image
Главная » 2014 » Декабрь » 3 » Грунт
12:08
Грунт

 Грунтозахисне землеробство або управління пожнивними залишками - це практика захисту грунту, яка дає раціональний ефективний контроль над ерозією грунту і дозволяє поліпшити особливості грунту та його якість. Однак реакція культур на грунтозахисне землеробство може широко варіюватися. Пожнивні залишки покривної або попередньої культури сівозміни змінює грунтову середу, і можуть привести до різної реакції культур.

Відвальний плуг розсовує грунт, поміщаючи пожнивні залишки глибоко в землю. Це змінює поверхню грунту, що призводить до збільшення температури грунту і швидкості окислення, підвищуючи, таким чином, розкладання органічної речовини в усьому пооране шарі. Підраховано, що більшість грунтів втрачають від 20 до 50% грунтового вуглецю з верхнього шару з моменту початку культивації. З іншого боку, при грунтозахисного землеробства пожнивні рештки залишаються на поверхні грунту. Органічна речовина, включаючи коріння попередньої культури сівозміни, залишаються недоторканими і не починають швидко розкладатися. Ця комбінація залишення органічних залишків на поверхні грунту і незайманого органічної речовини під поверхнею може призвести до зростання кількості органічної речовини у верхніх шарах грунту.

У міру збільшення кількості органічної речовини агрегації грунту поліпшувалася, тому що частки грунту склеювалися в більш великі і стабільні агрегати. Це збільшення загальної агрегації і стабільності агрегатів має такі переваги

- Опірність дисперсії грунту; 
-Опірність дисперсії грунту; менша чутливість до стиснення; 
- Опірність дисперсії грунту, поліпшення аерації грунту; 
-Опірність дисперсії грунту: кращий дренаж грунту; 
- Опірність дисперсії грунту, поліпшення інфільтрації; 
- Опірність дисперсії грунту; менша сприйнятливість до ерозії; 
- Опірність дисперсії грунту; менша сприйнятливість до ерозії;

Збільшення рівня органічної речовини разом з відсутністю пошкодження грунту шляхом обробки плугом може навіть підвищити кількість, якість і дієвість грунтових організмів. Впровадження систем грунтозахисного землеробства може привести до таких же або більш високим врожаям і поліпшити якість грунту. Однак грунтозахисне землеробство підвищує вологість, знижує температуру і може зробити грунт більш щільною, що ускладнить менеджмент грунту.

Розподіл пожнивних залишків по поверхні грунту може уповільнити нагрівання грунту ранньою весною в порівнянні з обробкою плугом. Це особливо помітно при північному кліматі і протягом першого місяця після посіву. Тип, розподіл і кількість пожнивних залишків на поверхні грунту впливає на нагрівання грунту. Пожнивні залишки пшениці, жита та кукурудзи запобіжать нагрівання більшою мірою, ніж пожнивні залишки сої, оскільки їх менше, і вони швидше руйнуються. Іншим фактором є вирощувана культура.

Вибір системи обробки залежить від місцевого грунту, клімату і сівозміни.

При системі грунтозахисного землеробства на поверхні грунту залишається більше пожнивних залишків, забезпечуючи більш прохолодні і вологі умови для росту рослин. Ці умови можуть збільшити, знизити або ніяк не вплинути на захворюваність рослин залежно від типу хвороби. Деякі агрономічні практики показують, що умовами зниження або повного усунення захворюваності є:

-Сівозміну; 
- Вибір варіантів опірності; 
- Використання рекомендованих фунгіцидів при посіві; 
-Контроль бур'янів і комах; 
-Контроль родючості грунту.

Щільність необроблених грунтів набагато вище, ніж оброблених. Зорана грунт просочується дощем під час сезону зростання, і врожай буде таким же, як і при грунтозахисного землеробства. При тривалому використанні грунтозахисного землеробства в грунті відбуваються зміни, які можуть поліпшити ріст коріння у щільному грунті. При збільшенні органічної речовини біля поверхні грунту покращуються агрегації і рух повітря. Нори дощових черв'яків і старі кореневі канали стають «стежками» для зростання нових коренів.

Навіть при тому, що грунтозахисне землеробство виправить деградацію грунту, завдану обробкою, урожай може істотно знизитися, якщо не виправити стислу грунт перед застосуванням грунтозахисних технологій.

Ще одна управлінська практика, яка зменшує стиснення грунту; не працювати з грунтом, поки вона волога.

Контроль над рухом по полю, пуск колісного трактора по одній колії і посів у торішні ряди може вдосконалити ріст коренів.

Реакція культур на грунтозахисне землеробство широко варіюється залежно від чинників клімату, грунту і послідовності культур у сівозміні. Грунтозахисне землеробство може підвищити якість грунту шляхом збільшення органічної речовини, поліпшення структури грунту, аерації та інфільтрації. Також підвищується біологічна активність грунту. Крім цього, грунтозахисне землеробство може стати ефективним вирішенням проблеми ерозії.

Источник http://www.webfermerstvo.org.ua

Просмотров: 413 | Добавил: Admin | Теги: Грунт | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar