image
Главная » 2015 » Февраль » 5 » Лимон порадує плодами
18:43
Лимон порадує плодами

ЛИМОН, вирощений з насіння, — це дичка, від якої чекати плодів доведеться багато років. Сіянець слід щепити, коли його стовбур завтовшки з олівець. Найкраще це робити навесні в період інтенсивного сокоруху.

Техніка щеплення вічком. На стовбурці сіянця на висоті 5-7 см від землі роблять Т-подібний надріз. Кору обережно розсовують і вставляють під неї бруньку — вічко, зрізане з гілочки плодоносного деревця. Вічко зрізають гострим ножем або бритвою, прихопивши кору по сантиметру вище і нижче бруньки та залишаючи на звороті мінімально тонку пластину деревини. Листок на бруньці видаляють, обов’язково залишаючи черешок. Під час операції беруть бруньку за черешок двома пальцями і заводять її під кору підщепи. Місце щеплення обв’язують еластичною стрічкою згори вниз. Вічко має залишатися вільним. Через 10 днів перевіряють якість окулірування. Про успішну роботу свідчить здоровий і свіжий вигляд вічка. Через 2-3 тижні черешок підсохне і відпаде. Якщо ж вічко почорніло і зморщилось, а черешок не відпадає, значить, окулірування не вдалося.

Для надійності на один сіянець прищеплюють два-три вічка на відстані 7 см один від одного.

При окуліруванні важливо пам’ятати: коли стане зрозуміло, що вічко прижилося, всю крону рослини на 10 см вище щеплення слід зрізати, тоді прищеплена брунька невдовзі проклюнеться, а з неї розвинеться культурна рослина. Пагін підв’язують до залишеного пенька. Коли він досягне 15 см, пеньок над місцем щеплення зрізують, а зріз обробляють садовим варом.

Виконувати окулірування слід за похмурої погоди вранці або ввечері, з північного боку стовбура. Живці бажаних сортів готують заздалегідь. Для цього зі здорових плодоносних дерев зрізають 1-2-річні напівздерев’янілі гілочки, видаляючи з них листя, але залишаючи черешки.

Щоб щепа краще приживалася, рослину накривають зрізаною пляшкою або поліетиленовою плівкою, яку знизу щільно зав’язують мотузкою. Всередині такого «парника» залишають зволожену вату для створення в ньому оптимального мікроклімату.

Источник http://www.silskivisti.kiev.ua

Просмотров: 429 | Добавил: Admin | Теги: Лимон порадує плодами | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar