image
Главная » 2015 » Февраль » 26 » Що таке сівозміна овочевих культур?
23:40
Що таке сівозміна овочевих культур?

Crop Rotation is FUN! by Linzie Hunter

Сівозміни овочевих культур на городі, дачній ділянці необхідно дотримуватися. Але ж особливо при маленькому розмірі присадибного городу, а особливо дачі, так важко розподілити, що після чого посіяти і що біля чого можна розмістити. Тому бажано намалювати план ділянки, розділити його на частини. Визначити, що і де будете сіяти і висаджувати, причому продумати це потрібно вперед не на один рік.

Сівозміна, тобто чергування овочевих культур дозволяє уникнути накопичення в грунті шкідників, спор грибкових хвороб, а так само дає можливість рослинам використовувати речовини, що знаходяться в землі повноцінно. Тому ви будете отримувати урожай стабільно, овочі менше будуть хворіти. І город, дачна ділянка порадує вас відмінним урожаєм.

Розплановуючи город під майбутню сівбу, обов'язково слід врахувати попередників. Так, капусту висаджують там, де досі росли огірки, кабачки, горох, квасоля, картопля, багаторічні трави. Томати перець розміщуйте після цибулі, огірків, капусти, пшениці, вівса та інших зернових.

Огірки добре плодоноситимуть на площах, що були зайняті горохом, кукурудзою, картоплею, капустою, цибулею чи помідорами. Що ж до моркви та буряків, то їх висівають після гарбузових, бобових, картопла, капусти, чи зернових культур. Кращими попередниками для цибулі є помідори, гарбузи, огірки, бобові. А картоплі висаджують там, де росли капуста, огірки, цибуля, помідори, боби.

У жодному разі не можна посіпль вирощувати на ділянці культури однієї родини, адже вони мають спільні хвороби, що передаютьс через грунт.

При плануванні посадок слід враховувати особливості рослин. Так, грядку, на якій росли салат, шпинат можна засаджувати цими ж культурами через рік; редис, боби - тільки через 2-3 роки; морква, буряк, селера, помідори, перець, капусту - через 3-4 роки; огірки - через 3-5 років, цибуля - 4-5 років.

Капусту можна саджати там, де до цього росли цибуля, помідори, картопля. Після редьки, огірків, редиски, її врожай навряд чи буде хорошим. Якщо поруч з капустою висадити селеру, то вона захистить її від земляних блішок, а от цибуля-порей відлякує гусениць совки, а кріп не підпустить попелиць і гусеницю. Ромашка, шавлія, м'ята по виганяє від неї капустяних метеликів. Капуста - хороша сусідка для різних салатів, помідорів, огірків, картоплі, шпинату, буряка, але нестерпна для винограду і петрушки.

Морква буде добре рости на грядках, де раніше розташовувалися капуста і картопля, але не варто її садити там, де росли до цього селера і петрушка. Вона може сусідити з помідорами, редискою, салатом, часником, редькою, горохом, але не переносить поруч кріп. Поруч з нею особливо корисний буде цибуля, яка буде відлякувати морквяну муху, а вона, у свою чергу, від лякає від неї цибульну муху.

Картопля, як відомо, росте скрізь, але особливо добре там, де до цього були огірки, бобові, капуста. Це прекрасний сусід для багатьох культур, за винятком соняшнику. До них відносяться кукурудза, редис, капуста, салат і т.д. Квасоля, висаджена поруч, а також чорнобривці, пижмо, настурція від лякають від неї колорадського жука.

Огірки можна саджати після ранньої білокачанної капусти, а також після кольорової капусти, але не варто це робити там, де до цього росли гарбуз, помідори, бруква. Вони погано сумісні з картоплею, але непогано ростуть поруч з салатом, цибулею, часником, буряком, редискою, кропом, соняшником. Кукурудза, посаджена поруч з огірками, чинить на них стимулюючу дію, так само, як і вони на неї.

Помідори можна вирощувати там, де до цього росли кольорова або рання білоголова капуста, бобові, але не було грядок з перцем, баклажанами. Це прекрасні сусіди для багатьох культур, таких, як селера, кукурудза, салат, редиска, морква, редька, буряк, петрушка, але погано уживаються з кропом. Меліса лимонна, чорнобривці, м'ята, шавлія, посаджені поруч, покращують якість і смак помідорів.

Буряк садять там, де до цього росли огірки, рання картопля, капуста, помідори, бобові, гарбузові. Вона добре росте поряд із салатом, редисом, цибулею, часником, погано сумісна з кукурудзою.

Кращими попередниками баклажанів і перцю є огірок, бобові, рання білоголова і кольорова капуста. Їх не можна садити після помідорів, баклажанів, перцю.

Цибулю садять після помідорів, огірків, капусти, ранньої картоплі, не використовують ті місця, де раніше росла кукурудза. Вона прекрасний сусід для салатів, огірків, редиски, буряків, полуниці, не сумісна з горохом, бобами, квасолею.

Грядки з часником можна розташувати там, де росли до цього огірки і помідори. Він буде добре рости поряд з морквою, буряком, огірками, помідорами, полуницею, але не вродить, якщо поруч розташувати капусту, горох, квасолю.

Горох садять на місці картоплі, помідорів, капусти, поруч з огірками, петрушкою, морквою, редискою, але якнайдалі від цибулі, часнику. Горох, як і решта бобових, дуже корисний для ґрунту. Він збагачує його азотом, а також добре розпушує ґрунт.

Деякі рослини не сумісні, вони можуть пригнічувати одна одну. Огірок пригнічується томатом, квасоля і редька - цибулею, помідор - ріпою, несумісні томат і капуста, горох і цибуля з часником, картопля з соняшником. Найчастіше ця несумісність буває викликана летючими ефірними речовинами, які виділяються різними рослинами. Але іноді ці ж речовини, навпаки, сприяють зростанню інших рослин. Так, кріп, петрушка, базилік добре впливають на помідори і капусту. Кріп, зростаючий поруч, покращує смак огірків, томат стимулює зростання цибулі, гороху, квасолі. Є рослини, які здатні відлякувати паразитів, наприклад, м'ята перцева - тлю, білокрилку, хрестоцвітих блішок, гусениць капусниці, часник - павутинного кліща, стримує розвиток попелиці, петрушка між рядами полуниці здатна відігнати слимаків. Деякі з них діють згубно на паразитів. Цибуля вбиває павутинного кліща, часник - хрестоцвітих блішок і т.д.

http://rivne1.tv

Просмотров: 1140 | Добавил: ure | Теги: сівозміна | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar