image
Главная » 2014 » Декабрь » 12 » Заготівля сіна, трави на сіно
00:29
Заготівля сіна, трави на сіно


Якщо розглядати дачу, як базу для розвитку підсобного господарства, то ніяк не вийде обійти стороною питання самостійної заготівлі сіна. Адже покупні комбікорми стояти дуже недешево, що не кращим чином відбивається на собівартості кінцевої продукції, а відводити і без того невелику площу городу під посадки кормових культур теж не невиправдано. Так що питання заготівлі сіна сьогодні як ніколи актуальні. Ось тому ми з редакцією сайту і розглянемо питання заготівля сіна, трави на сіно сільськими працівниками, тобто вами, господарями дачі.
Однак, сіно це не просто маса зеленої трави скошеної абияк і коли доведеться. Існують певні правила його заготівлі, не дотримання яких веде до зниження якості сіна, а це означає, що ваші вихованці в зимовий період не дополучат так необхідних їм речовин. Головним чином, це протеїн, якого в 1 кг сіна міститься до 115 г, так що за цим показником сіно стоїть в одному ряду з висівками і значно перевершує зерно вівса. Але такий результат можливий тільки при правильній організації процесу заготівлі.
Отже, найбільш важливе питання - час, строки заготівлі. Дослідники, що займаються цим питанням, давно встановили, що склад поживних речовин, що містяться в надземній масі зеленої трави, не постійний і змінюється в залежності від стадії вегетації. Чим старше лугова трава, тим вона грубіше, бо з часом в ній накопичується клітковина. Так що підходити до визначення найкращих строків скошування трави потрібно відповідально.
Багато хто вважає, що саме відповідне для косовиці час - період цвітіння. Думка це засноване на тому, що до цього часу надземна частина трави набирає максимальну живу масу. Однак, при цьому не враховується, що під час цвітіння рослина витрачає колосальну кількість енергії, в результаті чого вміст таких корисних для худобини речовин як білки знижується на 3/4, цукрів на 2/3, а кількість каротину і зовсім скорочується в кілька разів.
У підсумку, загальна поживність свіжого рослинного корму зменшується вдвічі, а при цьому ще потрібно врахувати, що неабияка частка містяться в ньому речовин зруйнується при сушінні. Годування тварин таким сіном принесе мало користі і без додавання до їх раціону дорогих концентратів добитися хорошого приросту молодняку ??буде практично неможливо.


Так що це навряд чи ідеальний час, коли повинна виробляється заготівля сіна.
А значить, найкраще починати скошувати траву для заготівлі сіна безпосередньо напередодні цвітіння. При такому підході незначне скорочення зеленої маси компенсується підвищенням її поживності, до того ж в деяких регіонах нашої країни раннє збирання луговий трави на сіно дає можливість до кінця теплого сезону отримати другий укіс, а це вже істотна надбавка загальної маси заготовленого сіна.
При заготівлі сіна важливо визначитися з необхідним обсягом цього виду корму. Недолік сіна змусить ближче до весни скорочувати раціон тварин, що негативно позначиться на їх репродуктивних якостях. Надлишок же сіна обов'язково зіпсується і перед початком нової заготовки доведеться витратити багато сил на очищення сінника та його обробку.
Визначаючи необхідну кількість сіна, потрібно виходити з того, що за усередненими даними в 1 кг зеленої трави замінює 200 г зерна, при цьому 1 кг сухого сіна за поживністю зіставимо з 1/2 кг концентратів. Потреба в концентратах та зерні для різних тварин різна і залежить ще і від їх віку та стану. Так, наприклад, для відносно молодий корови, річний удій якої не перевищує 3000 л., На рік потрібно 700 кг концентратів.
Для корови, що знаходиться в розквіті сил і приносить в рік не менше 6000 л, для підтримки нормального стану необхідно 2,2 т зерна. Дорослої коня, яка активно використовується в господарстві, в день необхідно 7-12 кг сіна і залежно від маси самої тварини до 12 кг зерна, але не менше 4-5 кг.
Для овець і кіз зелені корми - основа раціону, тому для них денна норма сіна становить 0,8-1,2 кг, однак, при низькому рівні якості сіна, його кількість доведеться збільшувати. Згодовування 1 кг сіна в день свині на відгодівлі на 0,5 кг скорочує витрату зернових кормів.

Таким чином, правильно визначивши час, коли повинна початися заготівля трави і заготовивши необхідний обсяг сіна, можна істотно скоротити витрати на утримання підсобного господарства.
http://uadiets.com/

Просмотров: 635 | Добавил: ure | Теги: трави на сіно, заготівля сіна | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar