image
Главная » 2014 » Декабрь » 5 » Грецький горіх. Підсумки досліджень та перспективи вирощування.
10:47
Грецький горіх. Підсумки досліджень та перспективи вирощування.

 Високий попит і висока товарність горіхів обумовлені:

  • Винятковою їх цінністю як продуктів харчування (від становлення людини, оволодіння вогнем - до сьогоднішнього дня за рекомендаціями сучасних лікарів дієтологів);

  • Високою транспортабельністю горіхів, які можна зберігати і реалізовувати протягом року і більше;
  • Порівняно низькою врожайністю горіхових садів - до 1,0 - 1,5 т / га;
  • Відносно невеликим ареалом площ на земній кулі придатних за екологічними умовами для культури грецького горіха та фундука.

Тому горіхів ніколи не було і не буде багато, на них завжди був і буде попит, їх розведення у всіх країнах СНД завжди приділялася велика увага.

Повсюдно доводилися плани створення лісових культур і садів грецького горіха.

Приміром, тільки в Молдові в держлісфонду було створено понад 30 тис. га лісових культур грецького горіха і більше 2 тис. га горіхових садів в колгоспах і радгоспах республіки.

До цього часу я, після закінчення Української сільськогосподарської академії, керував найбільшим в Молдові лісорозсадником, де в окремі роки висівалось до 30 тонн горіхів, вирощувалися сотні тисяч саджанців горіха. Коли мені доручили досліджувати продуктивність горіхових насаджень, я почав з аналізу накопиченого досвіду, вивчив більше 50 дисертацій по горіху, більше 2000 наукових публікацій (в т.ч. більше 500 іноземних).

Аналіз літератури показав відсутність чіткої обгрунтованої технології промислової культури грецького горіха. Це підтвердили і наші експедиційні дослідження практично в усіх регіонах обробітку горіха в СНД від Киргизії, Таджикистану, Узбекистану, Азербайджану, Грузії до Північного Кавказу, Криму, Буковини, Закарпаття. Вивчення продуктивності горіхових садів в Молдові з площами живлення від 6х4 м до 10х10, 16х16, 20х20м показало, що збір горіхів у них не перевищує 3-5 ц / га. У той же час виконані багаторічні дослідження показали, що врожай дерев горіха в одиночних і алейних посадках закладених одновіковими саджанцями однакового походження в 2,5 - 3 рази вище ніж в прилеглих в цих же умовах масивних садах грецького горіха.

З огляду на наші рекомендації, в Молдові з 1967 року закладалися лише алейні посадки уздовж доріг, або одно-двох рядні лісосмуги з грецького горіха.

Аналіз товарного виробництва горіхів у Криму, Буковині, Молдавії, звідки експортувалися їх десятки тисяч тонн, показує, що раніше дерева горіхів, як правило, росли по межах, або навколо виноградників у сільських господарствах. Закладалися ці насадження за методом «народної селекції» - кращими місцевими формами горіха.

Проведені нами роботи в Молдові, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях показали тут великий потенціал генофонду грецького горіха.

На базі місцевих, так званих «Карпатських» форм горіха, виведено і ряд американських сортів.

І в останні роки до нас двічі приїжджали працівники Асоціації фермерів-ореховодов Каліфорнії з пропозицією придбати наші кращі сорти грецького горіха.

У своїй селекційній роботі ми зустрічали і сортоформи з плодоношенням з бічних бруньок. На наш погляд, значення цього феномену дуже перебільшено. Адже плодоношення з бічних бруньок можливе тільки при сильних приростах більше 10-15 см (тобто тільки у молодому віці). Але до 15-20 років довжина однорічного приросту знижується до 5-7 см і нижче. При цьому опадають зав'язі навіть з верхівкових бруньок.

Найбільш сенсаційною була знахідка нами форм горіхів, у яких було цільне, без перегородок, ядро, як у мигдалю, а шкаралупа була без швів, як у фундука.

У перспективі, знахідка і вивчення таких сортів, зробить переворот у виробництві ядра грецького горіха.

У цілому, на підставі більше 40-річного досвіду селекції грецького горіха ми вважаємо найціннішими сорти з плодами 10-16 г., виходом світлого ядра 50-56%, з урожаєм 15-60 кг / дерево.

Як показав наш досвід, великоплідні сорти типу «бомба», «паперовошкарлупні», «гроноподібні», рано вступаючі у плодоношення (на 1-2-ий рік або типу «Ідеал») дають низькоякісну товарну продукцію, або є недостатньо випробуваними, необгрунтованою сенсацією. Селекція грецького горіха - це дуже серйозне питання, багаторічна копітка праця.

Нами була розроблена технологія щеплення грецького горіха на постійному місці. Найкращі результати тут виходять при 5-7-річному віці підщеп з діаметром стовбура в місці щеплення до 5 см зимовими живцями за кору «сідлом» з обмазкою парафіном. Такий спосіб найбільш доцільний у невеликих фермерських садах або для прискорення створення маточників прищеп-черенків, колекційних садів горіха. У цілому в Україні і в Молдавії всіма вченими виділено достатньо багато цінних сортів грецького горіха. Але немає жодних гарантій, що вони будуть давати високі врожаї у масивних садах, оскільки у цих сортів дуже слабо вивчена біологія цвітіння, сумісність пилку. Тому, до детального вивчення цих сортів ми рекомендуємо саджанцями кращих сортів і сортових гібридів створювати горіхові насадження:

  • По межах землекористування;
  • Навколо садів і виноградників;
  • Уздовж каналів;
  • У захисних зонах водойм;
  • А головне - по межах і на присадибних ділянках у населення, де і в минулому і сьогодні виробляється основна маса товарних горіхів у всіх країнах СНД.

Жадан Віктор Маркіянович 
кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри загальної екології 
старший науковий співробітник за спеціальністю: 
«Лісові культури, селекція і насінництво»

Источник http://sadco.com.ua

Просмотров: 881 | Добавил: Admin | Теги: Грецький горіх. Підсумки досліджень | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar