image
Главная » 2014 » Декабрь » 3 » Газонні трави
12:06
Газонні трави

 При прикрасі ландшафту газоном, важливо знати про структуру та склад останнього. Пропонуємо в нашій статті розібратися, з чого ж складається газон, а саме, які бувають газонні трави, що вони з себе представляють. 

Газонні трави можуть бути однорічними, дворічних ібагаторічними.

Однорічні трави 

Однорічні трави проходять свій цикл життя в перший же рік. Після того, як дозрівають їх насіння, рослини трави відмирають. До таких газонних трав можна віднести, наприклад, мятлик однорічний і райграс однорічний.
Мятликоднорічний проростає з насіння. Основний період проростання становить цілий рік. Злаковий. Зростає пучкообразно. Має світло-зелені з жовтуватим відтінком листя. Стебла цієї рослини пучковато-гіллясті і рівномірно піднімають. Висота стебла коливається від 5 см до 25 см. Крім того, мятлик однорічний має колоски з 3-7 квітками. Колоскові лусочки коротше колоска, який буває, як правило, пурпурно-червоного кольору. Період цвітіння триває практично цілий рік.Плід рослини - зернівка з жовто-коричневими насінням, зі світлими краями. Мятлик однорічний додають в недорогі травосуміші для отримання максимально швидкого ефекту покриття зеленню, оскільки він володіє інтенсивним зростанням. Даний вид мятлика не рекомендують використовувати в газонах, так як його швидкий розвиток уповільнює зростання цінних багаторічних видів трав.

Райграс однорічний - Це рослинаскороспілим, низько-або середньоросле. Може витримати перші осінні заморозки. Райграс однорічний вимагає вологи, при недоліку якої сповільнюється його ріст і розвиток. Райграс однорічний може чудово рости на різних типах грунту. Ця рослина має прямі, тонкі стебла. Листя райграсу однорічного знизу блискучі, а зверху світло-зелені. Ця рослина рекомендується застосовувати в якості покривної культури в складних травосумішах з повільно відростають трав, а також для газонів зщорічним пересіву.

Дворічні трави 

Дворічні трави в перший рік утворюють корені, стебла і листя. Плодоносні пагони, на яких розвиваються згодом квіти, насіння та плоди, з'являються тільки на другий рік. Після того, як насіння дворічного рослини дозрівають, вона відмирає. До такихгазоннимтравам можна віднести, наприклад, рослини під назвою люцерна хмелевідная і райграс багатоквітковий.
Люцерна хмелевідная - Невелике одно-або багаторічна трав'яниста рослина. Її висота сягає 30см (часто може вирости і до 60см). Люцерна хмелевідная має стебла численні, а листя трійчастого, довжиною до 2см. На даному рослині виростають дрібні квітки (2-3мм) жовтого кольору, зібрані по 10-50 штук в кулясті суцвіття ірозташовані на довгій квітконіжці. Люцерна хмелевідная віддає перевагу світлим і сухі місця. Цвіте ця рослина протягом усього літа. Як правило, після косіння досить швидко відростає.

Райграс багатоквітковий - Це рихлокустовий верхової злак. Ця рослина прекрасно росте на родючих суглинистих грунтах. Райграс багатоквітковий любить тепло і вологу, при цьомутривалого затоплення не виносить. Має властивість швидкого зростання. Райграс багатоквітковий рекомендується застосовувати для тимчасових декоративних газонів. При застосуванні цієї трави, ваш газон буде щільним протягом усього року. На другий рік травостій досить сильно зріджуються, а на третій - практично повністю випадає.
Багаторічні трави 
Багаторічні трави, на відміну від однорічних і дворічних, не відмирають післядозрівання насіння. Такі трави продовжують рости і плодоносити протягом багатьох років. Більшість видів цих трав - це багаторічні злаки. Складаються багаторічні трави, як правило, з трьох ярусів.
У самому верхньому ярусі розташовуються світлолюбні трави. Такі трави формують великі і грубі стебла і листя, при всьому цьому вони мало кущаться. Сюди можна віднести лисохвіст луговий, люцерну синю, кострець безостий, житняк узкополосий т.д.
Далірозташовується нижній ярус, в якому знаходяться так звані низові трави. Вони мають тонкі пагони з вузькими листками. До таких травам відносяться: вівсяниця червона, мятлик луговий, мітлиця біла, мітлиця звичайна, конюшина біла, гребенник звичайний і т.д.
Між верхнім і нижнім ярусом знаходиться ще один. Тут розташовуються полуверховие трави. До цієї групи можна віднести такі трави, як райграс пасовищний і багатоквітковий, тимофіївка лугова, вівсяниця лугова,люцерна жовта і т.д.
Далі докладніше описані деякі багаторічні трави, використовувані при створенні газонів.
Лисохвіст луговий має смугасті листя - від темно-жовтих до зелених. У висоту ця рослина досягає 30 см, а під час цвітіння може дотягнути і 60-70 см. Висаджується на газонах з метою отримання колірних ефектів. Газони з такою травою виглядають цікаво і акуратно.
Люцерна синя - Це багаторічна рослина посухостійкість виду, що утворить кущі висхідній форми. Висота стебла - до 130см. Така трава може прожити до 25 років. Люцерна синя без проблем переносить холоду і навіть зиму, при цьому не виносить ожеледиці та різких перепадів температури. Ця рослина не любить надмірну вологість. Також слід врахувати, що люцерна синя досить швидко відростає після скошування. У зимовий час часте скошування категорично не рекомендовано, оскільки в цьому випадку, дана трава буде дуже погано переносити зимівлю.
Кострець безостий - Це кореневищний верхової злак. Розвиваючись, ця трава утворює досить великі кущі. Кострець безостий придатний для вирощування в різних умовах. Без проблем переживе посуху і холоду. Починає зростати кожну весну, після того, як зійде сніг. Кострець безостий може прожити до 20 років. Така трава чудово переносить витоптування, що важливо, якщо в сім'ї є діти.
Житняк узкополосий - Це рихлокустовий злак, що віддає перевагу піщані грунти. У тому випадку, якщо цю траву влаштовує грунт, її зелене забарвлення може зберігатися до пізньої осені.
Вівсяниця червона - Це рослина з інтенсивним лістообразованіе. Дана трава утворює щільний травостій. Вівсяниця червона не боїться посухи і навіть в такі періоди здатна зберегти темно-зелений колір своїх глянцевих листя. Ця рослина не боїться скошування, але під час посухи слід рідше піддавати її таким процедурам. Вівсяниця червона добре переносить витоптування.

Мятлик луговий - Це багаторічний низовий злак. Дана трава воліє вологість. Витримує затоплення і холодні зими. Мятлик луговий не любить спеку і засуху, тому при високій температурі і тривалої посухи необхідно поливати рослину, в іншому випадку воно може «підгоріти». Цей багаторічний низовий злак не тільки утворює, але і без проблем зберігає трав'янисті покриття найвищої якості з щільним травостоєм. Пізньої осені мятлик луговий припиняє своє зростання. Цей злак може прожити більше 10 років. Мятлик луговий рекомендується використовувати в звичайних і партерних газонах.
Мітлиця біла - Рослина, яка любить вологу і не терпить посуху. Без проблем може пережити зимові холоди. Після зими травостій зріджуються, але згодом, швидко відновлюється. Мітлиця біла витерпить тривалий витоптування. Цю траву рекомендують використовувати при створенні звичайних газонів.
Мітлиця звичайна - Це багаторічний низовий і корневищно-рихлокустовий злак. Ця рослина виносить морози і недовгі затоплення. Мітлиця звичайна росте до пізньої осені. Навесні починає рости знову. З цієї трави можна створити якісний декоративний газон абсолютно для будь-якого призначення.
Конюшина біла - Один з багаторічних злаків. Любить світло і не виносить тіні. Ця трава має густий і досить високий травостій, який після скошування швидко відростає. Конюшина біла чудово переносить витоптування. Однак, ця рослина є нестійким видом, так як часто вимерзає. Конюшина біла не рекомендується застосовувати для створення спортивних і високодекоративних газонів.
Отже, при виборі трави для створення газону , Необхідно враховувати властивості кожної рослини. Одні трави вимогливі до певної зволоженості, інші люблять посуху. Деякі рослини практично не виносять витоптування, інші ніби створені для цього. Якщо ви вирішили створити газон не на один рік, краще використовувати багаторічні трави. Такі газонні трави прослужать досить довго, радуючи вас і гостей вашого заміського ділянки.

Источник http://arhiv-statey.pp.ua

Просмотров: 824 | Добавил: Admin | Теги: Газонні трави | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar