image
Главная » 2015 » Январь » 29 » Сидерати основа органічного землеробства
17:23
Сидерати основа органічного землеробства

Давно відомо, що рослина за рахунок фотосинтезу створює близько 95% сухої речовини. І от майже всю цю суху речовину людина з урожаєм вивозить з поля, позбавляючи землю органіки. Зарадити цьому може вирощування сидератів.

За даними Інституту сільського господарства Полісся УААН,  внесення 300 ц зелених добрив на 1 га за дією на агрохімічні властивості грунту дорівнює 25 — 30 т перегною. Наприклад, посіявши в першій декаді серпня олійну редьку з пелюшкою,  можна  на кінець вересня — початок жовтня  одержати урожай маси  340 ц з га,  при цьому вміст поживних речовин на гектар становить: азоту — 38, фосфору — 61, калію — 94 кг. 

Крім того, грунт під сидератами не так перегрівається, не пересихає,  в ньому активно діють мікроорганізми, дощові черв’яки, які також працюють на підвищення родючості, збагачення орного шару органічними речовинами. Поверхню грунту захищає рослинний покрив і хоча б на короткий період створюються умови, наближені до природних для відновлення родючості.

Грунти під сидератами не так розмиваються  й  ущільнюються дощами, вода не стікає по поверхні, не  змиває родючий шар, а вбирається грунтом і поповнює запаси вологи. Дощові краплі не розмивають грудочки землі, не замулюють пори грунту, вони стікають по рослинах.

Є й ще одна особливість.  Дощова вода розчиняє поживні речовини і виносить їх у нижні горизонти, звідки рослини  їх не можуть використати. А от грунтові води при цьому забруднюються. Коріння ж сидератів перехоплює  ці розчини, використовує для формування своєї маси і фактично пожива залишається в орному шарі.

Цікаво, що під сидератами майже немає бур’янів — вони їх пригнічують, можна з певністю сказати, що сидерати очищають землю від  них. Необхідно відзначити і велику фітосанітарну роль, яку відіграють сидерати. Вони нейтралізують грунтовтому, несумісність рослин, різко знижують шкоду від шкідників і хвороб.

Кращі сидеральні культури — бобові. Вони збагачують грунт азотом, який фіксують з повітря бульбочкові бактерії, розміщені на їхньому корінні. Накопиченого азоту вистачає сидеральній культурі й наступній після неї.  Сіють на зелене добриво також  гречку, люпин і гірчицю, вони мають здатність використовувати з грунту важкодоступні для інших рослин малорозчинні форми добрив, підтягуючи їх з глибоких шарів у орний шар грунту, перетворюючи в доступну форму.Найкращий спосіб посіву сидеральних культур — рядочками в рівчаки, причому, необхідно обов’язково дотримуватись оптимальної норми висіву. Виходячи з багаторічних спостережень, вважаємо, що сидерати краще заробляти в грунт  восени, тоді земля довше вкрита рослинами, а потім — мульчею.  Нерідко  висівають  їх  і при копанні картоплі. В такому випадку  потрібно намагатися  робити поверхню рівною і,  поки  свіжа земля,   нарізати борозенки з півночі на південь через 15­20 см глибиною 4­5 см, в  які й висівається насіння.

Деякі городники висівають  насіння врозкид  через декілька днів після закінчення копання картоплі, намагаючись заробити в землю граблями. При такому способі частина насіння залишається на поверхні й поїдається птахами, частина  ж —  сходить аж навесні наступного року, засмічуючи посіви.

Заробляти  в ґрунт сидерати краще мілко, що підвищує ефективність зелених добрив. 

Источник http://zhytomyrschyna.zt.ua

Просмотров: 470 | Добавил: Admin | Теги: Сидерати основа органічного землеро | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar