image
Главная » Архив материалов

Пам’ятаєте казку Ганса-Хрістіана Андерсена «Дикі лебеді»? Там дівчина Еліза вночі пішла збирати кропиву, щоб виготовити з неї сорочки для братів і відтак урятувати братів-лебедів од злих чарів. А чи справді з кропиви можна виткати полотно? Виявляється, ця рослина не тільки одягає, а й годує, лікує, ще й… стріляє!

КОЖНОМУ доводилося дмухати на обпечені нею руки або ноги. Недарма ж кажуть: кропиву і сліпий знає. Проте жалиться кропива, бо захищається. Придивіться: її листя та стебло вкриті ворсинками. Це наповнені їдкою рідиною (з умістом мурашиної кислоти) крихітні своєрідні шприци. Їхні стінки міцні, а кінчики надзвичайно крихкі й гострі. В стані спокою кінчики згорнені клубком. Але варто до нього доторкнутися, він миттю ламається, гостре вістря пронизує шкіру людини і «вистрелює» їдкою рідиною. Ніби отримав у ... Читать дальше »

Просмотров: 1085 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Клевер ценен в основном для больших фермерских хозяйств, но найдется ему применение на даче и небольшом участке. Во первых это прекрасный сидерат, во вторых с его помощью можно получить очень красивый газон (на упаковках с луговым клевером даже название соответствующее – «Рубиновый газон»), в третьих его применение для севооборота показывает прекрасные результаты.

Я после трех лет выращивания картошки на одном и том же участке для отдыха земли высеваю клевер и люцерну, и на следующий год картошка практически не болеет, а урожай превосходит все ожидания. Клевер, особенно высокорослые сорта, хорошо использовать в качестве мульчи для мульчирования участка – я скашиваю его и измельчаю при помощи садового измельчителя после чего сразу же рассыпаю – его зеленая масс ... Читать дальше »

Просмотров: 645 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

ЛИМОН, вирощений з насіння, — це дичка, від якої чекати плодів доведеться багато років. Сіянець слід щепити, коли його стовбур завтовшки з олівець. Найкраще це робити навесні в період інтенсивного сокоруху.

Техніка щеплення вічком. На стовбурці сіянця на висоті 5-7 см від землі роблять Т-подібний надріз. Кору обережно розсовують і вставляють під неї бруньку — вічко, зрізане з гілочки плодоносного деревця. Вічко зрізають гострим ножем або бритвою, прихопивши кору по сантиметру вище і нижче бруньки та залишаючи на звороті мінімально тонку пластину деревини. Листок на бруньці видаляють, обов’язково залишаючи черешок. Під час операції беруть бруньку за черешок двома пальцями і заводять її під кору підщепи. Місце щеплення обв’язують еластичною стрічкою згори вниз. Вічко ... Читать дальше »

Просмотров: 428 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Конюшина червона має багато лікувальних властивостей.Конюшина червона – це всім відома лугова рослина. Про неї часто згадують у казках і байках. Вважається, що молоко корови, яка паслася на лузі з конюшиною,буде особливо смачним і цілющим.

Конюшина красиво цвіте – яскравими, червонуватими шишечками, пейзажі з квітучими конюшиновими луками просто чудові. Але ця невелика мила квітка володіє лікарською силою і користю. Про це знали ще сотні років тому, і донині конюшина входить до складу багатьох  ... Читать дальше »

Просмотров: 565 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Посів конюшини по культурах озимого типу розвитку проводиться ранньою весною, до початку сходу снігу з полів і після. Якщо посів конюшини проводиться ранньою весною, то насіння розсіюються (навхрест вручну), в ранковий час, коли ще стоять заморозки, тобто ноги сіючого НЕ грузнуть у болоті. Не потрібно проводити особливої процедури загортання насіння, так як вони самі втягуються в грунт, коли настає період танення снігу.

Посів конюшини по яри. Може проводиться в той самий час, коли відбувається посів покривного рослини або трохи пізніше. Виробляється сама дрібна закладення насіння (1 см) волокушами або дерев'яними боронами. Можна пускати рубчасті котки на легких грунтах. Ранні посіви конюшини в районах з посушливим кліматом дають більш надійні результати.

Без покр ... Читать дальше »

Просмотров: 878 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

IMG_4351.jpg

 Городник з харківського села Мартове отримує на присадибній ділянці щедрі врожаї, знаючи, які рослини уживаються найкраще

Переконані, що його технологія зацікавить багатьох селян, особливо напередодні нового сезону. Вона потребує менших зусиль, ніж тих, яких традиційно докладають городники до обробітку своїх ділянок. Правило, за яким діє 80-річний Борис Бублик, житель с. Мартове Харківської області, - не полоти, не поливати, не труїти.

Його система городництва ґрунтується на тому, що монокультура (тобто перець, томат, капуста чи інший овоч, що росте на окремій, акуратно висапаній грядці) менше захищена, ніж коли вона розвивається поміж інших рослин. Надмірна турбота про висаджену культуру &n ... Читать дальше »

Просмотров: 717 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Ви, напевне, вже визначилися, що саме і де будете саджати та сіяти. Приготували чи ще готуєте грядки під посів. Але не зайвим буде ознайомитися з деякими порадами городників, які вам стануть у нагоді.
Наприклад, ви, можливо, помітили, якщо кілька років поспіль вирощувати на одному й тому ж місці, картоплю, помідори, баклажани, то невдовзі ґрунт стане виснаженим і буде розсадником багатьох шкідників та хвороб.
Понад усе потрібно дбати про правильне чергування культур на ділянці, раз і назавжди засвоївши, що рослини одного ботанічного виду не висаджують навіть по сусідству.
Отже, що сіяти і садити та після яких культур?

Найкращі попередники:
для огірків - помідори, картопля, цвітна капуста, квасоля, білоголова капуста;
для помідорів - морква, огірки, горох, квасол ... Читать дальше »

Просмотров: 7025 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Такую всеми любимую культуру как клубника вполне можно выращивать без добавления всевозможных химических препаратов и удобрений.

Для этого необходимо применять сидераты, технологию мульчирования, использовать для удобрения компост, а также обрабатывать растения органическими препаратами, предохраняющими их от болезней.

Лучшими сидератами для клубники считаются такие культуры как горчица, гречиха или рапс. Их вполне можно сеять несколько раз за один сезон, но последний посев рекомендуется проводить в конце августа или начале сентября. Приблизительно через месяц сидераты достигнут нужной величины и тогда их нужно скосить. Скошенные и слегка подсушенные части растения можно использовать двумя путями: либо в качестве мульчи, либо для приготовления компоста. Сидераты очень полезны при выращивании клубники, поскольку они эффективно очищают почву о ... Читать дальше »

Просмотров: 514 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

Люпин краще розміщувати після зернових культур. На легких і супіщаних ґрунтах Люпин дає великі врожаї після картоплі, кукурудзи. Не рекомендується його вирощувати після цукрового буряка та інших зернобобових. Повернути люпин на те саме поле можна не раніш як через 7-8 років. Це запобігає ураженню люпину хворобами (фузаріозом) і пошкодження шкідниками.

Люпин на зелене добриво, а також на зелений корм вирощують переважно у паровому полі перед озимими зерновими. Післяукісні та післяжнивні посіви на зелене добриво розміщують після озимого ячменю, пшениці, жита. Якщо в господарстві вирощують кормовий і сидеральний алкалоїдний люпин, то кормовий треба сіяти на полях де не було алкалоїдного, бо останній має насіння з твердою оболонкою, яке може давати сходи через 2-3 роки.

Догляд за по ... Читать дальше »

Просмотров: 4813 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

 

Що таке сидерати?В органічному землеробстві є важливе правило - земля не повинна пустувати, залишатися відкритою. З грунту вимиваються корисні речовини, земля заростає бур'янами, твердне, покривається кіркою і у садівника додається робіт. Щоб уникнути всіх цих неприємностей, тимчасово порожні ділянки городу потрібно займати сидератами.
Сидерати - це однорічні рослини, які тимчасово вирощують на незайнятих під культурні рослини ділянках грунту. Користь від сидератів величезна. Вони виконують кілька функцій - пригнічують ріст бур'янів, покращують структуру грунту, збагачують його азотом. 
Рослини-сидерати відрізняються швидким зростанням зеленої маси. Вони розвивають густе листя, яка швидко зростає і пригнічує ріст бур'янів. Деякі культури, наприклад, жито, мають цікаву особливість - затримувати проростання іншого н ... Читать дальше »

Просмотров: 560 | Добавил: Admin | Дата: 05.02.2015 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 »