image
Главная » 2014 » Ноябрь » 26 » Сидерати – швидко відновлюють родючість грунту
16:15
Сидерати – швидко відновлюють родючість грунту

Ділянка будь-якого садовода і огородника на протязі довгого часу буває вільною. Це пов’язано з пізніми посівами і посадками або раннім звільненням площі, зазвичай із липня-серпня. Таке положення, певна річ, не бажане, тому що земля – живий організм, природною умовою існування якого є наявність рослинного покрову. Тому, чергування сидеральних культур дасть землі відпочити. За один сезон на вільній ділянці можна виростити декілька поколінь сидератів, в результаті чого ґрунт швидко відновить родючість. Сидерати можна вирощувати як до висадки овочевих культур, так і після їх прибирання.  Наприклад, після прибирання врожаю культур, які сильно виснажують ґрунт (капусти, огірків, кабачків, гарбузів, кукурудзи) можна висіяти люпин, фацелію або рапс.

Сидерати висаджені серед овочевих культур, під деревами та кущами частково приймають на себе удар шкідників, частково відлякують їх від посадок збиваючи їх з пантелику. В той же час, яскраві і повні нектару квіти більшості сидеральних культур – прекрасних медоносів – здатні приваблювати до посадок бджіл та джмелів, які попутно запилюють і фрукти з овочами.

Відомо, що не всім огородникам вдається налагодити сівозміну – чергування культур, а беззмінне вирощування овочів та картоплі призводить до виснаження ґрунту, накопичення збудників хвороб та шкідників. Тут на допомогу і приходять сидерати в ролі проміжної культури. Підберіть відповідний попередник, і ви зможете розірвати ланцюг беззмінного вирощування на одному і тому ж місті однієї культури або рослин однієї родини. Ефективний посів жита з вікою під зиму. Його проводять у третій декаді серпня на ділянках, де «прописалася» картопля. Для літнього посіву, який проводять у кінці липня – на початку серпня, тобто відразу після прибирання ранньої картоплі та зелених культур, дуже добре висівати однорічний люпин, рапс, віковівсяну суміш, гірчицю білу і редьку олійну. Дуже розповсюджений і виправдав себе серпневий посів гірчиці під посадку цибулі.

Всі ці культури встигають до настання заморозків накопичити велику біомасу, яку зрізують плоскорізом.

Сидеральні культури вирощують на протязі дуже невеликого проміжку часу, до 45 днів, так як готовності вони достигають вже у фазі цвітіння, бутонізації а то і раніше. Вони займають площу у той час, коли інші культури вирощувати немає сенсу. Літній посів сидератів, тобто з червня по серпень, проводять після прибирання ранніх картоплі та капусти, чеснота, цибулі, моркви та буряка весняного висіву.

 До речі, дуже гарний ефект дає обробка зрізаних сидератів препаратами ефективних мікроорганізмів («Емочки», «ЕМ-бокаши»). Рослинні рештки розкладаються значно швидше. Суттєво поповнюється популяція ґрунтових мікроорганізмів, родючість ґрунту  збільшується дуже швидко, в декілька раз збільшуються врожаї. Літом також бажано відновити глибоку структуру ґрунту на декількох грядках, висадивши на них сидерати з розвинутою кореневою системою – люпин, донник, рапс, гречка, люцерна, жито, житниця. На наступний рік ця процедура повторюється і на інших грядках.   

 Источник http://cluboz.kiev.ua

Просмотров: 445 | Добавил: Admin | Теги: Швидко, Сидерати, відновлюють, РОДЮЧІСТЬ, грунту | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar