І.В.Веселовський, доктор с.г. наук, професор кафедри загального землеробства Національного аграрного університету. О.Ю.Барабаш, зав. кафедрою овочівництва НАУ, академік УААН і академік академії вищої школи України, доктор с.г. наук, професор. Цілеспрямоване користування землею, а вірніше, її твердою поверхнею, почалось людиною мабуть тоді, коли праматір людей вперше найпримітивнішим знаряддям — загостреною палкою, відкрила поверхню ґрунту, щоб посадити біля оселі насіння або вегетативні органи рослини з метою розмноження, одержання врожаю. Збиральництво, рибальство, мисливство не були стабільними надходженнями їжі для дітей. І тут якась спостережлива і думаюча мати вирішила вирощувати ті рослини, плодами, насінням яких годувала дітей, збираючи ці рослини довкола. З ... Читать дальше » |
В данной статье представлены рекомендации о том, как обеспечить плодородие почвы путем внесения удобрений и извести для оптимизации прибыльности производства сои. Материал предоставлен аналитической лабораторией АгроТест Авторы: |
Обробляючи на своїй ділянці одні й ті ж культури на одному і тому ж місці, землероби переконалися, що урожай з кожним роком зменшується в кілька разів у порівнянні з застосуванням сівозміни. Це явище було названо ґрунтовтоми, причини якого полягають в наступному. Різні рослини споживають з ґрунту неоднакова кількість поживних речовин. Картопля бере з неї азоту і калію в два рази, а буряк - в три рази більше, ніж зернові культури. А ось бобові рослини (горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) споживають з ґрунту багато калію і фосфору, а кількість азоту навіть підвищують. Таким чином, причина зниження врожаїв при повторній культурі полягає в однобічному використанні поживних речовин. Щоб не допустити виносу одних і тих же поживних речовин з ґрунту у великих кількостях, використовують чергування культур. |
Велике значення в поліпшенні кормової бази для бджільництва мають післяжнивні та післяукісні посіви медоносів, які мають короткий період вегетації до цвітіння. Це — гречка, гірчиця, фацелія, чина посівна тощо. Післяжнивні культури висівають у липні в польових сівозмінах після збирання озимого ріпака, ранніх зернових, а післяукісні — в травні — червні в кормових сівозмінах після скошування на зелений корм озимих, вико-вівса та ін. Післяжнивні та післяукісні посіви, зацвітаючи в серпні — вересні дають медозбір для бджіл в пізньо-літній безмедозбірний період. Крім того, з цих посівів одержують і додаткову продукцію: зерно або корм для худоби чи зелене добриво. Перспективною післяукісною і післяжнивною культурою в зоні Лісостепу та Полісся є гречка, оскільки вона, на відміну від багатьох інших куль ... Читать дальше » |
Уже никого не удивишь разнообразием ассортимента фруктов и ягод на наших рынках и в супермаркетах, как экзотических, так и тех, что издревле растут в наших садах. Когда-то в диковинку нам были бананы, теперь они вместе с киви стали привычными, вроде семечек, мы иногда даже вкушаем авокадо, манго, плоды гуавы или карамболя. Но как часто хочется взять в руки душистую с алым бочком грушу, вгрызться в ее нежную мякоть так, чтобы медовый сок побежал по губам… И не в августе-сентябре, а где-то на Рождество. Итальянские, голландские и другие заморские груши – есть всегда, только выбирай, но нередко эти большие красивые плоды не имеют вкуса. (Опубликовано в № 04.2010 г.)И какой консервант они содержат и в какой дозе -нам неведомо. Так где же наши груши? Примерно таким вопросом задаются многие. Но слыша ... Читать дальше » |
...
Читать дальше »
|
Выращивание овощных культур требует особенного подхода к борьбе с сорными растениями. Площади под овощами обычно небольшие, но на них выращиваются высокотоварные культуры, имеющие промышленную и гастрономическую ценность. Плодовые и листовые культуры обеспечивают значительный доход фермерам, работающим на местном и региональном уровне. Примером эффективного использования небольших площадей для выращивания овощей является Испания, где в 1999 году с площади 395 300 гa получили продукции около 12 млн тонн. (Опубликовано в № 07.2010 г.) Орошение – другая типичная характеристика для данных культур в зоне Средиземноморья или засушливых зонах. Используемый тип орошения обусловливает контроль над сорняком с помощью многих доступных систем: традиц ... Читать дальше » |
З переходом до більш інтенсивного використання ріллі і у зв’язку із селекційним прогресом, у кормовиробництві почали використовуватися нові капустяні культури, у той час як такі старі, як турнепс і бруква, втрачають своє значення. Їх вирощують, насамперед, у якості ярих пожнивних проміжних культур. Це озимий і ярий ріпак, перко, кормова капуста, редька олійна, гірчиця біла і турнепс. У якості озимих проміжних культур вирощують озимі ріпак і суріпицю та перко. Кормову капусту вирощують і як головну, і як поукісну культуру, у той час як брукву – тільки в якості головної. За і проти Порівняно з кормовими злаковими та бобовими культурами, кормові капустяні вирізняються рядом позитивних властивостей і ознак. Їхнє насіння коштує недорого. Виняток становить лише насіння спеціальних сортів для біологічної боро ... Читать дальше » |
Извечная украинская беда: произвести можем, а сохранить – увы. Однако – постепенно осваиваем науку – производить по европейским стандартам. Движемся и в направлении – хранить по-хозяйски Юрий Носенко К значительным потерям урожая картофеля приводит несоблюдение технологии его хранения. В настоящее время картофель хранят во временных и постоянных хранилищах. Временные создаются на сезон (бурты, траншеи, ямы). Постоянные сооружения с длительным сроком службы строят специально для хранения картофеля (подвалы, погреба, подполья, ледяные хранилища и т.д.). Выбираем способ храненияВ первую очередь ориентируемся на три фактора: |
Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах. Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах. Є. Скрильник, |