image
Главная » 2015 » Февраль » 21 » І взимку в саду робота є
00:03
І взимку в саду робота є

Зібравши восени урожай у саду, проводиться санітарна обрізка - вирізки засохлих і поламаних гілок. Одразу після збору плодів прибирають підпори, їх дезінфікують 3,5 % розчином мідного купоросу.

Також під осінній обробіток ґрунту вносять мінеральні і 1 раз в 2–3 роки органічні добрива. В присадибних садах і на дачних ділянках органічні й мінеральні добрива вносять під перекопку пристовбурних кругів.

 
При осінній посадці саду, але не пізніше ніж за 2–3 тижні готують посадкові ями, вносять у них добрива. Готують ями і для весняної посадки.
 
Посаджені восени дерева поливають із розрахунку 2–3 відра на дерево, пристовбурні круги мульчують торфом, перегноєм або тирсою. У кінці вересня викопують зі шкілки сіянці підщеп. Викопують і реалізують одно або дворічні саджанці яблуні з розплідника.
 
На тривале зберігання плоди складають у плодосховище, підвали або льохи. З саду прибирають залишки плодів на деревах і на ґрунті, залишки пакувальної стружки. Знімають ловчі пояси, знищують шкідників, що скупчилися у них.
 
Здійснюють санітарну обрізку, при цьому поламані від навантаження урожаєм чи при збиранні гілки вирізають. Штамби і товсті гілки дорослих дерев очищують від відмерлої кори. При проведені цієї роботи навколо штамба дерева розстилають мішковину або плівку й очищення від відмерлої кори разом із запасами шкідника спалюють.
 
Для скорочення запасу грибних хвороб провадять обприскування опалого листя сечовиною. У суху погоду проводять вологозарядковий полив саду. У міжряддях промислових плодоносних садів після внесення органічних та мінеральних добрив (якщо їх не вносили в вересні) здійснюють обробіток ґрунту тяжкими дисковими боронами. На присадибних ділянках - роботу з внесення добрив у пристовбурні кола та їх перекопу.
 
Завершують підготовку ділянок для весняної посадки і ремонту саду. Штамби і скелетні гілки молодих дерев обв'язують толью, рубіроїдом, крафтпапером для захисту від пошкоджень зайцями і мишами. Гілки молодих дерев стягують шпагатом. Це попередить ламання гілок при снігопадах і полегшить обв'язку дерев проти гризунів.
 
Таким чином, закінчують всі основні роботи з підготовки саду до зими. Знімають зимуючі гнізда шкідників та сухі плоди. Із саду прибирають всі рослинні рештки.
 
Продовжують боротьбу з мишевидними гризунами, розкладають отруйні приманки. Завершують обв'язку молодих дерев для захисту від зайців та гризунів. Для відлякування зайців розсівають біля дерев тирсу, змочену емульсією креоліну. Після перших морозів (-5–10оС) заготовляють однорічні пагони для зимового настільного щеплення і зберігають їх у вологій тирсі і підвалі або в льосі.
 
Підгрібають сніг до стовбурів молодих дерев для захисту кореневої системи від низьких температур. У плодосховищі, підвалі або льосі, де зберігаються яблука, стежать за температурою та вологістю повітря.
 
У грудні завершують обв'язку молодих дерев від гризунів.У дні відлиг знімають та спалюють неопале листя зі шкідниками. Збирають та знищують кладки яєць кільчастого шовкопряда. Для запобігання гілок від поломок під вагою снігу його струшують. Заготовляють і укладають в бурти гній для внесення його під дерева навесні. Стежать за температурою у холодильниках, підвалі та льосі, де зберігаються яблука.
 
При неодночасному дозріванні яблук на дереві в присадибному саду або на дачній ділянці їх обривають у кілька прийомів.
 
У грудні завершують обв'язування молодих дерев від гризунів, а на раніше обв'язаних перевіряють їхній стан. У дні відлиг знімають і спалюють неопале листя з гніздами білана жилкуватого та золотогузка, знищують кладки яєць кільчатого шовкопряда.
 
Січень - другий і найхолодніший місяць зими. У січні знімають зі зберігання плоди пізньоосінніх і ранньозимових сортів яблук.
 
Накопичують гній, компост, збирають для зберігання у сухому місці пічної деревинної золи.
 
Ведеться робота із захисту дерев від морозів і гризунів. Повторно розкладають отруєні приманки. Завершують обв'язки молодих дерев від гризунів. Поправляють обв'язування дерев, зроблене раніше.
 
Струшують сніг із гілок, попереджаючи їх від ломання. Знищують зимові гнізда шкідників (білана жилкуватого та золотогуза), видаляють кладки яєць кільчатого шовкопряда. Збирають і виносять із саду муміфіковані плоди.
 
Виготовляють, розвішують годівниці для комахоїдних птахів.
 
За підвищення температури повітря до 0оС ущільнюють мокрий сніг навколо штамбів молодих дерев. Якщо очікується похолодання до –20оС, то підгортають стовбур і гілки снігом, який беруть з боку від дерев.
 
У лютому в саду виконують роботи з накопичення снігу. Продовжують ущільнення снігу навколо дерев і звільнення гілок від снігу. Знімають і знищують зимуючі гнізда шкідників. Поправляють обв'язування молодих дерев. У кінці місяця за підвищення температури очищають штамби дерев від відмерлої кори, повторюють побілку штамбів і основних гілок.
 
Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН України
 
http://www.agro-business.com.ua
Просмотров: 1052 | Добавил: ure | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar