image
Главная » 2014 » Декабрь » 19 » Як виростити розсаду помідорів?
17:23
Як виростити розсаду помідорів?

 

Розсада помідорів фото

Вирощування розсади помідорів(томатів) потребує певних знань, тому після придбання, насіння висіваємо у ящики з ґрунтовою сумішшю та розташовуємо на підвіконні у приміщенні.

Насіння помідорів проростає протягом пяти-шести днів, але іноді сходи з’являються аж через десять-дванадцять днів. При появі приблизно половини сходів знімають плівку, а температуру повітря знижують до 18-20°С вдень 16-18°С вночі. Грунт не має охолоджуватися нижче 16°С (інакше коріння не зможуть живити сходи). Якщо ви встановили скриньку на підвіконня, то покладіть під неї пінопласт і не відкривайте кватирки. Такий режим необхідно дотримуватися до пікіровки сіянців в горщики. Іноді ріст сіянців затримується через насіннєвої оболонки, яка не дає сім’ядолям відкритися. Причина – низька вологість повітря. Для її розм’якшення сіянці 1-2 рази злегка зволожують обприскуванням, або з лійки слабким распилом. Потім акуратно знімають оболонку з сім’ядольних листочків.



Поливають сіянці томатів (помідорів) дуже обережно, перезволоження грунту викликає відмирання коренів і захворювання чорною ніжкою. Якщо маєте можливість, повісьте лампи для досвічування. Оптимальний світловий день – 12-14 годин.

Пікіровка. У фазі справжнього найпершого листка сіянці пікірують – зазвичай це відбувається на дванадцятий-шістнадцятий день після сходу. Слабкі і хворі рослини відбраковують. Грунт, призначений для пікіровки, повинен бути поживним і пухким. При ранніх строках вирощування помідорів розсада буде перебувати в горщику аж до початку зав’язування плодів, що на першій квітковій кисті, тому обсяг горщиків для пікіровки повинен бути не менш 0,8 літрів. Не рекомендують ущільнювати грунт у горщиках, адже проливаючи грунт водою перед пікіруванням, ми створюємо достатнє ущільнення.

Під час роботи молоді рослини беруть за сім’ядолі, а не за стебло. Розпікерованні рослини поливають. На період пікіровки і протягом семи-десяти днів після неї, температура повітря має підтримуватися на рівні 19-20°С вдень і 19°С вночі. Останні рекомендації пропонують більш високий температурний режим вдень/вночі – 23°С. При такому режимі сіянці приживуться швидше, правильно закладеться квіткова кисть, менше буде вірогідністі захворювання чорною ніжкою. Однак такий мікроклімат підтримують не довше 10 днів. Потім слід повернутися до більш низьких температур. Для правильного росту, при догляді за помідорами, необхідно підтримувати температуру грунту в горщику не нижче 20°С.

Порушення температурного режиму швидко призводить до погіршення розвитку розсади помідорів. Зниження нічної температури на 2°С щодо оптимальної послаблює діяльність кореневої системи, зростання сильно затримується. При перегрівах розсада сильно витягується, стає тонкою і ослабленою.

Источник http://agronomist.in.ua

Просмотров: 636 | Добавил: Admin | Теги: Як виростити розсаду помідорів? | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar