image
Главная » 2014 » Ноябрь » 20 » Ресурси добрив
18:59
Ресурси добрив

 Отже, тепер ми знаємо, що таке екосистема і в чому відмінність сільськогосподарських екосистем від природних або міських. Міські екосистеми поглинають енергію і ресурси: по трубах газопроводів і водопроводів, по лініях високовольтних передач і в залізничних вагонах в місто везуть ресурси для виробництва, продукти харчування населення і енергію для роботи підприємств і наших квартир. І все це після переробки вже не повертається для повторного використання. У природних екосистемах ж цикли поживних елементів, по суті, замкнуті. Якщо якась кількість фосфору або калію з грунту виноситься за рахунок надземного чи внутріпочвенного стоку, то така ж кількість компенсується з опадами, за рахунок підгрунтя і надходить у приповерхневий шар по корінню глибоко вкорінюються рослин.

У агроекосистеми положення інше. Людина зруйнував природну екосистему і створив посіви і пасовища для того, щоб отримувати потрібну йому продукцію рослинництва і тваринництва. При цьому з урожаєм і тваринницькою продукцією постійно виносяться макро-і мікроелементи. І якщо ми хочемо, щоб агроекосистеми не меншало, то необхідно повертати втрачені елементи, щоб підтримати стійкість цієї агроекосистеми; фермер повинен заплатити за багатьма рахунками, що пред'являються Природою. Борги агроекосистеми, накопичуючись, можуть зруйнувати її і тим самим завдати фермеру великі збитки.

Рахунок перший: за підготовку грунту до посіву

 

Щоб культурні рослини могли зійти і нормально розвиватися, необхідний комплекс умов (екологи називають його регенераційної нішею), головне з яких? усунення конкурентів, здатних задушити молоді паростки кукурудзи або пшениці на перших етапах розвитку. Для цього і проводиться обробка грунту.

Сьогодні існують різні варіанти обробки грунту і безліч різних сільськогосподарських знарядь, чимало й спеціальної літератури з техніки її обробки. З екологічної

точки зору нас цікавить розподіл обробки грунту на два принципово різних типи: отвальную, коли пласт грунту підрізається і головою вниз кладеться в борозну, і безвідвальну, коли при розпушуванні на різну глибину (можливо розпушування до 40 см, поверхнева обробка дернини або чергування різноглибинні обробок) зберігається розташування шарів. Другий варіант обробки переважно, оскільки зберігає звичні умови життя мікроорганізмів і тваринного населення грунту.

Взявши підшивку журналу Землеробство хоча б за один рік, фермер знайде там масу корисної інформації для вибору способу обробки грунту, так як цих питань присвячується чи не половина обсягу кожного журналу (що цілком відповідає його назві), хоча землеробство сьогодні, звичайно, розуміється ширше , ніж система обробітку грунту. При запозиченні чужого досвіду фермер повинен шукати грунт? аналог з подібним режимом зволоження і подібним становищем в рельєфі.

У табл.1, яку ми склали за даними великого німецького агроекології Г. Канта, показані плюси і мінуси відвальної обробки грунту. З табл.1 видно, що така обробка не тільки веде до утворення плужної підошви, сприяє розвитку ерозії та мінералізації, але й обходиться дорожче, ніж розпушування. У той же час при безвідвальної обробки ускладнюється боротьба з бур'янами і частіше доводиться вдаватися до гербіцидів, дуже складно закладати в грунт гній або обробляти пласт багаторічних трав. Таким чином, у кожного з варіантів обробки свої плюси і мінуси, хоча у безвідвальної плюсів більше.

Чим сухіше грунт, тим більше перевага у безвідвальної обробки, яка в даний час має безліч варіантів: з різноглибинні розпушуванням, розпушуванням знаряддями, які майже не чіпають дернину, але розпушують грунт під нею, нарешті, з мінімальною (розпушування лише приповерхневого шару стерні) і нульовою обробкою, коли насіння кидають прямо в грунт, покриту дерниною.

У грунтах лісового типу, які краще зволожені, зростає роль відвальної обробки. У цих умовах в сівозміні велика роль трав, дернину яких легше обробити плугом, і потрібно вносити велику кількість гною або на парових полях вирощувати сидерати. В обох випадках простіше закрити цю органіку в грунт плугом.

Таблиця 1

 

Переваги

Недоліки

Розрівнювання поверхні грунту, що полегшує подальшу

агротехніку

Знищення захищає грунт покриву з опаду і рослин.

Підвищення небезпеки запливання грунту та його ерозії

Підготовка насіннєвого ложа (розпушування грунту)

Освіта плужної підошви, зменшення глибини

проникнення коренів

Закладення органічного добрива (зниження втрат азоту)

Ослаблення діяльності грунтових організмів; накопичення

залишків хімічних засобів захисту рослин

Мобілізація мінеральних речовин за рахунок розкладання гумусу

Руйнування і втрата гумусу, необхідність інтенсивної його

компенсації внесенням гною і посівом трав

Активне знищення бур'янів і гуміфікація стерні

попередників

Великі витрати пального

Таким чином, фермеру є над чим подумати перед вибором способу обробки грунту. Можливі найрізноманітніші комбінації відвальної та безвідвальної оранки, але чим меншим числом відвальних обробок за одну ротацію сівозміни обійдеться фермер, тим краще.

При вирощуванні просапних культур (і трав широкорядним способом) постає завдання багаторазових культивації, підгодівлі, агротехнічного та хімічного контролю бур'янів. У цьому випадку економія йде вже за рахунок зменшення числа проходів? застосування широкозахватних і комплексних агрегатів, що виконують відразу кілька операцій, причому, чим легше буде техніка (або совершенней її колеса, які можна взути в спеціальні широкопрофільні шини), тим менше буде нанесено шкоди грунті. Важкі трактори (і звичайно, нещасливий К-700) ущільнюють грунт на глибину до 1,5 м (не кажучи вже про спресованості орного горизонту), що може знизити врожай на 10? 25%.

У деяких випадках жертвують частину площі в ім'я порятунку решти? ведуть обробку з використанням постійної технологічної колії при вирощуванні просапних культур, особливо овочів. У цього способу є свої прихильники і противники, але здається, що все-таки він корисний.

Таким чином, щоб не уподібнюватися скупого, який платить двічі, фермер повинен приділити першочергову увагу системі обробки грунту та придбання сільськогосподарських знарядь, необхідних для цього.

Рахунок другий: за підтримання родючості грунту

Фермер зацікавлений в тому, щоб отримати стійкі врожаї, а щоб досягти цього, потрібно, щоб постійно підтримувалося достатню кількість елементів живлення в грунтовому розчині і не руйнувався запас родючості, яке міститься в органічній речовині. Гумус? це комора родючості, і дбайливий господар зробить все, щоб ця комора не спорожніла.

Підтримка балансу елементів живлення. Принцип оплати родючості грунту гранично простий: віддати грунті все те, що у неї взято з урожаєм. Загальне уявлення про винесення поживних елементів різними культурами можна отримати за табл.2. Так, при врожаї в 30 ц / га жито винесе з грунту 75 кг азоту, 45 кг фосфору і 90 кг калію, які потрібно повернути, причому з урахуванням того, що ККД мінеральних добрив не вище 50% (решта вимивається). Зрозуміло, певна кількість поживних елементів буде повернуто грунті, якщо внесений гній або висіяні сидерати. До 50 кг азоту автоматично повертається грунті навіть при відсутності бобових за рахунок вільноживучих синьо-зелених водоростей і інших азотфиксаторов і надходжень з опадами в грозову погоду.

Високий винос азоту горохом не повинен лякати, тому що він фіксує азот сам і ще залишає його досить багато в кореневих рештках, а білок зерна гороху за поживністю може посперечатися з тваринними білками.

Таблиця 2

Культура

N

Р205

К20

Озиме жито

2,5

1,5

3,0

Ярова пшениця

3,0

1,2

3,0

Ячмінь

2,5

1.2

3,0

Овес

2,5

1,5

3,0

Горох

6,0

1,6

2,5

Цукрові буряки

0,6

0,4

0,7

Картопля

0,4

0,25

0,7

Кукурудза на силос

0,25

0,1

0,35

Соняшник на силос

0,2

0,1

0,4

Кормові коренеплоди

0,5

0,18

0,6

Однорічні трави

2,0

0,8

1,6

Багаторічні трави

2,0

0,8

1,6

Овочі

0,8

0,3

0,8

Величина врожаю залежить також від тепла і вологи: якщо цих ресурсів недостатньо, то й ефективність добрив буде низькою. У будь-якому випадку вище ефективність використання добрив у культур, екологія яких краще відповідає біокліматичного потенціалу ферми. Особливо позначається невідповідність клімату для культури в роки з несприятливими погодними умовами, і тому при районуванні культур і сортів враховують не тільки середній урожай, але ще і стійкість врожаю. У Башкирії відмовилися від посівів пшениці в багатьох нечорноземних районах і замінили її на жито, незважаючи на те, що в окремі роки пшениця визрівала і давала непогані врожаї. Але жито-то дає в цих умовах гарантований врожай у будь-який рік! Згадаймо й те, як плачевно закінчилися спроби вирощувати кукурудзу чи не за полярним колом! Кожна культура має свій клімат, замінити який, не можна ніякими добривами!

Повніше використовують ресурси добрив змішані посіви кількох культур і сортосмесі, про що ми говорили у першому розділі.

Фермер повинен знати, що, незважаючи на те що дефіцит фосфору і калію в якійсь мірі може погашатися при внесенні гною або при посіві культур з більш глибокими кореневими системами без мінеральних добрив, його погасити практично неможливо. Це, до речі, служить серйозним аргументом проти альтернативного землеробства. Прихильники такого землеробства пропонують повністю відмовитися від будь-якої хімії? пестицидів і мінеральних добрив, підвищуючи урожай тільки за рахунок помірно високих доз правильно підготовленого гною і сидератів. У результаті виходить екологічно чиста продукція, яку продають за більш високу ціну, що робить такі ферми рентабельними. І, тим не менш, якщо добрива не застосовують, то витрачаються природні фонди фосфору і калію і врожайність неминуче знижується. У повній відмові від мінеральних добрив при прагненні до досить високим і стійким врожаям є щось одночасно і від пошуку перпетуум-мобіле (вічного двигуна) і від спроб барона Мюнхгаузена самому витягнути себе за волосся з болота!

Дещо по-іншому йде справа з платою за витрати азоту, дефіцит якого не настільки небезпечний, тому що, ми вже говорили, він може надходити в грунт з атмосфери разом з опадами.

У табл.3 ми показали межі фіксації азоту з атмосфери бобовими рослинами. Зауважимо, що люцерна не є чемпіоном по здатності азотофіксації, хоча, звичайно, входить до числа лідерів. Потрапити в книгу рекордів Гіннеса має шанс водний папороть азолла, який на 1 га протягом року може накопичити до 1000 кг / га азоту. Добриво азолла широко використовують в практиці рисосіяння В'єтнаму, Китаю, Кореї, і в останні роки досвід застосування азолла з'являється і в нашій країні (на Кубані).

У цілому ж після такого попередника, як конюшина або люцерна, під наступну культуру можна не вносити азотних добрив. А якщо бобова рослина використано як сидерат, про що мова піде далі, то в грунті буде створений запас азоту на 2? 3 роки.

Біологічний азот на відміну від мінеральних добрив при його використанні рослинами поступово переходить з рослинних залишків у грунт і тому менше викликається і створює менше передумов для накопичення нітратів в рослинах.

Проте за рахунок тільки бобових витримати оптимальний азотний режим літанія грунту вдається не завжди (наприклад, при розвиненому зерноводство). Положення покращує внесення гною, сапропелю і, звичайно, певної кількості мінеральних азотних добрив. При цьому якщо азотні добрива в чистому вигляді можуть викликати цілий ряд небажаних

Таблиця 3

Культура

Загальна кількість азоту, кг / га в рік

Залишок азоту в грунті, кг / га

Горох

105? 245

40? 60

Кормові боби

150? 390

60 ? 80

Конюшина червона

230? 460

80? 100

Люцерна

300? 550

100? 120

 

наслідків? мінералізацію органічної речовини в грунті, накопичення нітратів в рослинах, пригнічення грунтового мікробіоценозу і т.д.,? то на тлі гною при помірних дозах (не вище 100? 120 кг / га) вони не виявляються. В цілому ж при використанні мінеральних добрив (в першу чергу під кормові культури? Кукурудзу, багаторічні та однорічні трави і т.д.) економічна ефективність при підвищенні доз швидко падає, а екологічний ризик забруднення середовища зростає. Це було чудово показано водної з робіт доктора === сільськогосподарських === наук Р.А. Афанасьєва (1990). При підвищенні дози азотних добрив від 0 до 360 кг / га окупність урожаєм 1 руб., Витраченого на добриво багаторічних трав, падала від 3,45 до 0,33 руб.! 400 кг д.р. азоту під кормові культури дадуть в кілька разів більше доходу і будуть менш небезпечні для середовища, якщо їх внести не на один, а на 10 га. Таким чином, перш ніж вибрати дозу азотних добрив, потрібно як слід порахувати, що це дасть.

Ми вже говорили, що при розрахунку балансу поживних елементів доводиться враховувати, що сьогодні ефективність добрив порівняно невисока? близько 50%, значна частина поживних елементів не засвоюється рослинами, а вимивається з грунту. Існують спеціальні прийоми підвищення ефективності добрив. Головні з них? це внесення добрив в рядки з обробленням (локальне), порційне? за результатами листової діагностики, внесення добрив в розчиненому стані.

Сівозміна, Система обробки грунту та внесення мінеральних і органічних добрив, як і винесення з грунту поживних елементів з урожаєм, визначається не на один рік, а на ротацію сівозміни, тобто того плодосмена, пристрасними поборниками якого виступали видатні агрономи XVIII століття А. Т. Болотов та І. М. Комов. Вони писали про те,

що притомився під одним хлібом грунт дасть добрий урожай, якщо посіяти інший хліб. Сівозміна? основа екологічно організованою ферми, причому при його складанні у грамотного фермера з'являється маса варіантів.

Звичайно, будь сівозміну повинен бути економічно виправданий, тобто включати вигідні для ринку і даного клімату культури, але він, крім того, повинен за рахунок пожнивних залишків і добрив віддавати борги за винесення поживних елементів з урожаєм. Економію можна отримати і за рахунок правильного чергування культур.

Теорія плодосмена зажадала встановити агрономічну обличчя кожної з вирощуваних == сільськогосподарських культур і оцінити їх роль як попередників. Вибір попередника залежить і від терміну збирання культури, і від можливості обробити грунт перед новим посівом, і від кількості органіки, накопиченої нею в грунті (включаючи біологічно фіксований азот). Потрібно враховувати також біохімічні взаємодії попередника і подальшої культури при розкладанні пожнивних залишків, і вплив цієї культури на різосферние мікроорганізми подальшої культури. Вдало знайдений попередник допомагає знизити щільність шкідників і стає ефективним прийомом їх біологічного контролю. Зрозуміло, що попередник буде по-різному впливати на подальшу культуру в залежності від того, яка кількість добрив було внесено при його вирощуванні. Ефект попередника різний при різних грунтово-кліматичних умовах. Наприклад, багаторічні трави? хороший попередник для багатьох культур в зоні достатнього зволоження? стають поганими попередниками в сухому кліматі.

Німецький агроном-еколог Г. Кант особливості різних попередників оцінив наступним чином ..

Просапні попередники, такі, як буряк чи картоплю, дозволяють ефективно механічно і хімічно (після збирання) пригнічувати бур'яни, швидко минерализуют органічні добрива, мають високу біологічну активність для придушення хвороб, але ведуть до збільшення чисельності грунтових нематод і великих втрат гумусу.

Зернові дозволяють рано звільнити поле і інтенсивно боротися з бур'янами по-другій половині літа, а також застосовувати пожнивні посіви, які дадуть грунті додаткову органіку (додатковий корм тваринам). Їх недолік? поширення специфічних хвороб і шкідників зернових.

Однорічні бобові (горох, кормові боби, соя) сприяють накопиченню азоту, біологічному структурування грунту і тим самим полегшують передпосівний обробіток під наступну культуру, але стеблостою їх нещільні, і тому вони легко засмічуються, і доводиться застосовувати хімічні засоби захисту.

Багаторічні злаково-бобові травосуміші Кант вважає ідеальними попередниками (але не в районах з дефіцитом вологи!). Вони сприяють зменшенню запливання грунту та ерозії, розпушуванню плужної підошви, використанню вологи з глибших горизонтів. Відбувається збагачення грунту азотом за рахунок біологічної азотфіксації та іншими поживними елементами за рахунок їх виносу з глибших горизонтів, накопичення органіки в грунті, а також виснаження запасу насіння бур'янів при двох-і трехукосном використанні.

Мабуть, чисті посіви бобових в сівозміні все ж краще, ніж злаково-бобові травосуміші. Чисті бобові багаторічні трави в сівозміні вносять в грунт більшу кількість біологічного азоту. У цьому плані корисно і пасовищне, і сенокосно-пасовищне використання трав у сівозміні. Деякий ущільнення грунту в цьому випадку з лишком окупається великим накопиченням у ній азоту.

Сидерати. Грамотний фермер повинен подружитися з сидератами, так як почвоістощающіх культур з економічних причин у сівозміні завжди більше, ніж почвовосстанавлівающіх, а гною для компенсації дефіциту органіки при розвиненому рослинництві завжди недостатньо. Сидерати? могутні відновники грунтової родючості, істинні зелені ліки для грунту.

Сидерати? це культури, зелену масу яких не вивозять з поля, а заорюють в грунт цілком або хоча б наполовину (отаву швидкозростаючих культур, культур, скошених на зелений корм). З сидератами в грунт вноситься велика кількість органічних речовин. В середньому їх заорювання еквівалентна внесенню 30? 50 т / га гною. Гній? класичне органічне добриво, його іноді називають перлиною землеробства. І тим не менше сидерати перевершують його у багатьох відношеннях. По-перше, вони обходяться дешевше. Їх не треба транспортувати на полі. По-друге, вони не містять насіння бур'янів в такій кількості, як це властиво гною. І якщо як сидератів використовують бобові рослини, то за один сезон грунт додатково === отримує від 100 до 400 кг / га біологічно чистого азоту. Після сидератів якість рослинницької продукції завжди вище: белковость зерна підвищується, а нітрати не накопичуються. У картоплі сидерати підвищують крахмалистость, у цукрового буряка? цукристість.

У порівнянні з іншими способами боротьби з дегумификации грунтів сидерати відрізняються ще однією важливою перевагою. Як і сміттєві рослини, за рахунок більш глибоких кореневих систем більшість сидеральних культур здатне активізувати геохімічний == обмін між підгрунтям і її орним горизонтом. Особливо важливий цей процес для таких елементів, як фосфор, кальцій, мікроелементи. Тільки по фосфору однорічна культура сидератів замінить внесення його в кількості 25 кг.

Класичним способом використання сидеральних культур є відведення для них особливого поля в сівозміні. Цей спосіб дає найбільшу зелену масу, але економічно в умовах максимізації віддачі землі вигідний не завжди. Тому в даний час окремі поля під сидерати не відводять. Найчастіше їх просто впихають в сівозміну за рахунок ущільнення. Способів такого ущільнення декілька. Ми розглянемо тільки основні.

Підсівне = сидерати. Сидеральних культур починають вирощувати шляхом підсіву її насіння під полог основної культури. Звичайно, посів ведуть одночасно, культурну рослину використовують швидкоростуча, а в якості сидерата беруть культури з повільним розвитком: багаторічний люпин, озиме або яру вику, сераделлу або однорічний райграс. Розвиваючись під пологом основної культури, ці сидерати як би доїдають залишки азоту і вуглекислого газу і тим самим підвищують загальну ефективність сонячної батареї. Живуть вони, таким чином, в своїй екологічній ніші і особливо шкідливого впливу на основну культуру не надають. Якщо і відбувається деяке зниження її врожайності, то воно з лишком окупається уоожаем наступного року, коли позначиться плідний ефект сидерального добрива. Після прибирання основної культури сидеральних культур продовжує рости і встигає накопичити значну масу. Заорюють такі сидерати звичайно навесні наступного року.

Пожнивні сидерати. Більш простим і надійним на практиці є спосіб вирощування пожнивних Сіде-Ратов. Придатний цей спосіб не для всіх районів країни. Необхідно, щоб літо було досить довгим: сума позитивних температур вище 10 повинна набратися не менше 1900? 2000. Практично зона вирощування пожнивних сидератів у нашій країні лежить на південь від лінії Петербург? Тверь? Іванові? Нижній Новгород? Казань? Уфа. Посів і вирощування їх ведеться після збирання основної культури. Зазвичай це озиме жито, озима пшениця, ячмінь, горох. Для Сидерація вибирають культури з коротким періодом вегетації: гірчиця біла, редька олійна, озима та яра суріпиця, фацелія.

Сидеральні = пари залишаються предметом палких дискусій. З точки зору класичних еталонів землеробства пар повинен бути чистим. Тільки тоді він повною мірою буде виконувати роль накопичувача вологи, очистить поле від бур'янів. У чисті пари зручно вносити гній. Але у чистого пара є і недоліки. По-перше, він не відповідає сучасній концепції інтенсифікації виробництва? поле цілий рік гуляє і не дає взагалі ніякої продукції, і, по-друге, чисті пари схильні водної та вітрової ерозії. Тому зайняти пар сидеральної культурою? бажання цілком зрозуміле. На парах вирощують люпин, буркун, конюшини, еспарцет, вико-вівсяні, люпин-вівсяні, горох-вівсяні та інші суміші. Звичайно, в умовах посушливого клімату сидеральні пари виправдовують себе не завжди, але ця форма зеленого лікування орної грунту повинна широко використовуватися на великих територіях Нечорнозем'я.

Таким чином, платежі за підтримання грунтової родючості можуть бути різними: за рахунок гною, сидератів, мінеральних добрив, почвовосстанавлівающіх фаз сівозмін, активізації біологічної фіксації азоту з застосуванням спеціальних бактеріальних добрив і т.д. Але в будь-якому випадку у цих платежів одна і та ж завдання: повернути грунті все те, що взято у неї з урожаєм.

Рахунок третій: за лікування грунту від чорної чуми

Ерозія грунту "? Самий страшний бич сільського господарства, його справжня чорна чума, від якої гинуть мільйони гектарів найродючіших земель. Причому нерідко, після того як ерозія зробить свою справу, відновити грунт до стану, коли її вигідно використовувати, просто не вдається.

На території нашої країни сьогодні еродовані кожен другий гектар ріллі (а в окремих районах? До 80%), при цьому академік РАСГН В. Г. Мінєєв (1988) стверджує, що недобори врожаю на слабосмитие грунтах становлять 10? 20%, на среднесмитие? 30? 50, на сільносмитие? 60? 90%. Таким чином, вирощування врожаю на сільносмитие грунті обходиться в 4? Б раз дорожче, ніж на несмитой, і тому немає для фермера нічого більш руйнівного, ніж активний процес ерозії.

Ерозія є неминучим супутником землеробства, однак якщо її активність невисока (скажімо, до 2 т / га мелкозема на рік), то це вважається нормою, і за рахунок пожнивних залишків та обміну елементами живлення з більш глибокими горизонтами грунт не втрачає свого родючості. При більш високої інтенсивності змиву або здування грунту з поверхні (це може вимірюватися десятками тонн) ерозія щорічно знижує врожай.

На інтенсивність ерозії впливає крутість схилу (з цієї причини схили крутизною понад 5 взагалі недоцільно використовувати під однорічні культури). Найбільша ерозія відбувається на парових полях, найменша? при висіві багаторічних трав. Ми наведемо в деякому скороченні таблицю з дуже корисною для фермера книги М. І. Лопирьова і Є. І. Рябова Захист земель від ерозії та охорона природи (Агропромиздат, 1989).

Про класифікацію земель по ерозійної небезпеки ми будемо говорити в останньому розділі, а зараз відзначимо лише, що ерозію можна зменшити не тільки шляхом висіву грунтозахисних культур, але і при використанні грунтозахисної технології обробітку грунту, яка в даний час добре розроблена для всіх регіонів нашої країни. Вона включає оранку впоперек схилу, борознування, лункованіе, щілювання і т.д. Все це об'єднується при так званому контурно-меліоративному підході до

Таблиця 4

Агрофон

Коефіцієнт ерозійної небезпеки

Чистий пар

1

Цукрові буряки

0,9

Кукурудза на зерно

0,85

Горох, вико-вівсяна суміш

0,5

Озимі зернові

0,35

Багаторічні трави 1-го року користування

0,3

Те ж 3-го року користування

0,08

Просапні культури з підсівом багаторічних трав

0,01

організації території, про що у нас ще також належить спеціальний розмову.

Зазвичай втрати з ерозією в грошовому обчисленні ведуть за вартістю витрат на відновлення грунту, але цей спосіб досить складний? в різних випадках відновлювати втрачене родючість потрібно різними способами. Сильно-і навіть среднееродірованние грунту потрібно відправляти на тривалий стаціонарне лікування, засівати травами, засаджувати лісом або дати-можливість такого ділянці самозацелініться. Найчастіше це роблять шляхом посіву трав, тому що в противному випадку до того, як виникне стійкий дерен, вода і вітер віднесуть з грунту ще багато тонни родючого шару. У світі і в нашій країні накопичено багатющий досвід боротьби з ерозією, з яким можна познайомитися, перегорнувши кілька номерів журналу Землеробство. Це і спеціальні грунтозахисні прийоми обробки грунту (оранка поперек схилу, борознування, лункованіе і т.д.), і посів противітрових лаштунків серед ріллі, і лісомеліоративних, і виключення із сівозміни на еродованої грунті просапних культур із заміною їх на культури суцільної сівби (жито , пшеницю) або багаторічні трави.

Рахунок четвертий: за воду

Природа розпорядилася таким чином, що райони з великою кількістю тепла мають гострий дефіцит вологи, і тому завжди спокусливі спроби докорінно змінити цю несправедливість і поліпшити режим забезпечення рослин вологою за рахунок зрошення, якщо вологи недостатньо, або за рахунок осушення, якщо її, навпаки, надлишок. Проте втручання у водний режим грунтів, які звикли до свого режиму забезпечення вологою, потрібно проводити дуже обережно, враховуючи можливий вплив усіх факторів. У ряді випадків осушення боліт призвело до створення непридатних земель, які, не встигнувши осушити, тут же пересихали і почали заселятися, розпорошуватися і т.д. Зневоднення Середньоросійської рівнини різко знизило врожай більшості культур.

Зрозуміло, фермеру не доведеться мати справу з типовими для наших меліоративних відомств гігантськими проектами. Тим не менш, регулювати водний режим своїй території він буде. Так яким же чином платити за це мінімальні суми, щоб вони окупалися урожаєм і не перекривалися збитками від деградації грунтів і гідрологічних характеристик ландшафту?

По-перше, потрібно з самого початку відмовитися від будь-якого осушення, так як ветландів (так називають вологі землі в сучасній екологічній літературі) навколо озерця або річки? ідеальний біофільтр, що затримує добрива, тваринницькі стоки, змиви з полів. При цьому там кипить життя: у зимову пору столуються зайці і лосі, в літню? качки. У період, коли грунт просихає, там можна накосити осоки, вона буде непоганий добавкою до силосу. Такий ветландів? гідрологічний буфер, акумулятор вологи, який вбирає її в прохолодне час і поступово віддає в суху погоду, живлячи струмки, джерела і підтримуючи рівень води в колодязях,

По-друге, = зрошення = бажано будувати за принципом: чим менше, тим краще. Зрошувані поля не повинні бути дуже великими, джерелом води може служити ставок, в якому зібрані весняні води. Водозабір з невеликої річки повинен бути узгоджений з природоохоронними службами району. А головне, перш ніж == == займатися == зрошенням, треба добре знати закономірності впливу поливу на властивості грунтів. Чорноземи, наприклад, при активному поливі руйнуються за 5? 7 років, лісові грунти запливають ще швидше. Щоб знизити згубний вплив зрошення, потрібно вибирати найменш небезпечний і економний спосіб покращення водного живлення рослин. Уже розроблено методи крапельного зрошення, розпилення до туманообразного дощу з дрібних крапель. Це меншою мірою руйнує структуру грунту і зволожує її і атмосферу, зменшуючи транспірацію рослин. Дорогим, але ефективним та екологічно найменш небезпечним прийомом є підземне зрошення.

Поливні гектари виправдані при повному задоволенні потреб рослин в добривах, що дозволяє при висіві продуктивної травосуміші створити багатоукісний сінокіс або високопродуктивне пасовище, на 1 га якого можна прогодувати до чотирьох корів. Природно, що полив вигідний при вирощуванні овочів, коли є можливість організувати їх збут. Але потрібно врахувати, що зрошення може вивести ділянку з ладу. І тому поливні ділянки через 4? 5 років слід міняти місцями з богарні, щоб регенераційний блок зміг відновити нормальну структуру грунту. Для поливу багаторічних трав можна використовувати розбавлені тваринницькі стоки, причому в цьому випадку вони, з одного боку, знезаражуються і з іншого? одночасно 9рошают і удобрюють.

В цілому ж стратегія меліорації на фермі повинна зводитися до того, щоб забезпечити високу окупність поливу врожаєм і уникнути псування грунтів, родючість яких становить основний капітал ферми.

Рахунок п'ятий: за екологічну короткозорість

У цьому випадку фермер платить за порушення закону Усе пов'язано з усім. Обідні склад оброблюваних рослин і довгі роки, за рахунок селекції однобоко підвищуючи їх урожайність на шкоду стійкості до несприятливих умов, шкідників, бур'янів і хвороб, людина позбавив рослини здатності захищати себе. В результаті людина перетворив культурні рослини в примхливих неженок і йому довелося піти на величезні витрати:

взяти на себе і посилене харчування рослин, які не бажали миритися ні з нестачею вологи, ні з вадами фосфору або азоту, і захист їх від комах, бур'янів і хвороб.

Про небезпеку високих доз добрив і необхідності застосування їх на фоні органіки ми вже говорили. Тепер поговоримо про троянського коня сучасного землеробства? хімічних засобах захисту рослин? пестициди.

Член-кореспондент РАН == == СРСР А. В. Яблоков у своїй книзі з досить символічною назвою Отруйна приправа проаналізував стан використання різних груп пестицидів і зробив висновок, що на сьогоднішній день від них в ряді випадків більше шкоди, ніж користі. Серед побічних ефектів дії пестицидів? загибель запилювачів і мільярдні збитки за рахунок зниження врожаїв у насекомоопиляемих культур, переродження рослин і погіршення смаку рослинницької продукції. Ми вже говорили, що пестициди, пригнічуючи бур'яни та комах-шкідників (але, відбираючи стійкі до препаратів форми), можуть стимулювати спалахи чисельності комах-шкідників, вбиваючи ворогів їхніх ворогів. Загальна деградація агроекосистеми, перегодованої пестицидами, веде, у кінцевому рахунку, до зниження врожаю і негативно впливає на здоров'я людини.

Зрозуміло, від пестицидів відмовитися повністю в найближчі роки фермеру, який прагне отримати високий урожай, не вдасться. Але він повинен пам'ятати про те, що будь-який препарат може своїми побічними ефектами завдати шкоди більше, ніж принести користі. У багатьох випадках при суворому дотриманні сівозміни, лісомеліорації, при збереженні узбіч полів в невикошенном стані (про фактори, що сприяють формуванню корисних симбіотичних зв'язків, ми вже говорили) відпадає потреба і в спеціальних препаратах, і турботу про посіви візьмуть на себе вороги наших ворогів. Якщо, звичайно, ми будемо звертатися з ними, як з друзями!

Порівняємо величину платежів на підтримку родючості ріллі за різними рахунками. Можна, звичайно, перевести всі витрати в рублі, але це при нестійкості нашої грошової одиниці незручно. Тому використовуємо більш стійкі енергетичні еквіваленти. Ми висловимо витрати на пальне, на амортизацію техніки, на добрива і пестициди в тієї енергії, яка була витрачена на їх виробництво, і їх суму приймемо за 100%. Подібні розрахунки були виконані для ферм ФРН, досвід яких для нас дуже корисний (табл.5).

Ми бачимо, що основні витрати енергії фермер несе на добрива, пальне і машини. Відповідно і зменшити енерговложенія можна, якщо знайти спосіб без істотних втрат урожаю зменшити ці витрати. Про те, Таблиця 5 Витрати енергії в землеробстві (за Кантом, 1988 р.)

Стаття витрати

Витрати енергії,%

Азотні добрива

43

Пальне

29

Машини та споруди

14

Насіння

6

Фосфорні добрива

4

Калійні добрива

2

Пестициди

1

Робота

1

 

як це можна зробити, ми вже говорили:

азотні добрива можна замінити біологічним азотом, який фіксують бобові рослини, використанням сидератів. Витрати на пальне будуть скорочуватися, якщо перейти на безвідвальну обробку і застосовувати комплексні широкозахватні агрегати, що дозволяють скоротити число проходів по полю. При енергетичної оцінки витрат фермер буде уникати поливу там, де можна обійтися вирощуванням рослин на богарі, і постарається для малих перевезень задіяти кінь, щоб економити енергетично дороге дизельне паливо.

Рахунок шостий: за нові пустелі

Якщо першим бичем сільського господарства є чорна чума? ерозія, то другим? перевипасання, тобто утримання худоби на пасовищах в кількостях, які в кілька разів == перевищують допустимі нормативи. У результаті відбувається процес пасовищної дигресії, тобто руйнування травостою і грунтів, і на місці саван або степів формуються пустелі. Так, з ненормованим випасом овець пов'язують пустелі Калмикії і лисі схили гір в Таджикистані і Башкирії. Та й при більш сприятливих умовах навколо сіл середньої смуги вигони такі низькопродуктивні і лисі, що по продукції зеленої маси їх можна порівняти хіба що з пустелею. Більш докладно питання про пасовищної дигресії і способах її подолання обговорювалося в науково-популярній серії Сільське господарство видавництва Знання в брошурі одного з авторів (Миркин Б. М. Екологія природних і сіяних луків). Тому лише коротко розглянемо основні варіанти платежів людиною за цим рахунком, тобто ті заходи, які повинен здійснити фермер, щоб привести в порядок потрапили в його землеволодіння природні кормові угіддя.

По-перше, довести навантаження на пасовища до норми, яка на-віч визначається американським фермером за правилом: Половину згодував, половину залиш. Про те, як провести цей розрахунок більш точно, ми розповімо в кінці брошури.

По-друге, підвищити продуктивність природних пасовищ за рахунок поверхневого або корінного поліпшення і обов'язково використовувати мінеральні добрива, в першу чергу азотні, в дозах 30? 120 кг / га, якщо достатньо вологи і недостатньо трави. Якщо травостій дуже деградував, то потрібно поліпшити пасовище корінним шляхом. У Литві не визнають поверхневого поліпшення, що цілком зрозуміло, тому що злаки лісової зони малопродуктивні і якщо удобрювати природний травостій, то окупність добрив урожаєм буде низькою. Травосуміш з їжаки збірної, костреца безосного, тимофіївки лугової за участю бобових? клеверов і люцерни? дасть більш високу віддачу зеленої маси на кожен кілограм внесених добрив.

По-третє, впровадити пасовищезмін:

розбити свій вигін на загони і стравлювати їх у строгій черговості, не допускаючи перевантаження і надаючи відпочинок після кожного відведення для відновлення травостою.

Нарешті, потрібно слідувати правилу по одягу протягувати ніжки і тримати худоби не більше, ніж дозволяють ресурси ферми. Але про скотоемкості агроекосистеми ми ще також зможемо поговорити спеціально.

Джерело: http://www.webfermerstvo.org.ua

Просмотров: 832 | Добавил: Admin | Теги: ресурси, добрив | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar