image
Главная » 2014 » Декабрь » 12 » Як зробити грунт родючим для лук
00:17
Як зробити грунт родючим для лук

Сінокоси і пасовища бідніють з різних причин: виснажується грунт через тривале використання трав і виносу рослинами поживних речовин, ділянка заростає чагарником, з'являються на ньому купини, псує травостій і безсистемна пасіння худоби, порушення водно-повітряного режиму.

Природні сінокоси і пасовища можна поліпшити двома способами - корінним і поверхневим. Перший, при якому повністю замінюють природне травостій сіяним, застосовуючи оранку, дуже трудомісткий і краще підходить для великих площ. Поверхневе ж поліпшення може провести кожен на своїй ділянці.

Перш за все треба постаратися збільшити корисну площу луки: розчистити його від рідкісного чагарнику і порослі, знищити купини, кротовіни, прибрати камені, розрівняти промоїни, очистити від сміття, хмизу, відвести застійні поверхневі води по балкам. У посушливому районі взимку добре б налагодити снігозатримання, наморозили полою.

На ділянках, де видалені чагарники і поросль, прибрані камені, на вибитих пасовищах і луках з розріджені травостоєм, на схилових землях підсівають трави. Якщо луг служить пасовищем, то він повинен давати повноцінний корм рівномірно весь пасовищний сезон. Гарні для пасовища такі травосуміші: тонконіг лучний, їжака збірна, лисохвіст луговий і конюшина білий - з ранніх трав, костриця лучна - з середніх, тимофіївка, багаття безостий, конюшину червоний і люцерна - з пізніших трав. Насіння трав можна зібрати на природних луках, лісових галявинах, де завжди неважко знайти ділянку з добре розвиненими рослинами.

Добриво - один з основних прийомів поліпшення і одночасно ефективний захід догляду за природними луками.

Оптимальною нормою азотних добрив при внесенні їх під укіс вважають 45 - 60 грамів діючої речовини на квадратний метр. Цю норму можна знизити, якщо у травостої є бобові культури. При великій кількості бобових трав (40 - 50 відсотків) азотні добрива не вносять.

Підвищують продуктивність луки тверді і рідкі органічні добрива - гній, перегній, гнойова жижа. Оптимальна норма поверхневого внесення твердих органічних добрив (гній, перегній) 150 - 200 кілограмів на сотку раз на 3-4 роки. Найкраще вносити їх восени.

Мінеральні й органічні добрива будуть більш ефективні на кислих грунтах, якщо останні провапнованих. Норми внесення вапна встановлюють по аналізах грунтів, які може зробити районна лабораторія.

Той, хто має в господарстві малогабаритну техніку цілком може проводити докорінне поліпшення луки. Створення штучне травостою різко підвищує продуктивність луків, і при правильній експлуатації щорічних підгодівлі мінеральними добривами з розрахунку 2-3 кілограми діючої речовини на сотку, вона зберігається високою 5-7 років.

На землі, призначеної для докорінного поліпшення, підрізають дернину на глибину до 10 см і подрібнюють її. Потім повторно рихлять землю на глибину до 20 см. Під час обробки вносять органічні і мінеральні добрива. У підготовлену землю висівають лукопасовищні трави.

http://www.kzc.org.ua/

Просмотров: 505 | Добавил: ure | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar