Сіно - цінний вид корму, який у раціоні годівлі має становити не менше 15-20%. Доведено, що цей вид корму в жодному разі не можуть замінити інші корми.
Значення сіна та його оцінка
Заготовлене сіно має відповідати певним вимогам. У ньому має бути не менше 12-14% протеїну, 0,7-1,3 - кальцію, 0,5-0,7% - фосфору, потрібні амінокислоти, вітаміни, макро- й мікроелементи. За зоотехнічними нормами, в одній кормовій одиниці має бути не менше 110-115 г перетравного протеїну. В якісному, зеленого кольору, сіні має бути не більше 17 і не менше 12% вологи, велика кількість листків та специфічний приємний сінний запах.
У сіні з вологою понад 17% можуть розвиватися гнильні бактерії, внаслідок чого воно буріє, чорніє, набуває гнильного запаху та стає непридатним і шкідливим для годівлі тварин. Пересушене сіно (вологість - менше 12%), через втрату листя, буде малопоживним. Поживність та цінність сіна залежать від видового складу травостою. Чисто злакові травосуміші, які не- достатньо збалансовані за протеїном, містять обмаль макро- і мікроелементів та інших речовин, що призводить до перевитрати кормів і зниження продуктивності тварин. Тому вони не придатні для заготівлі сіна.
Найкращою сировиною для заготівлі вітамінного, високопоживного сіна є бобово-злакові травосуміші, які забезпечують ніжний корм із вдало поєднаними білковими й вуглеводневими сполуками, мінеральними солями та іншими речовинами. Із сумішок, що різняться між собою вмістом протеїну, цукрів, амінокислот, жиру, зольних елементів, вітамінів, тварини одержують повноцінний, збалансований корм, завдяки чому підвищується його поїдання, перетравність та засвоюваність організмом, і він найкраще відповідає фізіологічним потребам тварин.
Сіно з бобово-злакових травосумішок багате на незамінні амінокислоти, які тварини не здатні синтезувати в своєму організмі. В одному кілограмі бобово-злакового сіна міститься від 25 до 30 г незамінних кислот. Порівняно зі злаковими травами, сіно бобово-злакових сумішок містить у 1,5-2 рази більше лізину, гістидину, валіну, треоніну. За вмістом лізину й триптофану воно переважає зерно злакових культур у два-п'ять разів. Якщо сіно в раціоні наявне в оптимальних кількостях, воно сприяє створенню потрібної структури харчових мас і нормалізації процесів травлення жуйних тварин. За згодовування сіна поліпшується переміщування корму, стимулюється виділення травних соків і полегшується їхній доступ до поживних речовин, унаслідок чого підвищується всмоктування поживних речовин та активізується розвиток корисної мікрофлори. Сіно є обов'язковим компонентом раціонів молочної худоби. Це консервований зелений корм, одержаний за допомогою природного сушіння. Фізіологічна сухість сіна (16-17%) забезпечує добре його зберігання без особливих витрат на створення сховищ. Бобово-злакове сіно за вмістом поживних речовин, особливо протеїну в сухій речовині, не поступається зерновим кормам і може бути використане в раціонах тварин у досить великій кількості. Першокласне сіно містить 83% сухої речовини, 12 - протеїну, 0,25 - фосфору, 0,5% кальцію, 26 мг/кг - каротину, менше 30% клітковини.
Вибір бобово-злакових травосумішок для заготівлі вітамінного сіна
Передовий досвід та наукові дослідження засвідчують, що найбільш цінною та поширеною речовиною для приготування вітамінного сіна є багаторічні й однорічні бобово-злакові травосумішки. Травостої для заготівлі сіна мають містити не менше 60% бобових трав. Тоді вони формують високу врожайність і дають змогу економити завдяки симбіотичній азотфіксації близько 150 і більше кілограмів на гектар мінерального азоту, одержувати дешевий, екологічно чистий та збалансований корм. У бобово-злакових травосумішках потрібно поєднувати найбільш урожайні, пристосовані до певних умов зростання види, які б мінімально негативно впливали один на одного.
У травосуміші для заготівлі сіна треба добирати трави з однаковою тривалістю вегетаційного періоду та близькими строками проходження фенофаз, що дають змогу одержати високу врожайність якісного сіна. Обов'язково потрібно поєднувати верхові й низові трави, які найповніше використовуватимуть площу зростання, формуватимуть густішу листкову поверхню й забезпечуватимуть високу врожайність повноцінного корму.
Найпродуктивніші однорічні та багаторічні травосумішки для заготівлі високопоживного вітамінного сіна наведено в табл. 1.
Технологія заготівлі
вітамінно-білкового сіна
На сьогодні найпрогресивнішою технологією вважається приготування розсипного та пресованого сіна. Технологією приготування сіна передбачено: скошування з одночасним плющенням, ворушіння, згрібання у валки та перевертання валків, підбирання із валків і транспортування маси. Сьогодення вимагає поширення досконалішої технології приготування вітамінно-білкового сіна. Суть її полягає в тому, щоб зібрати врожай трав у ранні фази розвитку, коли в них найбільше якісного корму з мінімальними втратами поживних речовин. Ця технологія забезпечує швидке підбирання скошеної маси на луках не довше ніж за три дні. Загальні витрати сухої речовини, що обумовлюються біохімічними реакціями, становлять 5-8%, тоді як за швидкого висушування (протягом 2-3 днів) вони нижче 5%, за тривалого - 12-14%. Тому під час приготування вітамінно-білкового сіна одним з основних елементів є прискорення сушіння, зменшення тривалості періоду перебування скошеної маси в полі. Найкраще бобово-злакові травостої скошувати на сіно на початку цвітіння. Зважаючи на те, що фаза цвітіння трав відносно коротка, на великих площах природних і сіяних луків сіно треба починати заготовляти дещо раніше, щоб закінчити роботу не пізніше кінця цвітіння.
На врожай, якість сіна та його втрати впливає висота скошування. Сінокоси з густим низьким травостоєм слід скошувати на висоті 5-6 см. Ділянки багаторічних бобових трав доцільно скошувати на висоті 7-9 см від поверхні грунту. Високостеблові трави, які мають потовщену знизу частину стебла, потрібно скошувати на висоті 10-15 см від поверхні грунту. Кількість сіна залежить також від висоти рослин і висоти розміщення листя на стеблі. У нижніх частинах багатьох рослин зосереджена значна кількість рослинної маси. Якщо скошувати високо над землею, тоді залишаються незрізаними дрібні прикореневі листки злаків, унаслідок чого знижується валовий збір кормів. Плющення бобових трав скорочує строк висушування на 30-50% і вдвічі збільшує вміст каротину та протеїну в кормі.
Своєчасне скошування сіна значно підвищує врожай і подовжує період продуктивності сіножатей. Строки скошування трави мають важливе значення для одержання високоякісного сіна, багатого на поживні речовини, особливо на білок.
Пізнє збирання сіна негативно позначається на розвитку більшості лучних трав. Вони слабнуть, погано відростають і випадають із травостою, а ранні бур'яни (кульбаба, осоти), в яких насіння вже утворилося, навпаки, починають швидко розмножуватися. Під час сушіння та згрібання сіна обсипається багато насіння бур'янів, через що луки більше забур'янюються. У наступні роки травостій на таких луках змінюється: в ньому починають переважати трави, насіння яких рано достигає. Кормова цінність таких трав здебільшого невисока. Бур'яни, що поширюються на луках, теж мають невисоку кормову цінність, їхні листки майже зовсім обсипаються під час сушіння, товсті стебла довше залишаються вологими, через що пліснявіють, і сіно набуває неприємного запаху, тому тварини неохоче його поїдають.
Надто раннє скошування трав послаблює розвиток кореневої системи, оскільки рослини витрачають багато запасних поживних речовин на утворення нових надземних частин і не розвивають певний час своєї кореневої системи. В разі раннього скошування врожай сіна збільшується, але це дуже виснажує грунт, бо трави забирають багато поживних речовин, і в наступні роки врожай на таких сіножатях помітно знижується. Після скошування в рослинах відбуваються різні біологічні та фізичні процеси, що спричинюють великі витрати сухої речовини і зменшення поживної якості трав.
Під час сушіння скошеної маси в ній відбуваються певні фізіолого-біохімічні процеси, на які значно впливає сонячна інсоляція, а саме: тривають процеси дихання та фотосинтезу. Якщо відразу після скошування синтез домінує над гідролізом, то вже через 6-8 год посилюються гідролітичні процеси, що призводить до "голодного метаболізму", або "голодного обміну". Далі спостерігається перехід від "голодного обміну" до автолізу, або саморозкладання рослинних клітин, і тоді рослини втрачають здатність відновлювати тургор.
Щоб запобігти цим втратам, потрібно прискорити процес сушіння скошеної маси. Проте листки та стебла рослин висихають нерівномірно. Листки сохнуть швидше й дуже пересихають до того моменту, коли стебла набудуть потрібної зниженої вологості, що призводить до обламування листків.
Щоб прискорити процес висушування скошеної маси люцерни, конюшини, еспарцетів, застосовують плющення стебел. Завдяки плющенню, втрати сухої речовини в бобових знижуються від 10-12 до 1,5-4,5%. Листки при цьому стають еластичнішими, добре зберігаються, що сприяє рівномірнішому висиханню маси.
Кращому висушуванню трав у полі сприяє ворушіння маси. В цьому разі трави краще розтрушуються, переміщуються верхні та нижні їхні шари, підсилюється аерація. Перше ворушіння здійснюють одразу після скошування, подальші - через 3-4 год. Після двох ворушінь вологість маси знижується до 55-60 відсотків.
Для перевертання валків, ворушіння й згрібання маси у валки застосовують колісно-пальцеві причіпні граблі-валкоутворювачі.
Після зниження вологості маси у валках до 28-32% її підбирають і складають у купи. Підбирання сіна з валків, утворення скирт та вивантаження їх у полі здійснюють скиртокладами. Під час цих операцій (підбирання, складання в купи та скиртування) механічні втрати сіна не мають перевищувати 3-5% валового врожаю.
Останнім часом у нашій державі розвиваються нові напрями заготівлі грубих кормів у пресованому вигляді. Так, у разі використання пресів із формуванням рулонів масою 300-500 кг рівень механізації досягає 100%, втрати сіна в полі суттєво знижуються.
Особливо помітно скорочуються втрати маси трав під час приготування пресованого сіна в тюках з дальшим досушуванням їх активним вентилюванням. У разі пресування маси трав загальний урожай сіна зростає на 25-30%, затрати праці на заготівлю сіна знижуються на 13-15%, собівартість сіна - на 21% порівняно зі способом приготування розсипного сіна. В пресованому сіні вміст протеїну зростає на 10-12%, а каротину - вдвічі проти розсипного завдяки кращому збереженню найпоживніших частин рослин: листя та суцвіть.
Окрім того, пресування дає змогу скоротити кількість технологічних операцій, бо сіно підбирають безпосередньо з валків; полегшується транспортування, облік пресованого сіна та роздавання його тваринам; поліпшуються санітарно-гігієнічні умови роботи працівників ферм; в 3-4 рази зменшується потрібна площа сховищ.
Технологією приготування пресованого сіна передбачено здійснення таких операцій:
n скошування з одночасним утворюванням валків за допомогою косарок. Бобові трави бажано косити й одразу плющити стебла;
n перевертання валків граблями;
n за вологості маси 20-22% сіно підбирають із валків з одночасним пресуванням у тюки за допомогою прес-підбирачів ПС-1,5, К-453 та одночасним автоматичним обв'язуванням дротом або синтетичним шпагатом;
n тюки сухого сіна підбирають підбирачами-тюкоукладачами ГУТ-2,5 та формують штабелі з вивантаженням їх на край поля;
n за допомогою обладнання ТШК-2,6А та автомобілів штабелі транспортують до місця зберігання й укладають у великі скирти. Подають тюки конвеєром-завантажувачем ТПУ-7.
Пресувати масу з валків можна й рулонним прес-підбирачем ПРП-1,6, який формує тюки циліндричної форми (рулони) з одночасним обв'язуванням шпагатом. Щільність маси в рулонах - близько 250 кг/м3, розміри рулонів досягають у діаметрі до 150 см за висоти 140 см, маса - 300-500 кілограмів.
Сіно, заготовлене в рулонах, має кращу якість, та й втрати під час зберігання менші, ніж у сіна, заготовленого в тюках.
П. Ковбасюк,
канд.. с.-г. наук, НУБіП України
http://www.propozitsiya.com/