image
Главная » 2014 » Декабрь » 8 » Технологія посіву газонних трав
23:48
Технологія посіву газонних трав

Насіння газонних трав можна висівати навесні, влітку та восени. Важливо лише пам'ятати, що грунт повинен бути теплий та достатньо вологий. Можна сіяти газонну траву упродовж всього літа, навіть у спекотні дні, при умові регулярного поливу. Восени період від посіву насіння до появи сходів збільшується до трьох тижнів, тому потрібно розраховувати час посіву насіння таким чином, щоб до настання заморозків трава встигла відрости на висоту 10 см. Ідеальна погода для висіву газонних трав — тихий, безвітряний, бажано — похмурий, але не дощовий день. Грунт повинен бути злегка вологим, але не сирим. Якщо грунт пересох — полийте його і дочекайтесь поки верхній шар злегка підсохне.
Поширеною помилкою, яку допускають при створенні газону є висівання насіння у пухку землю. Землю треба ущільнити так, щоб при ходьбі дорослої людини на ній не залишалося слідів. Потім злегка розпушити верхній шар грунту граблями.
Норма висіву може бути різна для різних видів трав або сумішей – вона вказується на упаковці з насінням. Орієнтовна норма висіву для газонних трав - 30-50 г/м2. При меншій нормі висіву травостій буде рідким і може знадобитися багато часу, поки трава стане більш густою і утворить щільний, красивий килим. При збільшенні норми є ймовірність отримати надто густий травостій, який через нестачу харчування та поганого провітрювання буде ослаблений і почне набувати ознак грибкових хвороб, випадати та утворювати залисини.
Техніка посіву проста: враховуючи розмір газону, усе насіння розподіляють на 2, 4 або 8 частин. На відповідну кількість рівних частин розділяють також площу газону і кожну частину засіюють своєю порцією насіння. Якщо Ви сієте насіння руками, то набираючи його в долоню, намагайтеся розтрясати приблизно за метр від поверхні грунту так, щоб воно лягало на грунт рівномірним шаром. Рухатись потрібно в напрямку від засіяної ділянки до незасіяної.
Якщо висів насіння здійснювати газонною сівалкою, то для рівномірності висіву на сівалці встановлюють половинну норму, розділяють насіння, необхідне для посіву даного газону, на дві частини і засівають всю площу однією половиною насіння вздовж, а другою - упоперек газону.
Щоб висівання було рівномірним можна також перемішувати насіння з сухим піском (1:1) і додавати до нього комплексні мінеральні добрива.
Після посіву ділянку слід акуратно прогребти віяловими граблями, злегка натискаючи на них. На легких, супіщаних грунтах рекомендується після посіву насіння привести прокочування грунту катком. Глинисті або суглинисті грунти накочувати не варто: після прикочування і поливу на них може утворитися кірка, через яку важко буде пробитися сходам газонних трав.
Після посіву поверхню грунту майбутнього газону треба полити та підтримувати у вологому стані, оскільки насіння трав зашпаровується в грунт дуже дрібно і підсушування верхнього шару грунту може сильно затримати їх проростання або викликати загибель паростків. У вологу, а тим більше дощову погоду поливати засіяну ділянку не потрібно. У суху погоду полив проводять раз на добу, бажано - увечері, щоб вода не надто швидко випаровувалася з поверхні грунту і промочувала його на значну глибину. Полив здійснюють лійкою або шлангом, але обов'язково з використанням насадок для дрібного розпилу води, щоб при поливі не змішувати насіння.
Через 5-14 днів після посіву (в залежності від виду трави), при сприятливих умовах, починають з'являтися перші сходи трав. У суху чи холодну погоду цей період може бути трохи довшим. Намагайтеся перші 2-3 тижні після появи сходів не допускати сильного підсихання верхнього шару грунту, а також не ходити по молодому газону.

http://riva.net.ua/

Просмотров: 622 | Добавил: ure | Теги: посів газонних трав | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar