image
Главная » 2014 » Ноябрь » 21

сидерати на дачіНе давайте пустувати грядкам

Зелене добриво, сидерати - це рослини, які вирощують не для одержання врожаю, а для поліпшення якості ґрунту. Вони залишаються перегнивати в землі й збагачують її корисними речовинами. Корінь таких рослин самі «рихлять» ґрунт, поліпшують її структуру й склад. Ще одна функція сидератів - фітосанітарія. Рослини придушують ріст бур'янів, очищають ґрунт і проганяють шкідників

Сівозміна Багато овочів не рекомендується вирощувати кілька років підряд на одному місці. Якщо ж у вас маленька ділянка й немає можливості перенести город на інше місце, вихід один - саджати рослини для поліпшення ґрунту. Тоді в наступному сезоні, коли природа почне пробуджуватися після зими, всі городні культури можна буде знову повертати на колишні, але вже родючі грядки

Що сіяти як си ... Читать дальше »

Просмотров: 615 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 які рослини можуть бути сидератами?Якщо у вас немає органіки для поповнення родючості ґрунту, на допомогу можуть прийти зелені добрива - свіжа рослинна маса, що заорюють у ґрунт для збагачення органічною речовиною

Цей прийом називають сидерацією, а рослини, вирощувані на добрива, - сидератами. Вони дуже ефективні. Їхній вплив відчувається до 5-ти років, але найбільша користь від них проявляється протягом двох літ

Сидератом може стати практично будь-яка рослина. Але не слід використовувати ті бур'яни, які розмножуються вегетативно. Є сидерати, яких знають всі

Люпин. У нього сильно розвитий стрижневий корінь, що проникає в ґрунт на глибину до 2 м. Він невимогливий до ґрунту, і збагачує її азотом. При гарному розвитку ця рослина засвоює до 165 кг атмосферного азоту на площі 1 га. Люпин бажано висівати навесні, тоді врожай зелен ... Читать дальше »

Просмотров: 651 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 847 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 У рамках Міжнародної конференції "Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії" відбулось знайомство з господарством "Агроекологія", яке досягло значних успіхів не лише в органічному землеробстві, а й у технології мінімального обробітку та збереження родючості ґрунтів. Накопичені за тривалий час знання про взаємодію різних рослин дозволили аграріям повністю відмовитися від використання будь-яких хімікатів.

Може це й прозвучить, як казка, але так воно і є. Господарство "Агроекологія" знаходиться недалеко від Полтави — в селі Михайлики Шишацького району. А історію органічного землеробства веде ще з радянських часів. У 80-х роках минулого сторіччя українським науковцям спало на думку спробувати виростити сільськогосподарські культури без пестицидів. Хоча б як ... Читать дальше »

Просмотров: 658 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

"Верблюд рослинного царства", "північна цукрова тростина", "індійське просо" — так називають сорго — рослину, що відрізняється надзвичайно високою посухостійкістю. За зовнішнім виглядом, а саме своїм суцвіттям (волоть), воно нагадує просо, але на відміну від нього, сорго має великі, гладкі, заповнені серцевиною стебла, що сягають 3-3,5 м заввишки, що робить його подібним до кукурудзи. Селекціонерами виведені також низькорослі (75-130 см) зернові сорти. Рід сорго поєднує велика кількість різноманітних сортів, що вирощують у всіх частинах світу, які відрізняються один від одного формою волоті, кольором і якістю зерна, періодом дозрівання.

 

Сорго як кормова культура

За кормовими показниками сорго близьке до кукурудзи і ячменю. Так, у 100 кг зерна сорго м ... Читать дальше »

Просмотров: 1317 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

У зерновому балансі значна роль належить виробництву зернобобових культур, зокрема найпоширенішій із них — гороху.

У зерновому балансі значна роль належить виробництву зернобобових культур, зокрема найпоширенішій із них — гороху.

Зерно гороху вирізняється великим вмістом білка, який є важливою складовою харчування людей, а також цінним кормом для сільськогосподарських тварин. Білок гороху містить чимало важливих амінокислот, які сприяють повноцінному його засвоєнню. В зерні й зеленій масі є багато вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів.
У тваринництві горох широко використовують як зелений і концентрований корм, сіно, сінаж та дл ... Читать дальше »

Просмотров: 2197 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 Дози внесення гною під окремі культури залежать від виду цього органічного добрива. Підстилковий гній перш за все необхідно вносити під просапні культури, насамперед коренеплоди. Оптимальними дозами для кормових буряків 60-80 т/га, цукрових буряків 30-50 т/га, овочів, кукурудзи 30-40 т/га, картоплі 30-60 т/га за умови сумісного застосування з мінеральними добривами. Коли ж вносять тільки гній, то його дозу підвищують на 30-40%, а при переході на біологічне землеробство - не більше ніж удвічі.

Безпідстилковий гній в екологічному плані спричинює загрозу забруднення навколишнього середовища частіше, ніж при використанні підстилкового гною. Оптимальні дози безпідстилкового гною і продуктів його переробки становлять для просапних культур 200-300 кг/га загального азоту, для озимої пшениці і ярих зернових культур 100-150 кг/га. У ра ... Читать дальше »

Просмотров: 788 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 Увеличение производительности украинских полей

Увеличение производительности украинских полей

Послеуборочной посевов
В последнее время одним из эффективных и дешевых способов повышения продуктивности сельскохозяйственных культур и улучшения плодородия почвы является выращивание культур в пожнивных посевах.
При настоящего выращивания пожнивных культур получило распространение в хозяйствах различных форм собственности и в различных агроклиматических зонах.
В связи с тем, что пожнивные культуры среди других промежуточных дают низкий урожай, поэтому следует отдавать предпочтение растениям, которые имеют меньшую норму высева и низкую себестоимость семян. ... Читать дальше »

Просмотров: 860 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 Заготовки сена из люцерны принадлежит важное место в создании прочной кормовой базы для животных. Ведь именно это сено содержит больше протеина, в состав которого входят почти все незаменимые аминокислоты, много минеральных веществ и витаминов. Поэтому оно является желательным, а для части животных и незаменимым компонентом рационов. Однако через биологические особенности люцерны приготовления сена из нее сопровождается значительными потерями питательных части растения - листья и соцветия, что - существенно сказывается на общей питательности сена и содержании протеина в нем Многочисленные исследования, проведенные в нашей и зарубежных странах, свидетельствуют, что эти потери можно значительно уменьшить путем рациональной обработки скошенной массы в процессе полевого сушки. Заготовка сена является одним из распространенных способов к ... Читать дальше »

Просмотров: 2915 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 Многолетние травы, особенно бобовые, не только дают высокобелковый корм, но и выполняют основную функцию в биологизации земледелия, поскольку влияют на плодородие почвы и состояние окружающей среды. Они обогащают почву органическим веществом и биологическим азотом, стабилизирующий плодородие. По исследованиям других авторов, уровень активизации биологических процессов с помощью влияния многолетних трав должна быть достаточно значителен, чтобы оставался резерв для предотвращения возможных негативных последствий влияния антропогенных факторов на окружающую среду. В наших исследованиях ставилась задача определить, при каких запасов биомассы многолетних трав уровень активизации биологических процессов достаточный для восстановления и сохранения плодородия почв и создание условий для формирования устойчивых экосистем. Растительный матери ... Читать дальше »

Просмотров: 2089 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

 За годы советской власти сельское хозяйство Украины, кроме коллективизации, постигло еще две беды: внедрение сначала травопольной, а впоследствии - пропашной системы земледелия. Первая оставила человечество без хлеба, а вторая, через небрежное отношение к земле и интенсивную пахоту, вызывала в разных районах засухи или затоплювання посевов, суховеи или переувлажнения значительных территорий, приводила к эрозии и лишение плодородия почв. Можно уверенно сказать, что существующие в Украине системы земледелия развивались от плохих к худшим, не обеспечивали стабильности сельскохозяйственного производства, а на время распада СССР когда плодородные в мире земли Украины крайне истощились. Однако упадок отрасли можно достаточно быстро остановить. Путь к этому - отказ от полицевои пахоты и обеспечения поверхностных слоев истощенного грунта св ... Читать дальше »

Просмотров: 835 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

Рижієва олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння рижію олійної рослини родини хрестоцвітих. Жирнокислотний склад рижієвої олії; %:

рижій

Олія рижію за своїми харчовими якостями поступається соняшниковій і гірчичній. Застосовується при оліфоварінні: суміш рижієвої олії з лляною (1:1) робить цю оліфу не гірше лляної. У миловарінні з олії рижію одержують якісне зелене мило. Застосовується рижієва олія в металургії і в медицині. Гірчична олія Олія, вироблена шляхом пресування або екстракції насіння гірчиці сарептської і гірчиці білої, олійної рослини родини хрестоцвітих. Жирнокислотний склад гірчичної олії; %:

Просмотров: 784 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

У цю групу об’єднано як бобові однорічні трави, так і зернобобові культури, що використовуються на корм. Для зручності власне тра­ви і зернобобові називатимемо бобовими однорічними травами. Ос­новне значення мають озима і яра вика, буркун однорічний, кормо­вий (укісний) горох, люпин, боби, соя кормова, серадела, які виро­щують у чистих і змішаних посівах. Недостатньо ще використову­ються однорічні конюшини — персидська, олександрійська, інкар- натна, підземна, а також серадела (на піщаних і супіщаних ґрун­тах). Для овець, як показує досвід Австралії, цінною пасовищною культурою може бути конюшина підземна практично на всій тери­торії України.

Просмотров: 1532 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

Гірчиця є однорічним рослиною, яка широко використовується як зелене добриво грунту, а також як медоносна і кормова культура. Її цінність полягає у швидкому проростанні насіння, крім того, рослина здатна стрімко наростити зелену масу. Стаття розповість про такі її властивості як добриво, коли краще посадити і як сіяти гірчицю восени?

зелене добриво

Гірчиця здатна поповнити грунт такими корисними речовинами як органіка і гумус. Вона має унікальні якості вбирати важкорозчинні елементи і переробляти в легші. Гірчицю висівають для розпушення й дренування грунту, вона відмінно підвищує її вологість, її корені можуть досягати довгою до трьох метрів. І це дозволяє захистити землю в осінньо-весняні періоди від вітрової і сухий ерозії.

Коли можна сіяти гірчицю? Якщо це робити навесні, то краще вс ... Читать дальше »

Просмотров: 5676 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

сидератиРослини, які тимчасово вирощують на відкритих, вільних ділянках ґрунту чи як суміжну культуру називають «зеленим добривом», або сидератами. Вони ростуть до, після або в проміжках між основними культурами і створюють щільний листяний покрив.

 

Такі рослини захищають ґрунт від вивітрювання і мінералізації органічної речовини, знижують вимивання поживних речовин у глибокі шари й утримують їх у верхньому родючому шарі.

 

Одне з важливих правил органічного землеробства – ґрунт ніколи не повинен залишатися без рослинного покриву. Відкриті довгий час ділянки ґрунту схильні до значного погіршення структури та збіднення. Ґрунт, залишений без покриву, з часом твердне, злипається і покривається щільною кірко ... Читать дальше »

Просмотров: 884 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)

altОсновне завдання насінництва кормових культур - забезпечити достатнє виробництво насіння бобових і злакових трав, інших кормових культур для поліпшення, розширення площ культурних пасовищ і сіножатей, оптимізації структури посівних площ цих культур у польовому кормовиробництві, залуження еродованих земель (схилів і балок), рекультивації пошкоджених земель, створення садово-паркових газонів з високими естетичними показниками, розширення ринку спеціалізованих видів для залуження природоохоронних зон, а також для експорту насіння багаторічних трав.

Аналіз ринку насіння багаторічних трав в Україні показав: площі їх посіву на насіннєві цілі протягом 1980-1990 рр. становили 383,8-449,0 тис.га або 11,3-14,8% від загальної площі посіву багаторічних трав на корм і насіння (1,1-1,7% від загальної& ... Читать дальше »

Просмотров: 466 | Добавил: Admin | Дата: 21.11.2014 | Комментарии (0)