image
Главная » 2014 » Декабрь » 10 » Райграс на сіно та сінаж
12:38
Райграс на сіно та сінаж

Райграс є високопоживною сінокісною травою. Однак найкраще його скошувати до початку викидання волоті.

Райграс високий, або французький (Arrhenatherum elatius M. Etk.) – багаторічна злакова верхова, нещільнокущова, великоволокниста, скоростигла і швидкоросла рослина озимо-ярого типу розвитку. Частіше росте на луках, уздовж каналів, полів, на узліссях, осушених торф'яниках. На території України росте в Лісостепу, на луках, у сінокісних та сінокісно-пасовищних сумішках. Починаючи з 30-х років минулого століття його висівають як компонент бобових трав. Деякі види поширені у південно-західному регіоні. Навесні відростає раніше за інші злакові трави.

Має сильно розвинену мичкувату кореневу систему, яка проникає у ґрунт завглибшки 1,5–2 м. Стебла прямі, пустотілі, слабо облистяні, гладенькі, заввишки 85–120 см і більше. Листки шорсткуваті, плоскі, довгі (до 30 см), вузькі (до 0,7 см). Суцвіття – розкидиста нещільна гілляста волоть завдовжки 15–21 см. Цвіте з кінця травня до кінця червня, насіння достигає у липні.

Скоростигла, урожайна, досить посухо- і холодостійка трава, однак не переносить холодних безсніжних зим, весняних приморозків, високих температур, підтоплення. Випадає в разі затоплення понад 10–12 днів. Рідко трапляється на природних кормових угіддях. Позитивно реагує на полив. У сприятливих умовах дає 2–3 укоси.

Райграс багатоукісний (Lolium multiflorum Lam.)

Інші назви: райграс багатоквітковий, пажитниця багатоквіткова, верховий рихлокущовий ярий. Суцвіття – колосся з остистими колосками. Насіння завдовжки 5–6,5 мм, завширшки 1,5 мм.

Райграс привабливий для вирощування у районах з м'якою зимою і помірним вологим літом. За таких умов він досить довговічний (2–3 роки й більше), його можна використовувати як у польовому травосіянні, так і для поліпшення косовиць і пасовищ. Відрізняється винятково швидким розвитком і здатністю давати кілька повноцінних укосів. Утворює добру отаву навіть після збирання на насіння.

У холодні зими райграс багатоукісний вимерзає. У помірному кліматі західних районів України виростає добре й у сумішах із червоною конюшиною дає 70–80 ц/га сіна. Райграс багатоукісний можна підсівати навесні у зріджені під час перезимівлі посіви конюшини, при цьому дуже важливо користуватися насінням місцевого походження.

Юрій Носенко, канд. с.-г. наук, президія НААН (Україна)

 

Источник http://www.agroexpert.ua

Просмотров: 474 | Добавил: Admin | Теги: Райграс на сіно та сінаж | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar