image
Главная » 2014 » Декабрь » 10 » Грубі корми: Сіно, Солома, полова
12:43
Грубі корми: Сіно, Солома, полова

З алежно від хімічного складу, фізіологічної дії на тваринний організм і господарської цінності корму розділяються на грубі, багаті клітковиною (сіно, солома, полова); соковиті корми містять багато вологи (силос, корнеклубнеплоди, пасовищні корми); зернові корми, багаті живильною речовиною (ячмінь, овес, жито); кормові відходи технічних виробництв (висівки, макуха, шрот, барда, жом); комбікорму (концентратні суміші); корми тваринного походження (рибна, м'ясна та м'ясо-кісткове борошно); антибіотики, мінеральні та вітамінні корми. Сіно Сіно - основний грубий корм в зимових раціонах сільськогосподарських тварин. Якість сіна залежить від ботанічного складу трав, часу косіння, техніки сушіння і його зберігання. Хороше сіно багато повноцінним протеїном, вуглеводами, каротином, вітаміном D і важливими мінеральними речовинами. Сіно складається з м'яких злаків, бобових і корисного різнотрав'я. У хорошому сіні повинні зберігатися цільними листочки рослин, воно повинно мати зелений колір, приємний свіжий аромат сінної без домішки запаху прелості і пилу, не уражене грибками; шкідливих і отруйних трав в ньому має бути не більше 1%. Середня добова норма сіна для коней 10 кг. для корів 7, для молодняку великої рогатої худоби старше року 4-б, до років 3-5, для овець 1-2, для свиноматок до двох, для Порса-сосунов - 0,4-0,6, для свиней на відгодівлі (в перший період відгодівлі) до півтора кіло. Якісне сіно згодовують тваринам у натуральному вигляді без попередньої підготовки. Запорошене або запліснявілі сіно перед згодовуванням необхідно добре провітрити, перетрусити і відібрати гниле. Сінна борошно готується з раннього, добре зібраного сіна бобових, бобово-злакових і злакових трав. Для цього сіно подрібнюють на універсальних подрібнювачах кормів. Розмір часток у сінної борошні для поросят і птиці повинен бути до 1, для дорослих свиней до 2 мм. Хорошу білково-вітамінну муку можна отримати лише з високоякісних трав при швидкій, що виключає втрати поживних речовин штучної теплової сушці. Зберігати сінну муку треба в сухому і темному відремонтованому приміщенні. Хороша сінна борошно за поживністю не поступається концентратів (в 1 кг міститься до 0,8 кормової одиниці), а за змістом мінеральних речовин і каротину значно перевершує їх. Солома Солома багата клітковиною. У ній вкрай мало міститься протеїну, мінеральних речовин і вітамінів, у зв'язку з чим поживна цінність соломи невисока. Кращою соломою є кукурудзяна, просяна, вівсяна і ячмінна. Солома бобових багатшими протеїном і мінеральними речовинами, але зазвичай буває грубою і менш їстівною. З бобових кращою вважається Виково і сераделловая. Солома бобових погано зберігається, тому використовують її з осені. Гречана солома за поживністю гірше, ніж ярих злаків. При згодовуванні її тваринам у значних розмірах у теплих опалюваних приміщеннях ферми при сильному сонячному освітленні у них з'являється висип і інші захворювання. Солому ярих та озимих злакових згодовують великій рогатій худобі і коням, бобову переважно тільки худобі. Добова норма дачі соломи коровам до 6 кг. великій рогатій худобі на откроме 8-10, коням до 5 кг . Вівцям, телятам до року і високоудійних корів згодовувати солому не слід. Поживність соломи озимого жита і пшениці значно нижче, ніж ярої. У ній міститься до 40% клітковини, тому вона погано перетравлюється. Така солома використовується на підстилку. Однак при недоліку грубих крім озимих солома ще в багатьох господарствах використовується в значних розмірах. Солому залежану, що втратила блиск і аромат, всю озиму солому і погано прибране грубостебельчастих сіно перед згодовуванням обов'язково готують шляхом різання (подрібнення), запарювання, ошпарювання, самонагрівання, силосування або хімічної обробки. Для подрібнення соломи можна використовувати соломосілосорезку РСС-6, силосорізка РКС-12, кінну соломосілосорезку РСБ-1 подрібнювач кормів ІК-3. Довжина нарізаної соломи для великої рогатої худоби має бути 3-5, для коней 1,5-3 см. Подрібнену солому, особливо вологу, не слід зберігати шаром товщі трьох метрів. Запарюють різання в дерев'яних ящиках, траншеях або ямах. Закладають її шаром в 25-30 см злегка змочену водою. Наповнене споруда закривають кришкою, після чого від парообразователя по шлангах в нього подають пару через укріплені над дном труби з отворами. Під тиском пара проходить через товщу шару різання і впливає на неї. Запарювання триває 40 хвилин після того, як пара пройде через всю товщу шару і почне виходити з-під кришки, потім різання залишають на 12 годин. У господарствах, де джерело пара знаходиться далеко від тваринницьких приміщень, ящики для запарювання різання встановлюють на санях або возах і підвозять до скотним дворах. Запарені різання підсолюють, присмачують, якщо вона не була присмачена до запарювання, і теплою (але не гарячої) згодовують тваринам. Обварюють різання в ящиках, встановлених в кормокухні або в кормовому відділенні обори. Подрібнену солому укладають в ящик шарами в 25-30 см. Кожен шар обливають окропом з розрахунку 100-150 літрів окропу на центнер різання, ретельно перемішують і ущільнюють. Завантажений доверху ящик закривають кришкою, яку притискають вантажем. Через 12 годин різання можна згодовувати. Приготовлену таким способом різання щоб уникнути прокисання і псування не рекомендується залишати більше доби. У господарствах, розташованих у районі спиртзаводів, можна обварювати різання гарячої бардою. Самонагрівання різання проводиться в облицьованих ямах і траншеях, розділених на чотири рівні секції, або в окремих ямах. Ями і траншеї споруджують на обраному ділянці ферми у районі скотних дворів під навісами або в приміщенні. Вони можуть використовуватись для закладання силосу за умови, якщо його будуть згодовувати з осені. Ширина однієї секції повинна бути 2-2,5, глибина 1,5-2 м, довжина в залежності від добової потреби в різанні (на 1 ц різання потрібно 1,2 метра в кубі обсягу споруди). Різання укладають пошарово, змочують водою (бажано теплою) в кількості 50-70% від ваги і об'єму корму. Для кращого бродіння на кожні 100 кг різання додають 3-5 кг борошняних кормів. Змочену і присмачену різання перемішують, ретельно утрамбовують доверху і накривають дерев'яним щитом, на який кладуть вантаж і шар соломи. За три-чотири дні різання нагрівається до 30-ти градусів і добре розпарюється. Вибирають її по черзі з кожної секції на четвертий день. Для самонагрівання придатні грубі корми без цвілі і затхлого запаху. Силосування соломи проводиться із зеленою масою кукурудзи, отава трав, відходами городніх культур. Подрібнена солома додається в такій кількості, щоб суміш силосується маси мала оптимальну вологість 65-75%. Вапнування. Подрібнену до 4-6 см солому занурюють На 10 хвилин в ящик з вапняним молоком, після цього її вилами вивантажують на щит, ущільнюють, п'ять разів періодично поливають вапняним молоком. Після добової видеожкі вона придатна до згодовування. Промивати солому водою не потрібно. На кожен центнер різання потрібно 3 кг негашеного вапна, яку розводять у 25-ти відрах води. Розчин (вапняне молоко) готується в бочці. Для вапнування потрібно мати чан або щільний дерев'яний ящик, дві бочки (одну для гасіння вапна і приготування молока і другу для збору вапняного молока з щитів), два дерев'яних щита з бортами висотою 10 см. Розмір щитів визначається кількістю корму, яке необхідно обробити за добу , з розрахунку отримання з 1 метра площі щита близько 1 центнера вапнувати корму. Щити укладають поруч на утрамбованої майданчику так, щоб був невеликий нахил всередину. Між щитами під низ встановлюється бочка, куди стікає зі щитів вапняне молоко. Вапнування проводиться щодня. На одному щиті обробляється різання на завтра, з іншого, де обробка проведена вчора, використовують готовий корм. Згодовують вапнувати солому дорослому великій рогатій худобі до 20 кг, молодняку старше року до 15 і вівцям-два, три кіло на добу. При цьому в кормовий раціон потрібно вводити корми багаті фосфором. Обробка лугом (їдким натрієм). Солом'яну різку обробляють лугом в щільних деревинних ящиках і фанерованих ямах. На центнер різання витрачають 250 літрів води, в ній розчиняють два кіло їдкого лугу. Заповнену яму або ящик щільно закривають кришкою і протягом 40 хвилин обробляють пором, потім залишають на шість або вісім годин. Якщо солому не запарюють, то залишають на 12-18 годин. Привчати тварин до поїдання солом'яною різання, обробленої таким способом, треба поступово. Дорослій великій рогатій худобі її можна згодовувати до 20 кг. Для підвищення поживності і кращої поедаемости підготовлену будь-яким способом солом'яну різку підсолюють, присмачують розмолотими або подрібненими концентратами, вареним м'ятим або сирим подрібненим картоплею і коренеплодами або згодовують у суміші з силосом, бардою, жомом та іншими відходами харчової промисловості. полова полова складається із плівок насіння, частини колосків, листочків, стебел, дрібних і битих зерен, домішок насіння бур'янів. Містить полова протеїну і золи більше, а клітковини менше, ніж солома того ж рослини, і значно корисніші. Кращу полову дають безості хліба-овес, просо та інші. Полова остистих хлібів-ячменю, пшениці-дуже жорстка. Її згодовують тільки дорослому великій рогатій худобі і обов'язково після ретельного пропарнванія. Цінніша по кормових достоїнств полова бобових, особливо Конюшинову. За поживністю вона вища конюшинового сіна ранньої прибирання, а за змістом протеїну не поступається вівсу. Дещо гірше горохова, Виково і бобова полова. У лляної полові багато жиру і кальцію. Полова гігроскопічна, її треба добре висушувати і зберігати в сухому місці. Полову, забруднену землею і пилом, просівають або пропускають через гуркіт. Згодовують полову в змоченому вигляді або в суміші з соковитим кормом. Полову, особливо грубу, що зберігалася протягом тривалого часу, згодовують підготовленої так само, як і солом'яна різка. Дорослій великому ПОГАТ худобі і коням дають до 4 кг полови на добу, худобі на відгодівлі шість кіло. Свиноматкам холостим і в першій половині супоросности лляний і конюшинової (запареною і змішаної з подрібненими концетрат) полови дають до двох, а свиням на відгодівлі і в перший період відгодівлі до трьох кілограм.

Источник: http://farmer1.ru

Просмотров: 1014 | Добавил: Admin | Теги: Грубі корми: Сіно, солома, полова | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar