image
Главная » 2014 » Декабрь » 3 » Садова суниця
12:22
Садова суниця

 Вирощування садової суниці - це дуже трудомісткий процес, у багатьох опускаються руки при перших труднощах і вони задовольняються лише тим, що "виросте саме", хоча садова суниця, та й будь-яка інша культура, при правильному догляді може здивувати не тільки сусідів, а й самих господарів. Ця культура потребує догляду весь вегетаційний період, як ніяка інша, тому систематичний підхід до догляду за нею має визначальне значення.

Пропонується простий і ефективний метод вирощування суниці садової на присадибних ділянках і в невеликих господарствах. Його оптимальність полягає в тому, що ми вирощуємо садову суницю тільки три роки, це час протягом якого молоді, сильні кущі суниці дають максимальний урожай, а потім міняємо її на нову, тим самим досягається 
оптимальне співвідношення трудомісткості по догляду за нею і врожайності. Вирощувати садову суницю більше трьох років на одному місці не має жодного сенсу.

При закладці нового ділянки необхідно вибрати відповідне місце для суниці. Головні вимоги: 
1.Участок повинен бути добре освітлений (суниця переносить півтінь). 
2.На ділянці не повинна застоюватися вода, особливо навесні, в іншому випадку необхідно "піднімати" ділянку привізною землею, робити дренаж або вирощувати суницю на грядах.

Обраний ділянка розбивається на чотири рівні частини. На першій чверті восени висаджується розсада суниці садової. 
На наступний рік - це буде суниця першого року. Вона не дасть в цьому році хороший урожай ягід, але зате восени ви зможете взяти з неї прекрасний посадковий матеріал і посадити кращі кущики на другу чверть відведеної землі під посадку суниці. 
На наступний рік Ви отримаєте хороший урожай ягід з першої посадки, а з другої візьмете розсаду і посадіть на третю чверть відведеної Вами землі. 
У наступному році урожай Ви знімете з перших двох ділянок, а з третього ділянки, де росте наймолодша суниця знову візьмете вуса і посадіть на останню чверть.

Але пішло вже три роки і першу суницю (з першої чверті), після збору врожаю слід зорати чи перекопати, тому що на наступний рік вона дасть вже поганий урожай з дрібними ягодами, та й догляд за нею найбільш трудомісткий і земля виснажилася і 
вимагає внесення органічного і мінерального добрива. Тому в перекопати землю вносять торф, компост, гній, мінеральне добриво, вапно. На наступний рік, обробку землі продовжують, а саме, висаджують вико-горох-вівсяну суміш, садять її густо, щоб травостій був хорошим. Під весняну оранку можна внести гній, повне мінеральне добриво. У кінці червня, коли рослини відросте і почнуть цвісти (вика, горох), ділянка знову заорюють разом з травою і залишають до середини серпня, до початку посадки розсади суниці. До цього часу заорали трава майже повністю перепріє.

Таким чином, через чотири роки у Вас з'явиться чотири ділянки під суницею. З двох Ви будете збирати великий урожай ягід, з одного хорошу розсаду, а четвертий ділянку щороку будете готувати під посадку наступної суниці.

У господарствах, де садова суниця вже росте і не дає задовільного урожаю зовсім не складно буде перейти на описаний метод. На садівничому ділянці, ділянкою землі може служити грядка, тоді знадобиться чотири гряди. Головне, щоб вони були однакового розміру.

Гідність цього методу полягає в тому, що збільшується вихід високоякісної продукції, не потрібно підгодовувати рослини в процесі вирощування, не треба обробляти суницю третього року (сама трудомістка обробка), а просто після збору врожаю її треба перекопати і готуватися до посадки нової.

У тих випадках, якщо земля сильно виснажена і ще немає можливості за один рік підготуватися до посадки нової суниці, я рекомендуємо продовжити обробку землі ще на один рік. Після вико-вівсяної суміші посадити хрестоцвіті: гірчицю, ріпак, редьку олійну або фацелію і залишити їх під зиму. Наступної весни зорати відмерлі залишки рослин і посадити в ранні терміни однорічний люпин. Знову зорати його в кінці червня, коли бутони рослини на початку фарбування, і висаджувати розсаду садової суниці в середині серпня.

Люпин прекрасний попередник для суниці. У всіх випадках при обробці землі вносити всілякі добрива. При такому варіанті знадобиться п'ять ділянок землі відповідно.

Ми вже протягом кількох років використовуємо даний метод вирощування садової суниці і він зарекомендував себе з найкращої сторони. Ми вирощуємо суницю садову наступних сортів: Сударушка, чудова, фестивальна і отримуємо урожай не менше 120 кг у розрахунку на одну сотку з посадок другого і третього років.

Нижче наведено календар по догляду за садової суницею розрахований на використання даного методу.

Источник http://www.webfermerstvo.org.ua

Просмотров: 450 | Добавил: Admin | Теги: Садова суниця | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar