![image](/ukraina_1.jpg)
12:35 ВИКА ЯРА | |
Яра вика — дуже поширена кормова культура. Найбільші площі її знаходяться у лісостепових і поліських районах України, країнах Балтії. Урожайність зерна ярої вики за умов правильної агротехніки коливається від 20 до 30 ц/га, зеленої маси з чистих посівів або у вико-вівсяній сумішці — від 200 до 400 ц/га, а сіна 40—60 ц/га. БОТАНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Вика яра ( Vicia sativa L.) — однорічна бобова рослина. Коренева система її добре розвинена. Стебло тонке, заввишки 1 м, нестійке проти вилягання. Листки парнопірчасті (складаються з 5—8 пар листочків), еліптичної, яйце - або серцеподібної форми, закінчуються вусиками. Квітки червоно-фіолетового, червоного, іноді білого кольору, сидять у пазухах листків (по 1—2) на коротких квітконіжках. Період цвітіння тривалий. Боби довгі, прямі або зігнуті, бархатисті або неопушені. У кожному бобі 7—9 насінин. Достигаючи, боби досить легко розтріскуються. Насінини округлі або стиснені з боків, різного забарвлення: темні, сірі, зелені і навіть білі. Маса 1000 насінин становить 40—60 г. Біологічні особливості. Вика яра — рослина помірного клімату, вологолюбна і холодостійка. Насіння вики проростає за температури 2—З °С, а сходи добре переносять приморозки до 5—7 °С. Вика яра — рослина довгого дня, тому у північних районах ріст і розвиток її прискорюються. Вегетаційний період залежно від сорту та умов вирощування триває від 75 до 130 діб. Для вирощування вики ярої придатні всі ґрунти, крім заболочених, кам'янистих і дуже кислих. Високі врожаї збирають на легких піщаних і супіщаних ґрунтах, глинистих й осушених торфовищах. Стебла вики грубішають повільно, тому на сіно можна збирати її у фазі формування бобів. Вика добре росте на карбонатних ґрунтах, достатньо зволожених, особливо у період цвітіння, а також на зв'язних з нейтральною або слабко-кислою реакцією (рН = 5,5.. .7). СОРТИ. Із селекційних сортів вики ярої найпоширеніші такі Білоцерківська 222 -— середньостиглий, високоврожайний сорт. Квітки фіолетово-червоні. Насіння округле, рожеве зі світло-фіолетовим відтінком. Поширений у лісостеповій і поліській зонах. Білоцерківська 679 — високоврожайний, середньостиглий, стійкий проти ураження хворобами і шкідниками. Квітки лілово-пурпурові. Насіння округле, рожеве з світло-коричневим відтінком. Стебла високі, середньо опушені. Кормові якості добрі. Районований у лісостеповій, поліській і степовій зонах. Білоцерківська 70 —- високоврожайний, середньостиглий сорт, стійкий проти ураження хворобами і шкідниками. Квітки лілово-пурпурові. Боби світло- коричневі. У кожному бобі 6—8 насінин. Насіння темно-коричневе з малопомітною або чіткою мармуровістю і чорними крапками до 20%. Стебло зелене, ребристе, опушене, заввишки 100—130 см. Кормові якості добрі. Районований у степовій, поліській і лісостеповій зонах. Прибузька 19 — високоврожайний, середньостиглий, стійкий проти ураження хворобами і шкідниками. Квітки великі, яскраво-лілові, парус малиновий. Боби не опушені, довгі світло-коричневі. У бобі 7—8 насінин. Насіння овальне, гладеньке, світло-сіре з малопомітними плямами, забарвлення сім'ядолей сіро-зелене, насінний рубчик тонкий, жовтий. Стебло зелене, середньої інтенсивності, заввишки 1,42 см. Кормові якості добрі. Районований у лісостеповій і степовій зонах. Білоцерківська 34 — високоврожайний, середньостиглий. Квітки лілово-пурпурові. Насіння середньої величини, округле, сіро-бузкове. Боби прямі з гострим зігнутим кінчиком, опушені. Стебло зелене, заввишки 100—130 см. Районований у лісостеповій і поліській зонах. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. Вику яру на зелений корм і сіно в польових сівозмінах розміщують у зайнятих парах, а на насіння — в полі ярих зернових культур. Попередниками під час вирощування вики на насіння на менш родючих ґрунтах є просапні культури, насамперед картопля. Вика яра утворює багато зеленої маси, пригнічує бур'яни і є добрим попередником для озимих культур — пшениці, жита, ячменю, ріпаку. Обробіток ґрунту й удобрення під вику яру такі самі, як і під інші ярі ранні культури. Якщо вику вирощують у зайнятому пару, врожайність її підвищується після внесення органічних і мінеральних добрив. За даними Харківської державної дослідної сільськогосподарської станції, внесення під вико-вівсяну сумішку 20 т/га гною підвищувало врожай зеленої маси на 40%. Органічні та фосфорно-калійні добрива (Р40К60) потрібно вносити восени під зяблеву оранку. Рядкове внесення гранульованого суперфосфату (50 кг/га) під час сівби забезпечує значний приріст урожаю. На супіщаних ґрунтах ефективні калійні добрива. На чорноземах дуже ефективні фосфорно-калійні добрива. Вика яра добре використовує фосфор фосфоритного борошна. Під яру вику, зокрема під вико-вівсяну сумішку вносять також азотні добрива (40—60 кг/га), що позитивно впливає на розвиток трав і підвищує вміст протеїну в зеленій масі. На осушених торфових ґрунтах після внесення повного мінерального добрива (N20Р40К80-100) врожай зеленої маси вико-вівсяної сумішки становив 350—450 ц/га. Для поліпшення умов живлення вики, особливо на підзолистих кислих ґрунтах, велике значення мають молібденові добрива. Розчином молібдату амонію обробляють насіння (50 г молібдату амонію розчиняють у 5 л води і цим розчином обробляють 100 кг). Найвищі врожаї зеленої маси і сіна вики збирають після висівання її у ранні строки. На зелений корм вику часто висівають у кілька строків у сумішках з вівсом і ячменем. Норма висіву вики становить 100—120, а вівса — 60—80 кг/га. На осушених болотних ґрунтах по розораній дернині висівають такі сумішки: 120 кг/га вики, 80 вівса або 70 вики, 70 пелюшки, 80 кг/га вівса. Сіють сумішки з початку весни до половини травня. Після сівби поле коткують. На торфових ґрунтах вносять фосфорно-калійні добрива (Р40К80-90). Збирають сумішку на зелений корм і сіно під час повного цвітіння вики, а на силос — коли у нижніх бобах вики чи пелюшки сформується зерно. Вику вирощують також у сумішках з суданською травою (80—100 кг/га вики ярої + 15—20 кг/га суданської трави). Сумішку висівають у строки, визначені для сівби суданки. Вику на насіння сіють у ранні строки. Внесення фосфорно-калійних добрив і обробка насіння нітрагіном значно підвищують урожай насіння. Якщо вику вирощують у чистих посівах, у західних областях України висівають 120—150, а у посушливих районах Лісостепу і північного Степу — 100—120 кг/га насіння. Його загортають на глибину 4—5 см, а на легких ґрунтах — до 6 см. Після сівби проводять боронування або коткування кільчастими котками. У вологих районах західних областей України високі врожаї вики збирають у разі висівання її з підтримувальними культурами — вівсом або кормовими бобами. Високі врожаї насіння ярої вики, за даними Львівського державного аграрного університету, можна мати після висівання 100 кг вики і 5 кг/га гірчиці білої як підтримувальної культури. Врожайність насіння вики набагато підвищується у разі внесення фосфорно-калійних добрив (Р45К45). Зауважимо, що на родючих ґрунтах насінні посіви вики з вівсом часто вилягають, а стебла і боби знизу підгнивають, що знижує врожай зерна. Дослідні дані кафедри рослинництва Львівського державного аграрного університету свідчать про те, що вика, висіяна разом з кормовими бобами як підтримувальною культурою (50 кг/га вики і 120 кг/га бобів), досить високоврожайна. У достатньо вологих районах західних областей України, а також на зрошуваних землях півдня України і Молдови високі врожаї зеленої маси (100—200 ц/га) збирають з післяукісних і післяжнивних посівів вико-вівсяної сумішки. Норму висіву підвищують на 15—20% порівняно з нормою висіву ранніх строків сівби. Вику на насіння збирають роздільним способом, коли побуріють і достигнуть нижні боби. Скошують її лафетними жатками у валки, а коли вона підсохне, обмолочують самохідними комбайнами. Насіння вики відокремлюють від насіння вівса, ячменю на сортувалках, змійках, підсушують до вологості 15% і зберігають у сухих приміщеннях. Источник http://subject.com.ua | |
|
Всего комментариев: 0 | |