1-2 см. Місце вирощування, обробіток ґрунту, удобрення, способи сівби і догляд за рослинами такі, як і моркви. Збирають буряки з бадиллям, коли діаметр коренеплодів досягає 3-3,5 см. Спізнюватися зі збиранням рослин з подзимних посівів не слід, так як вони швидко викидають стрілку і втрачають якість. Після збирання рослини миють, в'яжуть у пучки, затарюють і відправляють для реалізації.