image
Главная » Архив материалов

 І.В.Веселовський, доктор с.г. наук,

професор кафедри загального землеробства

Національного аграрного університету.

О.Ю.Барабаш, зав. кафедрою овочівництва НАУ,

академік УААН і академік академії

вищої школи України, доктор с.г. наук, професор.

Цілеспрямоване користування землею, а вір­ніше, її твердою поверхнею, почалось людиною мабуть тоді, коли праматір людей вперше найпримітивнішим знаряддям — загостреною палкою, відкрила поверхню ґрунту, щоб посадити біля осе­лі насіння або вегетативні органи рослини з метою розмноження, одержання врожаю. Збиральниц­тво, рибальство, мисливство не були стабільними надходженнями їжі для дітей. І тут якась спосте­режлива і думаюча мати вирішила вирощувати ті рослини, плодами, насінням яких годувала дітей, збираючи ці рослини довкола. З ... Читать дальше »

Просмотров: 1091 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

В данной статье представлены рекомендации о том, как обеспечить плодородие почвы путем внесения удобрений и извести для оптимизации прибыльности производства сои. Материал предоставлен аналитической лабораторией АгроТест

Авторы:
Ричард Б.Фергюсон,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области почвоведения;
Чарльз А. Шапиро,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области почвоведения;
Ахим Р. Доберман,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области проблем плодородия почвы;
Чарльз С. Вортман,
Специалист службы внедрения сельскохозяйственных знаний и опыта в области прим ... Читать дальше »

Просмотров: 3659 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

ґрунт  Обробляючи на своїй ділянці одні й ті ж культури на одному і тому ж місці, землероби переконалися, що урожай з кожним роком зменшується в кілька разів у порівнянні з застосуванням сівозміни. Це явище було названо ґрунтовтоми, причини якого полягають в наступному. Різні рослини споживають з ґрунту неоднакова кількість поживних речовин. Картопля бере з неї азоту і калію в два рази, а буряк - в три рази більше, ніж зернові культури. А ось бобові рослини (горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) споживають з ґрунту багато калію і фосфору, а кількість азоту навіть підвищують.

 Таким чином, причина зниження врожаїв при повторній культурі полягає в однобічному використанні поживних речовин. Щоб не допустити виносу одних і тих же поживних речовин з ґрунту у великих кількостях, використовують чергування культур.

&nb ... Читать дальше »

Просмотров: 476 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Велике значення в поліпшенні кормової бази для бджільництва мають післяжнивні та післяукісні посіви медоносів, які мають короткий період вегетації до цвітіння. Це — гречка, гірчиця, фацелія, чина посівна тощо. Післяжнивні культури висівають у липні в польових сівозмінах після збирання озимого ріпака, ранніх зернових, а післяукісні — в травні — червні в кормових сівозмінах після скошування на зелений корм озимих, вико-вівса та ін.

Післяжнивні та післяукісні посіви, зацвітаючи в серпні — вересні дають медозбір для бджіл в пізньо-літній безмедозбірний період. Крім того, з цих посівів одержують і додаткову продукцію: зерно або корм для худоби чи зелене добриво.

Перспективною післяукісною і післяжнивною культурою в зоні Лісостепу та Полісся є гречка, оскільки вона, на відміну від багатьох інших куль ... Читать дальше »

Просмотров: 743 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

1201Уже никого не удивишь разнообразием ассортимента фруктов и ягод на наших рынках и в супермаркетах, как экзо­тических, так и тех, что издревле растут в наших садах. Когда-то в диковинку нам были бананы, теперь они вместе с киви стали привычными, вроде семечек, мы иногда даже вкушаем авокадо, манго, плоды гуавы или карамболя. Но как часто хочется взять в руки душистую с алым бочком грушу, вгрызться в ее нежную мякоть так, чтобы медовый сок побежал по губам…  И не в августе-сентябре, а где-то на Рождество. Итальянские, голландские и другие заморские груши – есть всегда, только выбирай, но нередко эти большие красивые плоды не имеют вкуса. (Опубликовано в № 04.2010 г.)И какой консервант они содержат и в какой дозе -нам неведомо. Так где же наши груши? Примерно таким вопросом задаются мно­гие. Но слыша ... Читать дальше »

Просмотров: 1609 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Просмотров: 790 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

PrintВыращивание овощных культур требует особенного подхода к борьбе с сорными растениями. Площади под овощами обычно небольшие, но на них выращиваются высокотоварные культуры, имеющие промышленную и гастрономическую ценность. Плодовые и листовые культуры обеспечивают значительный доход фермерам, работающим на местном и региональном уровне. Примером эффективного использования небольших площадей для выращивания овощей является Испания, где в 1999 году с площади 395 300 гa получили продукции около 12 млн тонн. (Опубликовано в № 07.2010 г.)

Орошение – другая типичная характеристика для данных культур в зоне Средизем­номорья или засушливых зонах. Исполь­зуемый тип орошения обусловливает контроль над сорняком с помощью многих доступных систем: традиц ... Читать дальше »

Просмотров: 665 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 З переходом до більш інтенсивного використання ріллі і у зв’язку із селекційним прогресом, у кормовиробництві почали використовуватися нові капустяні культури, у той час як такі старі, як турнепс і бруква, втрачають своє значення. Їх вирощують, насамперед, у якості ярих пожнивних проміжних культур.

Це озимий і ярий ріпак, перко, кормова капуста, редька олійна, гірчиця біла і турнепс. У якості озимих проміжних культур вирощують озимі ріпак і суріпицю та перко. Кормову капусту вирощують і як головну, і як поукісну культуру, у той час як брукву – тільки в якості головної.

За і проти

Порівняно з кормовими злаковими та бобовими культурами, кормові капустяні вирізняються рядом позитивних властивостей і ознак. Їхнє насіння коштує недорого. Виняток становить лише насіння спеціальних сортів для біологічної боро ... Читать дальше »

Просмотров: 1771 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

Извечная украинская беда: произвести можем, а сохранить – увы. Однако – постепенно осваиваем науку – производить по европейским стандартам. Движемся и в направлении – хранить по-хозяйски

Юрий Носенко

К значительным потерям урожая картофеля приводит несоблюдение технологии его хранения. В настоящее время картофель хранят во временных и постоянных хранилищах. Временные создаются на сезон (бурты, траншеи, ямы). Постоянные сооружения с длительным сроком службы строят специально для хранения картофеля (подвалы, погреба, подполья, ледяные хранилища и т.д.).

Выбираем способ хранения

В первую очередь ориентируемся на три фактора:

    ... Читать дальше »
Просмотров: 652 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

 Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах.

Агроном повинен уміти регулювати кількість гумусу в грунті й поліпшувати його склад, до того ж для різних природно-кліматичних зон має бути розроблено конкретний комплекс заходів, найефективніший у даних умовах.

Є. Скрильник, 
канд. с.-г. наук, завлабораторії органічних добрив і гумусу,
ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії 
імені О. Н. Соколовського»

Тривалий досвід науки і практики свідчить про велике значення гумусу у землеробстві не тільки в минулому, а й, особливо, нині — за екстенсивного ведення сільськогосподарського виробництва, за ... Читать дальше »

Просмотров: 1566 | Добавил: Admin | Дата: 20.11.2014 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 24 25 26 27 28 29 »