image
Главная » 2015 » Январь » 28 » Саджанець із живця
18:08
Саджанець із живця

 Багато виноградарів-початківців купують вегетуючі саджанці на базарі. Утім, їх можна виростити самому на підвіконні. Для цього не потрібно зайвих витрат, лише бажання і трішки знань про культуру. Поділюся власним досвідом вирощування саджанців винограду на поролоні.

З НАСТАННЯМ холодів виноград впадає у фазу глибокого спокою, який закінчується у грудні. Тому вже в січні-лютому виймаю заготовлені живці з укриття. Беру 10 л води (бажано талої), додаю столову ложку меду і кладу в цей розчин на 12-24 години живці. Якщо йдеться про невелику їх кількість, то замочую в скляних банках.

На трьохвічкових живцях нижню бруньку видаляю; нижче цього місця на відстані 3-5 міліметрів роблю рівний зріз. Вище 1,5-3 сантиметрів од верхньої бруньки зріз має бути косий. У нижній частині з допомогою ножа роблю поздовжні подряпини, втираючи туди мед, який є стимулятором росту.

Беру скляну банку або поліетиленову пляшку, з якої слід зрізати верхню частину. На дно ємності кладу таблетку активованого вугілля. Це запобігає псуванню води. Шматочок поролону завтовшки 10-12 міліметрів розміщую на дні рівненько, ставлю живці, заливаю водою на 5-7 міліметрів вище поролону. Для підтримання належного рівня вологості усю конструкцію поміщаю в поліетиленовий пакет і зверху зав’язую. В подальшому слід стежити за рівнем води над поролоном.

Основна помилка багатьох у тому, що наливають воду за принципом: чим більше, тим краще. Цього робити в жодному разі не можна: живець просто згниє. Тому рівень води має бути регламентований — 5-7 мм над поролоном.

Десь за півтора-два тижні починає проростати перший пагін. Іноді з однієї бруньки їх з’являється кілька. Виламати слід найкращий. Роблять це для збереження запасу поживних речовин у живці, адже на цей час ще не з’явилися корінці, які вбирають поживу з води. Вони зазвичай відростають через тиждень-другий після розпускання бруньок. Якщо пагін розвиватиметься активно, а корінці погано, можна залишити один-два листочки, решту зрізати. Тепер настає важливий момент: корінцям не можна дозволити перерости і заглибитись у поролон. Вони дуже тендітні й легко ламаються. Тому, як тільки почали відростати, пересаджую рослину в інший посуд і надіваю пакет для утримання вологи. Щойно листочки торкнулися його стінок — укриття знімаю.

Сподіваюся, мої поради стануть у пригоді і допоможуть виростити саджанці, які через рік порадують господарів першим урожаєм.

 

Вацлав Задранівський.

смт Літин,

Вінницька область.

Источник 

http://www.silskivisti.kiev.ua

Просмотров: 1046 | Добавил: Admin | Теги: Саджанець із живця | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar