image
Главная » 2014 » Декабрь » 5 » Біологічні особливості вики ярої та озимої
11:21
Біологічні особливості вики ярої та озимої


Біологічні особливості
Одна з найпоширеніших однорічних бобових трав. Дає високоякісні корми. У 100 кг сіна міститься 46 к.о. і 123 г протешу на кожну к.о. Зелена маса вики добре облистнена - до 60-70%. Урожайність зеленої маси досягає 300-400 ц/га, сіна - до 60-80 ц/га. Вирощують у сумішках з вівсом, горохом, капустяними та іншими культурами.

Вика яра невимоглива до тепла. Насіння її починає проростати при температурі 2-3°С, а сходу витримують приморозки до 4-6°С. Вологолюбна культура. Найбільше води поглинає під час інтенсивного наростання вегетативної маси і в фазі цвітіння-утворення плодів. Добре росте на нейтральних і слабокислих ґрунтах.

Сорти: Багатоплідна, Білоцерківська, Гібридна 97, Маргарита, Подільська, Прибузька.

Технологія вирощування
При вирощуванні вики ярої на насіння її розміщують у полі, що призначене для ярих культур. Висівають її після просапних або зернових культур. Вика яра не вимоглива до попередників. Не рекомендується сіяти вику раніше, ніж через три роки після.

Основний обробіток ґрунту полягає в лущенні стерні й зяблевій оранці після зернових та оранці після просапних. Весняний обробіток розпочинають при фізичній стиглості ґрунту. З допомогою культиватора КПС-4 поле готують за один чи два проходи до сівби.

Вика як і всі інші зернобобові культури, добре використовує післядію добрив, що внесені під попередник. Необхідність внесення мінеральних добрив безпосередньо під вику виникає при низькій забезпеченості ґрунту доступними формами мінерального живлення. Тому на родючих ґрунтах, після удобрених попередників можна обмежитись передпосівною обробкою насіння молібденом і внесенням в рядки при сівбі гранульованого суперфосфату в дозі 10кг/га д.р. При розміщенні на малородючих ґрунтах вносять фосфорні і калійні добрива. Внесення під основний обробіток Р45К45 забезпечує підвищення врожаю зерна на 3,0-5,0 ц/га.

Спосіб сівби - звичайний рядковий і вузькорядний, що забезпечує рівномірне розміщення насіння на площі. При цьому добре пригнічуються бур'яни рослинами вики.

Насіння вики при проростанні потребує доброго надходження вологи, загортають його на глибину не менше 4-5см. На легких ґрунтах глибину збільшують до 5-6см.

Вику яру висівають дуже рано. Сходи з'являються через 7-10 днів. Сіють її на насіння одночасно з ранніми зерновими культурами.

Норма висіву насіння в чистих посівах 1,2-1,8млн/га схожих насінин, або 100-150кг/га. Вику на насіння часто сіють у суміші з вівсом у співвідношенні вики і вівса як 3-4:1. Норма висіву вики становить 100-110кг/га, вівса - 40-60кг/га, всього - 140-170кг/га.

За умов перезволоження треба використовувати розріджені посіви з висівом 0,8млн/га, або 45-60кг/га насіння. Завдяки тому, що рослини вики добре галузяться, на таких посівах можна зібрати високий врожай насіння - 20-25ц/га.

Вику на насіння можна висівати також у суміші з кормовими бобами, гірчицею білою. Догляд за посівами полягає у коткуванні, досходовому і післясходовому боронуванні (у фазі 2-3 справжніх листків). Використовують гербіцид прометрин, обприскуючи поле за 2-3 дні до появи сходів вики. Для захисту від попелиці вносять Бі-58 новий (0,5-1,0л/га).

Внаслідок сильного вилягання, нерівномірності достигання, легкого обсипання насіння, збирання вики на зерно досить складне. Збирають вику двофазним способом. Скошують насінники у валки жаткою ЖРБ-4,2 при побурінні бобів у нижній і середній частині рослин (50-75% бобів). Насіння в цей час має воскову фазу стиглості і добре достигає у валках.

Підбирають і обмолочують валки, коли вологість зерна зменшиться до 16-18%. При вологості менше 15% насіння сильно дробиться, а при вологості більше 20% травмується.

Оптимальні строки збирання на зелену масу - у фазі бутонізації - цвітіння. На сіно і сінаж - при повному цвітінні вики, на силос - у фазі сизих бобів.

Вика озима Vicia villosa Broth.
Біологічні особливості
Вику озиму вирощують у суміші з озимими тонконоговими - пшеницею, трітікале, житом, ячменем, а також з капустяними -суріпицею, ріпаком. Урожайність у одновидових посівах досягає 150-250 ц/га, у сумішках - до 250-400 ц/га. Містить більше протеїну, порівняно з викою ярою.

Вика озима невимоглива до тепла. Насіння проростає при температурі 2-3°С. Зимостійкість нижча порівняно з озимими зерновими культурами. Вимоглива до вологи.
Сорти: Вусата, Коломийська 2, Львів'янка, Паннонська , Полтавська 77, Чернігівська, Чорноморська, Українка.

Технологія вирощування 
Кращими попередниками є озимі і ярі зернові, кукурудза. Вика не вимоглива до попередника. Добрива краще вносити під попередник. Після неудобрених попередників під оранку вносять Р30-45K30-45.

Підготовка ґрунту для вики подібна до обробітку ґрунту під озиму культуру. Вика добре росте як після оранки, так і при поверхневому обробітку ґрунту. Важливо добре вирівняти поверхню поля, оскільки збирання на зерно проводять на низькому зрізі.

Спосіб сівби - звичайний рядковий з допомогою сівалки СЗ-3,6. На важких ґрунтах насіння висівають на глибину 3-4 см. Оптимальна глибина сівби - 5-6 см. При нестачі вологи у посівному шарі і на піщаних ґрунтах глибину загортання збільшують до 6-8 см.

В умовах достатнього зволоження норма висіву сумішки жита і вики становить 140 кг/га (по 70 кг вики і жита). При вирощуванні вико-ріпакової сумішки норми висіву становлять відповідно 30-40 кг/га і 8-10 кг/га.

Сівба вики озимої у чистому виді неефективна в зв'язку з виляганням травостою і зниження зернової продуктивності.

Краще вику озиму висівати на 10-14 днів швидше від оптимальних строків сівби озимого жита. Якщо вологи у ґрунті небагато, можна сіяти вику пізніше. Рання сівба створює добрі умови для розвитку вики і її перезимівлі. В умовах Західної України кращими строками сівби є 20-30 серпня у сумішці з ріпаком і 1-15 вересня - у сумішці з житом.

При запізненні з сівбою вики (пізніше 10 вересня), вона не встигає добре розвинутися і за зиму майже повністю гине. Поради щодо роздільного висівання спочатку вики, а після сходів вики - жита, є не завжди обґрунтованими. Виникає проблема всівання жита у вику, збільшуються затрати.

При вирощуванні на насіння вику озиму збирають при достиганні компонента - пшениці, жита тощо. До цього часу достигає 70-80% бобів вики. При роздільному збирання вони остаточно достигають у валках і стають придатними для обмолоту. При запізненні із збиранням і перестої вики боби розтріскуються і більша частина врожаю втрачається.

Зелену масу збирають у фазі бутонізації - цвітіння вики - до виколошування злаків.

Источник http://agroua.net

Просмотров: 1458 | Добавил: Admin | Теги: Біологічні особливості вики ярої та | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar