image
Главная » 2014 » Ноябрь » 20

 Отже, тепер ми знаємо, що таке екосистема і в чому відмінність сільськогосподарських екосистем від природних або міських. Міські екосистеми поглинають енергію і ресурси: по трубах газопроводів і водопроводів, по лініях високовольтних передач і в залізничних вагонах в місто везуть ресурси для виробництва, продукти харчування населення і енергію для роботи підприємств і наших квартир. І все це після переробки вже не повертається для повторного використання. У природних екосистемах ж цикли поживних елементів, по суті, замкнуті. Якщо якась кількість фосфору або калію з грунту виноситься за рахунок надземного чи внутріпочвенного стоку, то така ж кількість компенсується з опадами, за рахунок підгрунтя і надходить у приповерхневий шар по корінню глибоко вкорінюються рослин.

У агроекосистеми положення інше. Людина зруйнував природну екосистему ... Читать дальше »

Просмотров: 833 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

У сучасних умовах господарювання за різної форми власності на землю й освоєння економічного механізму господарювання особливе значення має пошук шляхів і методів оптимізації витрат під час виробництва продукції тваринництва.

У сучасних умовах господарювання за різної форми власності на землю й освоєння економічного механізму господарювання особливе значення має пошук шляхів і методів оптимізації витрат під час виробництва продукції тваринництва.

Завдяки кормам із трав, велика рогата худоба на 70–75% забезпечується енергією, і на 80% покривається потреба у протеїні. Велика частка цих кормів у раціоні визначається низкою чинників. Поживні речовини, що містяться у багаторічних травах, мають високу біологічну цінність.
Вилучення найбл ... Читать дальше »

Просмотров: 838 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

alt  Активізувалась робота зі створення сортів злакових багаторічних трав газонного типу. Селекціонерами Інституту кормів та Київської дослідної станції Інституту землеробства створені й занесені до Держреєстру сорти пажитниці багаторічної - Руслана (І кормів) і Андріана (КДС); костриці овечої – Забава (І кормів); костриці червоної – Янка (І кормів), Богданка і Оленка (КДС); костриці тонколистої – Барва (І кормів); тонконогу лучного – Удич (І кормів) і Макс-1 (КДС); тонконогу фіолетового – Алекс (КДС).

Важливим резервом стабілізації виробництва кормів у системі зеленого і сировинного конвеєрів є однорічні кормові культури.

    Створені, успішно впроваджуються у виробництво високопродуктивні сорти однорічних бобових культур зернового і ... Читать дальше »

Просмотров: 692 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 1001 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

16c876da95c2ff93567cf31954c77c69Багаторічні трави належать до родини бобових і злакових. З бо­бових багаторічних трав у польовому кормовиробництві поширені конюшина червона (лучна), люцерна посівна й еспарцет, із злако­вих — тимофіївка лучна, вівсяниця (костриця) лучна, стоколос (кост­рець) безостий, житняк, пирій безкореневищний, райграс високий, грястиця збірна та ін. Багаторічні злакові трави висівають у сумі­шах з бобовими травами при створенні культурних сіножатей, пасо­вищ у кормових та ґрунтозахисних сівозмінах на схилах балок.

У північних (поліських) районах країни більш поширена коню­шина лучна, в південних лісостепових і в Степу — люцерна посівна та еспарцет. У Лісостепу добре ростуть конюшина лучна, люцерна посівна, еспарцет, ляд ... Читать дальше »

Просмотров: 1137 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Для того, щоб мати рентабельне тваринництво, кожний господар повинен мати у структурі посівних площ культурні пасовища, які є запорукою одержання ранніх високоякісних  і дешевих кормів. 

Для того, щоб мати рентабельне тваринництво, кожний господар повинен мати у структурі посівних площ культурні пасовища, які є запорукою одержання ранніх високоякісних і дешевих кормів.

Нормальне функціонування галузі тваринництва й висока продуктивність тварин неможливі без міцної кормової бази.
Тож у науково обгрунтованій нормі структур посівних площ кормових культур багаторічні трави мають становити 55 відсотків.
За правильно організованої системи кормовиробництва з 1 га можна гарантовано мати 80 ц кормових одиниць.
Основн ... Читать дальше »

Просмотров: 666 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 ПРОДУКТИВНІСТЬ ТРАВОСТОЮ БАГАТОРІЧНИХ ТРАВ ЗАЛЕЖНО ВІД ВИДОВОГО СКЛАДУ ТРАВОСУМІШОК В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

Наведено результати досліджень вивчення впливу злакових і злаково-бобових травосумішок на продуктивність травостою сінокісного і пасовищного використання.Ключові слова: злакові, бобові, багаторічні трави, травосумішки, урожайність, суха речовина.

Одним із шляхів збільшення виробництва і поліпшення якості кормів є можливим завдяки створенню високопродуктивних травостоїв багаторічних трав сінокісно-пасовищного використання. Для створення таких травостоїв необхідний правильний підбір трав, які забезпечили б високу врожайність і кормову цінність, відзначалися пасовище-витривалістю і продуктивним довголіттям.Численними дослідженнями доведено, що високопродуктивні сіножаті потрібно створювати з травосумішок баг ... Читать дальше »

Просмотров: 808 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

yachmenЯровой ячмень при хороших условиях выращивания – достаточно конкурентоспособная культура. Но без эффективного контроля сорняков в его посевах успеха не достичь. В нынешних условиях в зоне Лесостепи в течение вегетационного периода только из верхнего (0-5 см) слоя почвы может прорасти в среднем 2337 шт./м2 сорняков. Особенно много в пахотном слое семян разных видов лебеды, щирицы, злаков, крестоцветных, сложноцветных и др. (Опубликовано в №5.2011г.)

При этом двудольные виды сорняков характеризуются наибольшим видовым разнообразием и имеют значительно более высокий уровень вредоносности, чем однодольные. Самыми вредоносными для посевов ярового ячменя считаются многолетние корнеотпрысковые виды (осот щетинистый (розовый), желтый осот полевой и др.). Поэтому очень важно вовремя применить соо ... Читать дальше »

Просмотров: 545 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

     Для створення громадських пасовищ у різних ґрунтово-кліматичних зонах області визначено склад травосумішок з підбором компонентів у відповідності до типів ґрунтів, їх родючості, водного режиму. Основними вимогами до підбору травосумішок і формування на їх основі високопродуктивних травостоїв є наступні: тривалість використання (5-6 років); стійкість до витоптування худобою  (створення міцної дернини); швидке відростання після кожного циклу стравлювання; висо ... Читать дальше »

Просмотров: 675 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

В настоящее время пивоваренная промышленность испытывает недостаток в высококачественном ячмене и солоде: их приходится покупать за рубежом. Такое положение объясняется слабым вниманием к производству пивоваренного ячменя, технология возделывания которого имеет ряд особенностей. К сожалению, зачастую они не соблюдаются, и возделывание пивоваренного ячменя ничем не отличается от выращивания обычного фуражного зерна

Автор:
Н. П. Шубенко,
старший научный сотрудник лаборатории селекции ячменя, Мироновский институт пшеницы имени В. Н. Ремесло УААН

Чтобы поднять заинтересованность производителей, сегодня закупка пивоваренного зерна ячменя производится по более высоким ценам, чем фуражного. В Украине зерно ... Читать дальше »

Просмотров: 627 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

"Пресувати та продавати!" - саме це було донині девізом землеробів. З ціновими "перегонами" на мінеральні добрива стали значно ціннішими й поживні речовини в соломі. Саме тому ви повинні точно знати: може, солому, а разом з нею і цінні поживні речовини краще залишити в господарстві?

"Пресувати та продавати!" - саме це було донині девізом землеробів. З ціновими "перегонами" на мінеральні добрива стали значно ціннішими й поживні речовини в соломі. Саме тому ви повинні точно знати: може, солому, а разом з нею і цінні поживні речовини краще залишити в господарстві?
Вирощування сидератів стає все привабливішим за високих цін на мінеральні добрива. Так, гірчиця, фацелія, або олійна редька, залежно від регіону, можуть утворювати велику кількість поживних речовин та дуже прислужитися навесні. П ... Читать дальше »

Просмотров: 476 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

alt    Як не прикро, але скорочення поголів’я свійських тварин, що спостерігається в Україні протягом останніх двох десятиліть, спричинило не лише значне падіння виробництва молока, масла й м’яса, але й негативно позначилося на родючості ґрунтів.

          Сьогодні повноцінне живлення органічними добривами на своїх ланах практикують одиниці господарств. Решта замість гною сяк-так використовують мінеральні добрива, й те віддають перевагу азотним. Відтак де взятися дорогоцінному гумусу, від кількості якого безпосередньо й залежить родючість?

          З огляду на те, що збільшити поголів’я худоби набагато складніше, ніж було його вирізати, гумусна ... Читать дальше »

Просмотров: 629 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

10_10_30-1Существует технология, позволяющая всего за семь дней выращивать зеленую кормовую массу (с полным циклом - от посева семян до получения молодых побегов) в закрытом помещении без грунта. Звучит неправдоподобно, но именно эта технология может оказаться настоящим спасением для британских фермеров.

В последние годы погода и ее влияние на производство кормовых растений стали для специалистов сельского хозяйства, пожалуй, одной из наиболее часто обсуждаемых тем. Не стал исключением и нынешний 2010 год. Погода часто была то слишком жаркой, то слишком холодной, то очень сухой, то чересчур влажной. Фермеры, пытаясь вырастить большое количество зеленой массы на корм животным, в связи с этим сталкивались с серьезными трудностями. Решить эти проблемы может помочь гидропонный метод вы ... Читать дальше »

Просмотров: 2165 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

00046300 (492x360, 39Kb)

Сидерация - обогащение почвы с помощью растений.


Все живое в нашем мире существует благодаря растениям. И люди, и животные, и насекомые, и даже сама земля, вернее ее плодородный слой, гумус. Ведь он образуется в первую очередь за счет разложения растительных остатков.

Корни растений рыхлят почву, наполняя ее кислородом, кормят червей и икроорганизмы, листья прикрывают землю, защищая ее от эрозии.

Врываясь со своими системами земледелия в этот отлаженный за миллионы лет процесс, человек нередко приносит вред. Потому что вспаханная голая почва – это открытая рана на теле земли, которую та стремится скорее закрыть, за ... Читать дальше »

Просмотров: 634 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 

 

Голозерный ячмень

Ячменная продукция снижает риск болезни коронарных сосудов сердца. Еще более ценна культура голозерного ячменя, которая у нас почти не известна. Но с сортами голозерного ячменя в Украине весьма проблематично

В мае 2006 года Администрация США по вопросам продовольствия и лекарственных средств, US Food and Drug Administration (FDA), отнесла пищевые продукты, содержащие зерно ячменя, к продуктам функционального питания, то есть к тем, которые имеют лечебно-профилактическое воздействие на здоровье организма человека или предотвращают определенные патологические процессы и болезни. В частности ячменная продукция снижает риск болезни коронарных сосудов сердца. Еще более ценна культура голозерного ячменя, ко ... Читать дальше »

Просмотров: 1525 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Вперед, до сільськогосподарського конвеєра, чи назад – до древлянського землеробства?

Українські чорноземи – чи не найулюбленіша тема наших співвітчизників. Хлібом нас не годуй – дай поміркувати про їхню родючість і привабливість для інвестора! Нібито цей скарб, даний нам природою, як той казковий колодязь, із якого скільки не вибирай, стільки і прибуде.

До реальності повертають ґрунтознавці. На їхню думку, вміст гумусу, який робить нашу землю такою щедрою, неухильно зменшується. І головна причина – варварське використання сільгоспугідь. Вихід же, в ідеалі, науковці бачать в органічному землеробстві. Та чи можливе воно у великих обсягах?

– У ХІХ столітті під час експедиції з вивчення ґрунтів російський учений Василь Докучаєв зареєстрував вміст гумусу в українських ... Читать дальше »

Просмотров: 1361 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 1106 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

1202Забезпечення потреби пшениці та ріпаку озимого у мінеральному живленні восени сприяє оптимальному розвитку та загартуванню рослин і гарантує їх перезимівлю. Осіннє підживлення рослин мікроелементами закладає основи високого врожаю та прибутковості

(Опубликовано в № 09.2011 г.)

Озимий ріпак

Як відомо, осінній період вегетації ріпаку озимого є важли­вим для формування стійкості до низьких температур, загартуван­ня та формування майбутньої високої продуктивності, що обу­мовлено його біологічними особ­ливостями. Оскільки проростан­ня насіння, сходи, утворення справжніх листків та розетки проходять восени, генеративні органи ріпаку озимого, які визна­чають потенціал урожайності, закладаються теж у початкових фазах його органогенезу. Вже у фазі осінньої розетки (6-8 ... Читать дальше »

Просмотров: 1044 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

  Из-за сложностей с приобретением минеральных удобрений и уменьшения поступления органических удобрений (сократилось поголовье крупного рогатого скота) использование сидератов является сегодня едва ли не единственным способом обогащения почвы питательными веществами. Что такое сидераты? Ответ прост: Сидераты (зелёные удобрения) — это растения, выращиваемые с целью их последующей заделки в почву с целью улучшения структуры почвы, обогащения её азотом и угнетения роста сорняков. Сурепица Посевы сурепицы В последнее время среди фермеров и дачников огромным спросом как сидеральная культура пользуется озимая сурепица — сорт Горлица. Выведен он в отделе новых культур Национального ботанического сада им. Н. Н. Гришко известным селекцион ... Читать дальше »

Просмотров: 1468 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

raigrassНеприхотливая, но питательная кормовая культура, дающая прекрасные сено, сенаж и солому.
Райграс однолетний выращивают как на зеленый корм, так и для заготовки сена и сенажа. По кормовым качествам он превосходит многие злаки. (Опубликовано в №5.2011г.)

В сухом веществе райграса содержится до 20% углеводов, в том числе до 12% сахаров, до 17% сырого протеина, до 300 мг/кг каротина. Питательность 1 ц сенажа – 21 к. ед. Сено из райграса нежное, его хорошо поедают животные. Солома тоже сохраняет мягкость вплоть до полного созревания. Райграс влаголюбив, но не требователен к теплу. Для кормопроизводства он привлекателен коротким вегетационным периодом (65-70 дней) и высокой отавностью (за вегетацию дает 3 укоса). Эту культуру можно выращивать как в одновидовых ценозах, так и в травосм ... Читать дальше »

Просмотров: 855 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Сою післяукісно можна вирощувати після збирання на корм озимих зернових і хрестоцвітих культур, коли залишається період 130-150 днів з достатньою кількістю тепла і світла.

Післяжнивні посіви проводять після збирання на зерно озимих ячменю і пшениці, а також горохо-вівсяної сумішки на корм (після них цей період на 30-50 днів менший). Сума ефективних температур у цей період достатня для вирощування скоростиглих і ранньостиглих сортів сої як на корм, так і на насіння.

Оптимальним обробітком ґрунту для післяукісних і післяжнивних посівів можна вважати нульовий обробіток, коли сівбу проводять стерньовою сівалкою прямого висіву слідом за збиранням попередника. За даними Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН, в умовах Лісостепу на незрошуваних землях урожайність сої при оранці на глибину 20-22 см становила 24,7 ... Читать дальше »

Просмотров: 704 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 

ННЦ «Институт земледелия УААН» по усовершенствованию отдельных элементов технологии выращивания проса и гречихи.

Приведены данные результатов многолетних экспериментальных исследований ННЦ «Институт земледелия УААН» по усовершенствованию отдельных элементов технологии выращивания проса и гречихи.

Пищевая промышленность страны производит широкий ассортимент круп из зерна многих видов растений, но к истинно крупяным культурам, выращиваемым на богарных землях, относятся лишь просо и гречиха, товарное зерно которых перерабатывается преимущественно на крупу. Однако этим их сходство и ограничивается. Данные культуры различаются по биологическим и, прежде всего, морфофизиологическим особенностям роста и развития, что ... Читать дальше »

Просмотров: 1694 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

На сьогодні, переважна більшість сільськогосподарських підприємств, що орендує землю,  вирощує найбільш прибуткові експортно орієнтовані культури: пшеницю, кукурудзу, сою, ріпак, соняшник. 

За такого напрямку спеціалізації виробництва, повністю відсутні органічні добрива тваринного походження (підстилковий гній) й інші природні органічні матеріали (сапро-пелі, торфові компости), які використовувались у рекомендованій системі удобрення культур у сівозміні. Практично у ґрунт повертається лише побічна продукція, якої за розрахунками науковців не достатньо для відтворення ро-дючості ґрунту. Тому потрібно додатково залучати в колообіг органіч ... Читать дальше »

Просмотров: 680 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)


Из-за частых засух в середине лета некоторые производители применяют систему раннего сева сои (СРСС), при которой группы спелости от 00 до IV в зависимости от географической широты высеваются в апреле и убираются с середины августа до середины сентября. Часто эти ранние сорта имеют нефиксированный рост

Авторы:
Р. Хоэфт, Э. Нафцигер

Раньше посеешь – раньше зацветет

Растения сои при СРС расцветают рано. Часто они достигают высоты всего лишь 40-50 см. Однако урожайность до 40 ц/га является обычным явлением. Лучше всего СРСС, по-видимому, действует в тех зонах, где она сдвигает репродуктивное развитие на более раннее время по отношению к продолжительным засушливым периодам в середине лета, которые часто совп ... Читать дальше »

Просмотров: 1199 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 «Нигде, быть может, ни в какой другой деятельности не требуется взвешивать столько разнообразных условий успеха, нигде не требуется таких многосторонних сведений, нигде увлечение односторонней точкой, зрения не может привести к такой крупной неудаче, как в земледелии"
К.А. Тимирязев

Економічна криза, вплив якої відчули навіть такі розвинуті країни як Америка, Англія, Франція, Італія, Німеччина наполегливо вимагає розробки та впровадження ресурсозберігаючих технологій. Одним з найбільших споживачів енергоресурсів є сільськогосподарська галузь. Багаторічний досвід в ... Читать дальше »

Просмотров: 545 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Деякi господарi-садiвники пiсля збирання врожаю забувають дорогу до саду. Вiн заростає бур’янами, його рясно встеляє опале листя. Саме там i знаходять свiй притулок рiзнi шкiдники.

Деякi господарi-садiвники пiсля збирання врожаю забувають дорогу до саду. Вiн заростає бур’янами, його рясно встеляє опале листя. Саме там i знаходять свiй притулок рiзнi шкiдники. Однi влаштовуються аж до весни, щоби з першим теплом розпочати свою чорну роботу. Iншi ж чекати весни не бажають i розпочинають наступ на майбутнiй урожай з настанням холодiв — у цьому разi дерева гинуть уже наступної весни. Аби такого не трапилося, боротьбу зi шкiдливими органiзмами слiд проводити уже нині, до настання стiйких холодiв. Багато шкiдливих комах шукають надiйного прихистку на зиму в трiщинах кори дерев, у купцi бур’янiв пiд стовбуром ... Читать дальше »

Просмотров: 490 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Овес – одна з найкращих рослин для сидерації thumbnail

Приємно спостерігати, як на ділянці зеленіють острівці вівса. Можливо, багатьох здивує, чому овес росте на городі, але ми його давно вирощуємо на зелене добриво Мало того, ще й активно пропагуємо цю культуру.

Овес висіваємо вже в квітні під теплолюбні культури (томати, перець, баклажани, огірки, кабачки, патисони та ін.) Його можна висівати також наприкінці літа після збирання ранньої картоплі, ранньої капусти, збору врожаю суниці, цибулі, часнику та інших культур і восени, якщо немає озимого жита.

Грунт під весняний п ... Читать дальше »

Просмотров: 489 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Традиционно чистый (черный или ранний) пар использовался как средство накопления влаги, контроля проблемных сорняков и накопления запасов доступного в почве азота.  Этот метод применялся повсеместно в засушливых и полузасушливых регионах всего мира, в частности в Западной Австралии, Западной Канаде, Северо-Западном Китае, в центре и на севере США, в Юго-Восточной Африке и др. Однако последние исследования показали, что частое использование чистого пара разрушительно воздействует на здоровье почвы и качество окружающей среды, о чем свидетельствуют сокращение содержания органического вещества в почве, снижение ее плодородия, а также повышение уровня ветровой и водной эрозии (Campbell & Zentner, 1993).

Зеленый пар – альтернатива

В отличие от данной сист ... Читать дальше »

Просмотров: 610 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Які вибрати сидерати під картоплю? thumbnailНайкращі сидерати під картоплю - бобові

Відмінний урожай — мрія кожного городника. Однак справжній господар в боротьбі за урожай вибирає далеко не всі засоби. Більшість дачників, піклуючись про врожай, все-таки намагаються використовувати якомога менше хімічних добрив. Вирощені на власній ділянці овочі повинні бути не тільки великими та гарними, але в першу чергу безпечними і корисними.

Чим більшу цінність має овоч в очах городника, тим більше турботи про його врожайність. Особливо важливий урожай картоплі — овоча, вирощування якого є вельми трудомістким ... Читать дальше »

Просмотров: 928 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Кормопроизводство как область сельского хозяйства призвано обеспечивать животноводство достаточным количеством высокобелковых кормов в весенне-летне-осенний период. Нынче дефицит кормового белка в хозяйствах Украины составляет 15-30%. Для улучшения кормопроизводства в первую очередь надо создать стабильную кормовую базу за счет повышения эффективности использования кормовых площадей и организации научно обоснованного конвейера бесперебойного снабжения высококачественных, отвечающих зоотехническим нормам зеленых и сочных кормов для потребностей животноводства

Автор:
Юрий Носенко

При составлении зеленого конвейера необходимо учитывать специализацию каждого хозяйства, планы производства и продажи продук ... Читать дальше »

Просмотров: 653 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Як правильно застосовувати сидерати? Яку культуру вибрати для посіву на сидерати? thumbnailЯкщо хочуть отримати рослинну масу для згодовування тваринам, то сіють сидерати, як пожнивні культури.
Якщо мета — отримати зелене добриво, то сидерати висівають як озимі проміжні культури. Але в кожному разі жорстких обмежень немає і можна поєднувати різні варіанти.

Головне пам’ятати кілька важливих моментів.

1. Застосовуючи сидерацію треба не забувати про чергування культур. Не рекомендується сіяти з року в рік одні й ті ж сидерати і крім того не можна висівати сидерати які належать одному сімейству з попередньою культурою.

... Читать дальше »
Просмотров: 622 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 

Цього року аграріям слід звернути увагу на захист від совки, лучного метелика, дротяника, хлібного жука та хлібної жужелиці

Від редакції

Вашій увазі представлений прогноз розвитку шкідників на 2014 р. на основі даних осінніх розкопок 2013 р. Візуалізовані в «Карті шкідників» табличні дані дозволяють швидко оцінити поширеність популяцій 12 найбільш небезпечних видів шкідників у кожній області України, супровідна ж публікація від Департаменту фітосанітарної безпеки – провести глибший аналіз.

Перші висновки невтішні. Спираючись на порівняння з аналогічними даними 2012 р., кількість переважної більшості шкідників демонструє ріст. Якщо ж прийняти до уваги м’яку зиму, у цьому році аграрії мають бути готові до сп ... Читать дальше »

Просмотров: 693 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Кормовою базою бджільництва даної місцевості називають угруповання рослин, що ростуть навколо пасіки і з яких бджоли збирають нектар та пилок. Ці угруповання можуть бути природними (медоноси лісів, лук, заплав, лісових прогалин) і штучними (фруктові та ягідні насадження, баштани тощо).

Одні рослини (люцерна, липа) дають бджолам переважно нектар і їх називають нектароносами (медоносами), інші (вільха, ліщина) забезпечують тільки пилком і їх називають пилконосами.

Всі медоносні й пилконосні рослини поділяють на чотири групи:

нектароносно-пилконосні, з яких бджоли беруть в основному нектар і меншою мірою пилок (малина, акація біла);

рослини, з яких бджоли однаково беруть нектар і пилок (яблуня, клен, еспарцет, гречка, соняшник, конюшина тощо);

пилконосно-нектароносні рослини, з яких бджоли беруть головним ч ... Читать дальше »

Просмотров: 3817 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Сложные осенне-зимние условия – главный фактор снижения урожайности озимой пшеницы. Условия перезимовки определяют территорию районирования и степень промышленной пригодности сортов. Даже холодоустойчивые формы могут в суровые зимы сильно поредеть или погибнуть.

Авторы:
Н. Глухова,
М. Ельников,
Н. Рябчун,
кандидаты с.-х. наук, Институт растениеводства им. В. Я. Юрьева, Мироновский институт

Современная селекция озимой пшеницы

Сложные осенне-зимние условия – главный фактор снижения урожайности озимой пшеницы. Условия перезимовки определяют территорию районирования и степень промышленной пригодности сортов. Даже холодоустойчивые формы могут в суровые з ... Читать дальше »

Просмотров: 1811 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Озимий ріпак - найбільш поширена олійна культура з родини капустяних. Насіння містить 38-50% олії, 16-29%о білка, 6-7% клітковини, 24-26% безазотистих екстрактивних речовин. Олія - основна ціль вирощування ріпаку. Ріпакову олію використовують як продукт харчування і для різних галузей промисловості.
З кожним роком у світі зростає використання ріпакової олії на харчові потреби. Основна частина олії з середини 80-х років використовується для харчової промисловості, тоді як до 1974 року вона йшла переважно на технічні цілі. Вона споживається у натуральному вигляді до салатів і в кулінарії, є найкращою сировиною для виробництва бутербродного масла, маргаринів, майонезів, приправ, кондитерських жирів. Олія з ріпаку надзвичайно корисна для здоров'я. Вона зменшує вміст холестерину в крові людини і цим запобі ... Читать дальше »
Просмотров: 750 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

56-1В структуре посевных площадей Украины ячмень уступает только озимой пшенице. Наша страна входит в число крупнейших производителей ячменя с долей валовых сборов в мировом производстве 6,9%, впереди лишь Россия, Германия, Канада и Франция.
При проведении сравнительного анализа уровня и динамики урожайности ячменя в Украине и других мировых производителей ячменя приходится констатировать, что в среднем за 1992-2008 гг. урожайность ячменя в Украине составила 2,24 т/ га, что ниже средней урожайности в мире (2,42 т/га).(Опубликовано в №2.2010г.)

Урожайность ячменя в Украине была ниже мировой в этом периоде в течение 10 лет, в 5 годах – выше, 2 года была почти на одном уровне. Меньшую урожайность среди основных производителей ячменя имели только Россия – 1,74 т/га и Австралия – 1,75 т/га. Для сравн ... Читать дальше »

Просмотров: 610 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Кормова база бджільництва, що склалася в республіці, характеризується дуже нерівномірним розподілом медозбору по території і періодах сезону. Це змушує здійснювати заходи щодо поліпшення її й шукати шляхи раціонального використання.

Додатковим резервом поліпшення кормової бази є змішані посіви сільськогосподарських культур з медоносними рослинами. Особливо перспективними є посіви вики, вико-вівса, люпину та гороху з фацелією або гірчицею, буркуну або фацелії з кукурудзою чи соняшником. Для цього до норми висіву основних культур додають 2—3 кг насіння фацелії, 2—4 гірчиці чи 2—3 кг буркуну. Сумісні посіви досить вигідні тим, що не потребують великих затрат і для нектароносних культур не доводиться виділяти в полях сівозмін окремих площ.

Велике значення для покращання кормової бази бджільництва мають пожнивні та ... Читать дальше »

Просмотров: 1365 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Отношения начальника и подчиненного часто сопровождаются конфликтом интересов. Возможны самые разнообразные формы разногласий. Однако разрешение спора, как правило, одно – увольнение. Причем поводом для такого исхода событий может стать любая нелепость. Итак, за что же увольняют?

Автор:
П. Антонюк

За бублик

Cотрудница стала жертвой бублика. С 1 августа она приступила к своей работе в фирме по поиску директоров и вице-президентов. Начальница пригласила ее обсудить дневные планы за чашечкой кофе с бубликами. А в конце дня ей сообщили о ее сокращении. Причина – съеденный бублик. Героиня до сих пор не может в это поверить: «Они подумали, что я ела его слишком медленно. И ... Читать дальше »

Просмотров: 467 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 І.В.Веселовський, доктор с.г. наук,

професор кафедри загального землеробства

Національного аграрного університету.

О.Ю.Барабаш, зав. кафедрою овочівництва НАУ,

академік УААН і академік академії

вищої школи України, доктор с.г. наук, професор.

Цілеспрямоване користування землею, а вір­ніше, її твердою поверхнею, почалось людиною мабуть тоді, коли праматір людей вперше найпримітивнішим знаряддям — загостреною палкою, відкрила поверхню ґрунту, щоб посадити біля осе­лі насіння або вегетативні органи рослини з метою розмноження, одержання врожаю. Збиральниц­тво, рибальство, мисливство не були стабільними надходженнями їжі для дітей. І тут якась спосте­режлива і думаюча мати вирішила вирощувати ті рослини, плодами, насінням яких годувала дітей, збираючи ці рослини довкола. З ... Читать дальше »

Просмотров: 1094 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

В данной статье представлены рекомендации о том, как обеспечить плодородие почвы путем внесения удобрений и извести для оптимизации прибыльности производства сои. Материал предоставлен аналитической лабораторией АгроТест

Авторы:
Ричард Б.Фергюсон,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области почвоведения;
Чарльз А. Шапиро,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области почвоведения;
Ахим Р. Доберман,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области проблем плодородия почвы;
Чарльз С. Вортман,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области прим ... Читать дальше »

Просмотров: 3662 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

ґрунт  Обробляючи на своїй ділянці одні й ті ж культури на одному і тому ж місці, землероби переконалися, що урожай з кожним роком зменшується в кілька разів у порівнянні з застосуванням сівозміни. Це явище було названо ґрунтовтоми, причини якого полягають в наступному. Різні рослини споживають з ґрунту неоднакова кількість поживних речовин. Картопля бере з неї азоту і калію в два рази, а буряк - в три рази більше, ніж зернові культури. А ось бобові рослини (горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) споживають з ґрунту багато калію і фосфору, а кількість азоту навіть підвищують.

 Таким чином, причина зниження врожаїв при повторній культурі полягає в однобічному використанні поживних речовин. Щоб не допустити виносу одних і тих же поживних речовин з ґрунту у великих кількостях, використовують чергування культур.

&nb ... Читать дальше »

Просмотров: 481 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Велике значення в поліпшенні кормової бази для бджільництва мають післяжнивні та післяукісні посіви медоносів, які мають короткий період вегетації до цвітіння. Це — гречка, гірчиця, фацелія, чина посівна тощо. Післяжнивні культури висівають у липні в польових сівозмінах після збирання озимого ріпака, ранніх зернових, а післяукісні — в травні — червні в кормових сівозмінах після скошування на зелений корм озимих, вико-вівса та ін.

Післяжнивні та післяукісні посіви, зацвітаючи в серпні — вересні дають медозбір для бджіл в пізньо-літній безмедозбірний період. Крім того, з цих посівів одержують і додаткову продукцію: зерно або корм для худоби чи зелене добриво.

Перспективною післяукісною і післяжнивною культурою в зоні Лісостепу та Полісся є гречка, оскільки вона, на відміну від багатьох інших куль ... Читать дальше »

Просмотров: 746 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

1201Уже никого не удивишь разнообразием ассортимента фруктов и ягод на наших рынках и в супермаркетах, как экзо­тических, так и тех, что издревле растут в наших садах. Когда-то в диковинку нам были бананы, теперь они вместе с киви стали привычными, вроде семечек, мы иногда даже вкушаем авокадо, манго, плоды гуавы или карамболя. Но как часто хочется взять в руки душистую с алым бочком грушу, вгрызться в ее нежную мякоть так, чтобы медовый сок побежал по губам…  И не в августе-сентябре, а где-то на Рождество. Итальянские, голландские и другие заморские груши – есть всегда, только выбирай, но нередко эти большие красивые плоды не имеют вкуса. (Опубликовано в № 04.2010 г.)И какой консервант они содержат и в какой дозе -нам неведомо. Так где же наши груши? Примерно таким вопросом задаются мно­гие. Но слыша ... Читать дальше »

Просмотров: 1612 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 794 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

PrintВыращивание овощных культур требует особенного подхода к борьбе с сорными растениями. Площади под овощами обычно небольшие, но на них выращиваются высокотоварные культуры, имеющие промышленную и гастрономическую ценность. Плодовые и листовые культуры обеспечивают значительный доход фермерам, работающим на местном и региональном уровне. Примером эффективного использования небольших площадей для выращивания овощей является Испания, где в 1999 году с площади 395 300 гa получили продукции около 12 млн тонн. (Опубликовано в № 07.2010 г.)

Орошение – другая типичная характеристика для данных культур в зоне Средизем­номорья или засушливых зонах. Исполь­зуемый тип орошения обусловливает контроль над сорняком с помощью многих доступных систем: традиц ... Читать дальше »

Просмотров: 668 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 З переходом до більш інтенсивного використання ріллі і у зв’язку із селекційним прогресом, у кормовиробництві почали використовуватися нові капустяні культури, у той час як такі старі, як турнепс і бруква, втрачають своє значення. Їх вирощують, насамперед, у якості ярих пожнивних проміжних культур.

Це озимий і ярий ріпак, перко, кормова капуста, редька олійна, гірчиця біла і турнепс. У якості озимих проміжних культур вирощують озимі ріпак і суріпицю та перко. Кормову капусту вирощують і як головну, і як поукісну культуру, у той час як брукву – тільки в якості головної.

За і проти

Порівняно з кормовими злаковими та бобовими культурами, кормові капустяні вирізняються рядом позитивних властивостей і ознак. Їхнє насіння коштує недорого. Виняток становить лише насіння спеціальних сортів для біологічної боро ... Читать дальше »

Просмотров: 1773 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Извечная украинская беда: произвести можем, а сохранить – увы. Однако – постепенно осваиваем науку – производить по европейским стандартам. Движемся и в направлении – хранить по-хозяйски

Юрий Носенко

К значительным потерям урожая картофеля приводит несоблюдение технологии его хранения. В настоящее время картофель хранят во временных и постоянных хранилищах. Временные создаются на сезон (бурты, траншеи, ямы). Постоянные сооружения с длительным сроком службы строят специально для хранения картофеля (подвалы, погреба, подполья, ледяные хранилища и т.д.).

Выбираем способ хранения

В первую очередь ориентируемся на три фактора:

    ... Читать дальше »
Просмотров: 656 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах.

Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах.

Є. Скрильник, 
канд. с.-г. наук, завлабораторії органічних добрив і гумусу,
ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії 
імені О. Н. Соколовського»

Тривалий досвід науки і практики свідчить про велике значення гумусу у землеробстві не тільки в минулому, а й, особливо, нині — за екстенсивного ведення сільськогосподарського виробництва, за ... Читать дальше »

Просмотров: 1571 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)