image
Главная » 2014 » Декабрь » 19 » Основні види кормів для свиней
17:36
Основні види кормів для свиней

kormasvunЯчмінь - є основною фуражної культурою при годуванні свиней. Володіє хорошими смаковими якостями. Його включають до складу комбікормів до 60-70% по масі для маток і до 90% для відгодовуваних тварин. Незамінний для поросят в перші місяці життя, але необхідно його лущитися.

 

Кукурудза - зерно кукурудзи є вуглеводистих кормом. Органічна частина її перетравлюється в шлунку свиней до 90%. Норма введення кукурудзи для зростаючих відгодовуваних свиней 30-40%, для поросят молодших віків - до 75% за масою. Силосованих з качанами кукурудзу вводять в раціони свиней на відгодівлі до 60-80%.

Жито - за смаковими і дієтичним якостям поступається ячменю. Використання її в складі комбікормів обмежено через наявність у ній алкалоїдів, які надають терпкий смак. Крім того, жито може викликати розлад травлення. Стримуючим фактором є також наявність в колосках ріжків.

Максимальна кількість жита в комбікормах і сумішах має становити (у% по масі): для купоросних і лактуючих маток 1-20, откормочника 2-25. Для поросят жито не використовується. Використання зерна жита доцільно при екструдуванні та застосуванні ферментних препаратів.

Пшениця. Зерно пшениці в порівнянні з іншими злаковими багатше протеїном і мало містить клітковини. В зерносуміші для свиней включають пшеницю непридатну для продовольчих цілей і має низькі хлібопекарські якості. Кількість її в комбікормах для свиней може досягати до 6-70% за масою.

Овес. Ця злакова культура використовується в годівлі свиней в невеликих обсягах. Стримуючим фактором є значний вміст у зовнішній плівці зерна вівса клітковини. З цієї причини перетравність органічної речовини вівса становить 75%, тоді як ячменю - 86%. Білки вівса невисокої якості. В кормо суміші для дорослих свиней його включають до 20-25%. Поросятам згодовують тільки в обмолоченої вигляді, обробляють парою і труть (вівсяні пластівці). Включають в кормо суміш до 10%. Є дієтичним кормом при шлунково-кишкових розладах неінфекційного характеру.

Просо. Використовується в годівлі свиней в незначних обсягах. За хімічним складом практично не відрізняється від вівса. Використовується просо в раціонах відгодовуваних свиней в ретельно розмеленому вигляді до 10-15% по масі.

Горох. Прекрасний білковий корм, не містить шкідливих речовин, використовується при годуванні всіх статевовікових груп, особливо для зростаючого молодняку. Горох включають в раціон тільки в роздробленому вигляді. Максимальні норми введення гороху в кормо суміші для поросят 5%, поросят 10%, свиноматок 15% і для відгодовування свиней 18-20% по масі.

Висівки пшеничні і житні. Складаються висівки із зародка і оболонок зерна різної величини. Максимальні норми введення пшеничних висівок в кормо суміші для поросят не більше 15%, для відгодовуваних свиней 25%, для дорослого поголів'я до 30% за масою. Житні висівки використовуються в малих дозах.

Соняшниковий і соєвий шрот. Це - цінний білковий корм. Білок повноцінний. Включає як добавку для збалансування раціону по білку. Максимальна норма введення 10 -15% по масі.

Картопля. Широко використовується при годуванні свиней в регіонах, які обробляють його у великій кількості. У своєму складі має багато крохмалю від 15 до 26%. Картопля слід згодовувати в вареному або запареному вигляді. Використання сирої картоплі в годівлі свиней неефективно, тому що крохмаль погано перетравлюється. Крім того в сирій картоплі міститься солонін - токсична речовина, що викликає отруєння організму. Особливо його багато в пророщеній картоплі.
Варена або запарені картопля щодня згодовують свиноматкам в кількості 3-4 кг, відгодівельному поголів'ю з масою 80-90 кг до 6-7 кг.

Буряк. Використовується як цукровий, так і кормовий. Для них характерний високий вміст вологи (до 80%), вуглеводів (10-20%) і низький вміст протеїну (1-З%). Буряк є хорошим доповнює кормовий раціон компонентом. Згодовують як в сирому подрібненому вигляді, так і вареному. Варений буряк слід згодовувати відразу ж, оскільки містять в ній нітрати під впливом мікроорганізмів перетворюються на отруйні нітрити. Її включають в раціон свиней, які досягли живої маси не менше 30 кг, тобто з 4-х місячного віку, коли ферментативна система травного апарату стає стійкою.
Кормові буряки холостим і легкосупоросним маткам дають по 5-6 кг на добу, подсосним 4-5 кг, поpocятам 1,0.-1,5 Кг, відгодівельному поголів'ю 4-5 кг. Обсяг дачі цукрових буряків нижче на 20-25%. До поїдання буряків свиней привчають поступово, починаючи з 25% добової норми, і лише через тиждень її згодовують по повній нормі.

Морква. Завдяки хорошим дієтичним якостям і високому вмісту вітамінів (каротин) вона є незамінним компонентом для всіх вікових груп свиней.
Згодовують моркву в сирому вигляді, попередньо очистивши від землі. Дорослій поголів'ю згодовують без попереднього подрібнення, а маленьким поросятам - в подрібненому вигляді. Норма згодовування нижче на 50-60%, ніж буряків.
Дуже близька до коренеплодів за складом і кормового значенням гарбуз. Свиням її згодовують разом з насінням в сирому подрібненому вигляді. Це прекрасний засіб від глистів. Дорослої свині в день дають до 8,0 кг гарбуза.

3елені корми. До них відносяться і широко використовуються при годуванні свиней: люцерна, конюшина, вика, горох, вівсяної суміш, кукурудза. Ці корми є джерелом протеїну високої якості, вуглеводів, ненасичених жирних кислот, комплексу біологічно активних речовин. Підвищені дози зеленого корму з - за високого вмісту клітковини мають негативний вплив на перетравність речовин решти раціону.

Орієнтовна добова дача зеленого корму виглядає так: свиням 5 - 8 кг, свиноматкам холостим 8 - 12 кг, підсисних маток 7 - 8 кг, молодняку у віці 4 - 8 міс 4 - 6 кг і поросятам 1 - 2 кг.

Трав'яна мука. Є важливим джерелом поживних і біологічно активних речовин. Її готують протягом усього літа з бобових, злакових трав. Трав'яну муку включають в раціон всіх статевовікових груп свиней в межах 3-7% за поживністю.

Сінна мука. Також відноситься до групи грубих кормів, використовуваних при годуванні свиней. Сінну борошно готують з хорошого бобового, бобово злакового сіна, горохової соломи. Спочатку сіно подрібнюють на різанні, а потім розмелюють на універсальних млинах або дробарках. Розмір часток для поросят не більше 1 мм, а для старших вікових груп - 2 мм.

Сінна мука, як і трав'яна, збагачує раціон протеїном, вітамінами і мінеральними речовинами. Сінне борошно згодовують у суміші з концентратами і подрібненими соковитими кормами в кількостях: холостим і поросним маткам до 2,0 кг, підсисних до 1,5 кг, відгодовують тварин - 0,4-0,8 кг, поросятам 0, 2 ¬ 0,3 кг і сосунам 20-50 г на добу на голову.

Хвойне борошно. Є додатковим джерелом кормів у свинарстві. Борошно з ялини є єдиним джерелом, з якої можна цілий рік отримувати вітамінний концентрат. Застосування вітамінної хвойної муки позитивно позначається на стан здоров'я свиней, стійкості до захворювань та продуктивності.

Молоко. У годівлі свиней його використовують в обмежених обсягах і переважно дають поросятам-сосунам в кількості 15-20 л до їх відлучення від матерів.

Источник http://www.fermersha.ru

Просмотров: 766 | Добавил: Admin | Теги: Основні види кормів для свиней | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar