16:27 РІЛЬНИЦТВО, ОВОЧІВНИЦТВО, САДІВНИЦТВО УКРАЇНИ З ТОЧКИ ЗОРУ СИМБІОТИЧНОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ | |
І.В.Веселовський, доктор с.г. наук, професор кафедри загального землеробства Національного аграрного університету. О.Ю.Барабаш, зав. кафедрою овочівництва НАУ, академік УААН і академік академії вищої школи України, доктор с.г. наук, професор. Цілеспрямоване користування землею, а вірніше, її твердою поверхнею, почалось людиною мабуть тоді, коли праматір людей вперше найпримітивнішим знаряддям — загостреною палкою, відкрила поверхню ґрунту, щоб посадити біля оселі насіння або вегетативні органи рослини з метою розмноження, одержання врожаю. Збиральництво, рибальство, мисливство не були стабільними надходженнями їжі для дітей. І тут якась спостережлива і думаюча мати вирішила вирощувати ті рослини, плодами, насінням яких годувала дітей, збираючи ці рослини довкола. З цього почалось землеробство — основа, базис розвитку людства, його культури і цивілізації. З того часу пройшло чимало десятиліть. У одних народів землеробство виникло і розвинулось дуже давно, і стародавні єгиптяни чи шумери створили високорозвинуті цивілізації, а древні могутні держави стали саме такими завдяки високорозвинутому як на той час поливному землеробству. Не відставали в цьому відношенні племена і народи, які жили на території сучасної України. Уже за шість тисяч років до нашої ери племена Буго-Дністровської культури висівали пшеницю, ячмінь, просо, розводили тварин. Більше відомостей маємо про хліборобів трипільських племен, які жили на території Правобережної України, Молдови, Румунії в 4,5 – 2 тисячолітті до н.е. Вони створили багату і цікаву трипільську культуру, розширили асортимент культурних рослин, одомашнили бика та свиню. Поселення трипільців іноді налічували по кілька тисяч мешканців, мали громадські і культові споруди, можливо, двоповерхові. На території України племена середньо-стогівської культури (3 тис. років до н.е.) освоїли коня, який вніс великі зміни в розвиток людської цивілізації. Зміни, викликані людиною в природокористуванні, зокрема, в землекористуванні, стали більше помітні тоді, як людина почала використовувати силу тварин як тяглову силу сільськогосподарських знарядь. Бик, верблюд, буйвол, кінь стали тими тваринами, які сприяли значній зміні природокористування. Населення Старого Світу, завдяки поширенню землеробства, в значній мірі переходить до осілого способу життя. Через деякий час це викликає одну з важливих причин конфліктів, війн, переселень племен і народів. Кочівники ніяк не могли погодитися з землеробами в підході до використання землі і взаємно себе знищували. Такою непримиренною була конфронтація татаро-монголів з Київською Руссю, яка врешті-решт привела до татаро-монгольської неволі нашого народу протягом двох століть. Два різні способи землекористування, що склалися ще в дохристиянський період, у деяких країнах тривають ще й тепер. Вони вплинули на світосприйняття, звичаї, релігійні погляди, на філософію, культуру народів. Кочівники Судану, Сахари, Аравійського півострова, інші кочівні племена Африки і Азії до цього часу повільно переходять до осідлого способу життя. Прийнято вважати, що цей спосіб менш продуктивний, менш цивілізований, що він призводить до руйнування природного ландшафту, ґрунту, посилення ерозії та інших несприятливих наслідків такого господарювання. Не кращі наслідки використання землі принесло також і землеробство. Розорювання земель, придатних для рільництва, овочівництва, садівництва, виноградарства, прямо змінило ландшафт території. Поверхня ґрунту, не вкрита деякий час рослинністю, підпадає під вплив водної і вітрової ерозії та фізичної деградації. Сприяла цьому також парова система землеробства, яка виникла на нашій території ще в Київській Русі. В дещо зміненому вигляді вона і досі застосовується у степовій зоні України. В давні часи одна третина оброблюваної землі були під чистим паром, а тепер 10-15% ґрунтів не засівається, а інтенсивно обробляється. З точки зору підвищення врожайності це більш або менш раціональна система, а з точки зору перспективи землекористування парова система землеробства була і залишається основною причиною ерозії. Дуже змиті ґрунти Київської, Черкаської, Вінницької та інших областей України, де щорічно відбувається збільшення площі ярів на 8 – 10 тис. га — це наслідок тривалого панування парової системи, невмілого землекористування оброблюваними ґрунтами. Все це призвело до того, що територія нашої держави чи не найбільш розорана порівняно з іншими, рілля тут складає 56% до всієї території, а загальна площа сільськогосподарських угідь перевищує 70%, тоді коли лісів маємо лише 14%. Погодьтесь, що 15 %, які залишилися, це зовсім мало на внутрішні водойми, болота, дороги, аеродроми, гори, не вкриті лісом і т.ін. Франція, територія якої близька до території України, має зовсім іншу структуру землекористування. Ще гірше складається наше використання орних земель. Із 33,3 млн. га ріллі ми щорічно залишаємо близько 1,5 млн. га чистих парів, а загальна площа просапних культур, таких, як кукурудза, цукрові буряки, соняшник, картопля, овочеві культури, складає разом понад 10 млн. га. Разом з парами це становить біля 11,5 млн. га або 37,2% ріллі. Як відомо, просапні культури інтенсивно обробляються протягом деякого часу вегетації, поглинають значну кількість вологи з ґрунту, деякі з них дуже інтенсивно його виснажують. Інтенсивний обробіток ґрунту при вирощуванні просапних культур призводить до посиленої мінералізації гумусу, руйнування його структури та погіршення інших фізичних та фізико-механічних властивостей. Використання важких тракторів та сільськогосподарських машин теж сприяє фізичній деградації ґрунтів. Внесення органічних добрив та вирощування на полях багаторічних трав і сидератів (рослин, що вирощуються на зелене добриво) дозволяє до деякої міри сповільнювати процеси агрофізичної та агрохімічної деградації ґрунтів, проте застосовуються вони недостатньо, а в деяких господарствах практично ці заходи не проводяться. На фізичні властивості, структуру ґрунту, вміст гумусу в значній мірі також впливає кратність заходів обробітку ґрунту, їх спосіб виконання. Свого часу плуг замінив сохи і рала при обробітку ґрунту, стала краще обертатися скиба, потужні двигуни тракторів також дали можливість поглибити обробіток ґрунту, зокрема оранку, та збільшити кратність обробітку. Все це посилило негативну роль обробітку ґрунту, хоч і сприяло підвищенню культури землеробства та збільшенню врожайності. Одночасно це викликало посилену мінералізацію гумусу і, якщо в XIX ст. в українських чорноземах було 6-8% цієї надзвичайно цінної органічної речовини, яка визначає рівень родючості нашого національного багатства, то тепер залишились лише острівці ґрунтів, в яких вміст його досягає 5-6%. Як же вирішити протиріччя між збереженням ґрунту і необхідністю збирати високі врожаї? У минулому сторіччі в господарствах півдня України та в Бессарабії працював відомий видатний агроном того часу Іван Євгенович Овсінський. Він запропонував для степової зони свою систему — поверхневий обробіток сконструйованими ним культиваторами, які не перевертали, а лише розпушували ґрунт на глибину до 4 вершків (10 см). Проте, в інших господарствах, де фахівці не мали вміння і наполегливості І.Є.Овсінського, система не прижилась, головне тому, що не вміли справитися з бур'янами. Хоч треби відзначити, що в селянських господарствах Таврії дрібний обробіток ґрунту, сівба під "букер" (знаряддя для дрібного обробітку та сівби) були досить поширені. Досвід поверхневого обробітку ґрунту в степовій зоні України було перенесено в землеробство Канади і використано науковцями Казахстану та Сибіру. В Казахстані була опрацьована ґрунтозахисна система обробітку ґрунту, основою якої став глибокий обробіток плоскорізом. Це знаряддя не перевертає оброблюваного ґрунту, а лише розпушує його. Такий обробіток чергується з поверхневим розпушенням дисковими знаряддями та культиваторами з розпушуючими та підрізаючими лапами. Він добре захищає ґрунт від вітрової ерозії та на його виконання витрачається значно менше енергії. Ґрунтозахисна (її часто популярно неправильно називали безплужною) система обробітку широко вивчалась у науково-дослідних установах України. Вона була адміністративно введена у всіх господарствах Полтавської області. Деякі заходи цієї системи, зокрема, глибоке розпушування без перевертання оброблюваного шару, не зовсім підходить для технології вирощування цукрових буряків, овочевих культур тощо. При цій системі ускладнюється боротьба з бур'янами, швидко наступає диференціація оброблюваного шару, виникають проблеми зі внесенням добрив, нез'ясованими залишились низка питань теоретичного та технологічного порядку. Очевидно тому в Полтавській області після ліквідації командно-адміністративної системи повсюдно повернулися до традиційного способу обробітку ґрунту з оранкою як основним її заходом. Проте дослідження заходів обробітку ґрунту в Україні та за рубежем показали, що раціональне запровадження ґрунтозахисних заходів (плоско-різне, чізельне розпушування, поверхневе розпушування), мінімалізація обробітку дають позитивні наслідки. Кафедрою загального землеробства НАУ запропонована система комбінованого обробітку ґрунту, в якій відповідно до вимог культур, їх біологічних особливостей та особливостей сучасних технологій застосовується оранка, глибоке та поверхневе розпушування. При такій системі позитивно вирішується знищення бур'янів, зменшується негативний вплив на фізичні властивості ґрунту та витрати на обробіток. Другою важливою ланкою системи землеробства, яка визначає землевикористання оброблюваних земель, є система сівозмін у господарствах. Вона залежить від структури посівних площ у господарстві або простіше — чого скільки вирощують. В Україні, яка колись входила до різних імперій, а з 1922 року до складу СРСР, потреба в продуктах рільництва враховувалась, виходячи з потреб імперій, до складу яких вона входила. Так званий єдиний народногосподарський комплекс Союзу вимагав від України більше цукру, олії, масла, картоплі, не відмовлялись і від українського зерна. А це — подальше розорювання природних кормових угідь, збільшення площі під кормовими культурами, інтенсифікація обробітку ґрунту і догляду за рослинами. Навіть не посоромилися розорати половину заповідного цілинного степу (10000 га) в Асканії Новій, щоб залатати діри в дірявому лантуху радянського сільського господарства. Критика травопільної системи землеробства виливалась у цькування і навіть переслідування тих учених і господарників, які вирощували конюшину, люцерну, еспарцет на полях і хоч у деякій мірі старались зберегти їх родючість. Був час, коли площа просапних культур у сівозмінах доходила до 40-50%, а площа озимини — до 40-50%. В незалежній Україні необхідно структуру посівних площ привести у відповідність із потребами населення в продуктах харчування, а держави — в потребі забезпечення відповідного рівня експорту сільськогосподарської продукції. Це надзвичайно складне питання має вирішуватись так, щоб зменшувалась площа просапних культур, збільшувалась площа сіяних бобових і злакових та зернобобових культур. Деякі просапні культури, зокрема, кукурудзу на силос, доцільно замінити вирощуванням змішаних посівів з соєю, горохом, вікою без міжрядної культивації. Відповідні наукові напрацювання з цього напрямку є в українських учених. Коректування сівозмін має відбуватися шляхом насичення їх культурами, які забезпечують себе та наступні біологічним азотом (бобові), переносом важкорозчинних сполук фосфору з глибоких шарів ґрунту у верхні (хрестоцвітні, гречка). Такий напрямок біологізації землеробства наближається до того, який у Західній Європі та Північній Америці почався в 20-х роках XX століття і в останні два десятиліття набрав досить значного поширення. Напрямок цей має назву альтернативного землеробства до традиційного. Різні його "відтінки" називають органічними, біологічними, органо-біологічними, біодинамічними, екологічними, природними та ін. Цей новий напрямок одержав офіційне визнання і в деяких країнах існує на законних правах. Фермери, які освоїли різновиди альтернативного землеробства, об'єднані в спілки, товариства; деякі видають свої бюлетені, журнали. Вони мають право встановлювати на свою продукцію підвищені ціни, а держава здійснює контроль за дотриманням ними вимог альтернативного землеробства. В США, переважно в штаті Каліфорнія, поширюється "органічна" система землеробства. Органічними продуктами можуть вважатися тільки такі, які вирощують, зберігають та перероблюють без синтетичних добрив, пестицидів та регуляторів росту. Допускається застосування бактеріальних добрив, інших мікробіологічних продуктів, а також матеріалів рослинного, тваринного або мінерального походження. До збирання проти хвороб допускається застосування бордоської рідини, сірки, рибної емульсії, попелу водоростей, мила, піретруму, часнику, нікотину, для пониження кислотності — вапна, крейди, для розсолення — гіпсу. Як добрива застосовують гній, компости, кісткове борошно, сирі породи мінералів, томасшлак, доломіт. Важливе значення надається сівозмінам зі включенням бобових культур і застосуванням сидератів. Біологічна система землеробства поширюється переважно у Франції. Особливу увагу її прихильники приділяють підвищенню біологічної активності ґрунту шляхом внесення органічних добрив у вигляді добре розкладених компостів, обов'язкового застосування сівозмін та якісного обробітку ґрунту доповнюють систему. Органо-біологічна система землеробства поширюється переважно у Швейцарії, Швеції. В ній господарство розглядається як єдиний організм, у якому має бути чітко налагоджений кругообіг поживних речовин.. Сільськогосподарське підприємство має "нагадувати" природну екосистему, де все основано на принципах балансу та регуляції всіх відходів. "Живий і здоровий" ґрунт утворюється за рахунок активізації діяльності його мікрофлори шляхом внесення органічних добрив на незначну глибину мілкого обробітку. На думку прихильників цієї системи, зазначене має забезпечувати нормальне живлення рослин. Дещо по-іншому пояснюється "біологічна" система, хоч вона у своїй основі має такі ж підходи до обробітку ґрунту, сівозмін, удобрення та захисту рослин, як і попередні, але й має низку специфічних положень. Прихильники цієї системи вважають, що землеробство має враховувати не тільки земні чинники, але й космічні ритми. Це пояснюється тим, що вплив космічних сил на сільськогосподарське виробництво можна використовувати, застосовуючи спеціальні біодинамічні явища, тобто обробіток ґрунту, сівба, догляд за рослинами й інші роботи мають виконуватися в сприятливі періоди в залежності від фаз місяця та положення планет у сузір'ях Зодіака. Біодинамічні препарати, виготовлені з деяких рослин: ромашки, кропиви, кульбаби — компостують і використовують як добрива, а також з них виготовляють стимулятори росту для боротьби з хворобами рослин тощо. З цією метою використовують "гумусні" витяжки з рогів тварин, гною. Поширена ця система в Німеччині, Швеції, Данії. Є ще й інші системи, подібні до наведених, але істотних відмінностей вони не мають. Всі системи альтернативного землеробства поки що не набули значного поширення. За неофіційними даними їх застосовують від 0,1 до 1,3 % ферм у різних країнах. Головною причиною повільного впровадження землеробства з біологічним ухилом є зниження врожайності сільськогосподарських культур на 20-30%, підвищення витрат та складність ведення господарства при цих системах.
Одною з причин введення альтернативних систем землеробства є високий рівень його хімізації і потяг населення до продуктів харчування, одержаних природним шляхом. Досить сказати, що внесення мінеральних добрив на 1 га землі в колишній ФРН доходило до 400 кг поживних речовин, а в Голландії до 800 кг. В Україні найвища кількість внесення мінеральних добрив на 1 га в кінці 90-х років складала 160-165 кг діючої речовини. Менше вносилось у нас і засобів захисту рослин, ніж у європейських країнах. Проте, не дивлячись на невисоку кількість добрив і пестицидів, які вносились, через нераціональне їх застосування на ринок часто надходила продукція з кількістю нітратів, яка перевищувала допустимі норми, з недопустимими величинами залишків пестицидів. Овочеві, плодові та ягідні культури відомі людині досить давно. Спочатку використовували їх як дикоростучі рослини і споживали в сирому, вареному виді та як лікарські рослини. З розвитком землеробства (близько 10-15 тис. років тому) деякі з них були окультурені. За архівними даними на території України овочівництвом, садівництвом, ягідництвом займалися ще до утворення Київської Русі. Понад 1500 років тому слов'яни вирощували овочі, фрукти і ягоди в долинах між Дніпром і Дністром. Овочівництвом, садівництвом і ягідництвом в цей період переважно займалися в монастирських і князівських садибах (помістях). В цей період з овочевих культур вирощували цибулю, часник, столовий буряк, моркву, петрушку, любисток, горох, квасолю, боби, капусту, огірок, гарбуз, кріп, щавель, хрін. Основними плодовими породами були яблуня, вишня, груша, малина. Згодом овочівництво, садівництво і ягідництво почало розвиватися по всій території Київської Русі, переважно біля маєтків феодалів і поміщиків, а згодом біля великих міст (Києва, Одеси, Харкова, Львова, Дніпропетровська), а також біля промислових центрів (Донбас, тощо). В XIX ст. центр овочівництва, садівництва і ягідництва переміщується на південь і в південно-східні райони (Крим, Одеська, Харківська, Миколаївська, Запорізька, Донецька області). Там зосереджується також переробна та виноробна промисловість. Інтенсивна експлуатація земель України, виведення з овочевих і спеціальних сівозмін багаторічних бобових і злакових трав та значне забур'янення полів (оскільки не проводились елементарні агротехнічні заходи) призвело до значного недобору врожаю овочевих культур і картоплі. Причиною цього також стало зосередження великих масивів (100-200 га і більше) площі під однією культурою на недостатньо вирівняному рельєфі, що сприяє поширенню грибних і вірусних захворювань і шкідників. Цьому також сприяла і несвоєчасна боротьба з ними і їхніми личинками. У боротьбі з бур'янами, хворобами та шкідниками щорічно вносилися великі норми отрутохімікатів, залишки яких не тільки нагромаджувалися в овочевій і плодоягідній продукції, але й виносилися паводковими і підґрунтовими водами в річки, що негативно впливає на середовище. Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції підвищився вміст у ґрунті радіонуклідів, особливо в заплавах річок, які є найбільш придатними для овочівництва, і в донних відкладах водозабірників За даними В.Ф.Авсеєнка (1990р.) в них нараховується до 15 тис. Ku цезію-137; 7,5 Ku стронцію-90 і 250 Ku плутонію. Носієм значної частини ізотопів важких металів з 30-кілометрової зони поряд з вітрами є також вода річок Прип'яті і Дніпра, вода яких використовується для поливу овочевих культур, зрошування садів і ягідників. З метою покращення ведення овочівництва, очищення площ від насіння бур'янів і забезпечення виробництва екологічно чистої овочевої продукції та картоплі в овочевій сівозміні необхідно ввести поля зі злаково-бобовими травами і одною-двома — зернових культур. Після звільнення площ з-під ранніх овочевих культур застосовувати поукісні культури з коротким періодом вегетації або пожнивні посіви сидеральних культур. Це буде запобігати проростанню насіння бур'янів, а також дозволить восени додатково заробляти в ґрунт велику кількість органічної маси, що сприятиме підвищенню його природної родючості. В садах проводити залуження міжрядь багаторічними злаково-бобовими травами, а також висівати сидеральні культури, які в період утворення великої вегетативної маси заробляти в ґрунт. Це сприятиме збагаченню ґрунту на органічну речовину і покращенню його родючості. Гербіциди під овочеві культури вносити тільки широкосмуговим способом під рядки. Це сприятиме зменшенню в 2-3 рази норми їх використання. У міжряддях знищувати сходи бур'янів за допомогою розпушування ґрунту. З метою вирощування екологічно чистої овочевої, плодоягідної продукції та картоплі потрібно перейти на біологічні методи боротьби зі шкідниками і хворобами. Симбіотичне природокористування в землеробстві, в першу чергу, передбачає його біологізацію і підвищення його ефективності за рахунок раціонального використання земельної території, перспективної структури посівних площ, ґрунтозахисної технології обробітку ґрунту та вирощування сільськогосподарських культур. Одною з особливостей біологізації сучасного землеробства є освоєння так званої вермикультури — використання дощових черв'яків (каліфорнійського виду) для продукування біогумусу — речовини, яку вони утворюють з органічних відходів, гною, побутових відходів тощо. Біогумус з успіхом використовується в овочівництві, садівництві, квітникарстві. Источник http://www.lalak.org.ua
| |
|
Всего комментариев: 0 | |