image
Главная » 2014 » Декабрь » 10 » Годування свиней
12:40
Годування свиней

 Корми та умови годівлі є найголовнішими факторами для успішного утримання свиней.

Усі корми за їх дії на якість свинини можна розділити на три групи:
корми, при використанні яких отримують свинину вищої якості. Це жито, пшениця, ячмінь, горох, люпин, кормові боби, морква, просо, буряк (цукрова, кормова), комбінований силос, молочна сироватка, обрат, трави (люцерна, конюшина, горохово-вівсяні суміші);

корми, від яких якість свинини знижується. Це кукурудза, гречка, картопля, пшеничні висівки, картопляна мезга, бурякова меляса. Щоб отримати свинину високої якості, потрібно змішувати корму першої та другої груп;
корми, які різко погіршують якість свинини. Це овес, соя, макуха, риба, рибна мука, барда. Ці корми містять багато рослинних тварин жирів і мають специфічний запах. Їх можна давати не більше 35% від усієї кількості кормів для виключення шкідливого впливу. Інакше свинина стане в'ялою і буде мати специфічний запах.

Усі корми за складом і походженням можна розділити на кілька груп. Це корми рослинні, тваринного походження та додаткові.

Рослинні корми, у свою чергу, діляться на наступні групи.
Концентровані корми

це злакові, бобові, висівки, макуха і зерновідходи. Зі злакових частіше використовують кукурудзу, ячмінь, овес.

Найкращим кормом є ячмінь, в 1 кг якого містяться 1,2 кормової одиниці, 90 г протеїну. Овес по своїй живильній цінності трохи поступається ячменю.

Вівсом зазвичай годують підсисних маток, сосунів, молодняк. Відгодівельними свиням його слід давати в обмеженій кількості: він погіршує якість свинини. - Кукурудза - дуже поживний корм.

У ній міститься велика кількість вуглеводів, жиру, а протеїну менше, ніж у вівсі і ячмені. Кукурудзою годують всі групи свиней. Але за 2 місяці до забою її кількість в кормі знижують.

Горох дають усім групам свиней (відноситься до білкових кормів). Перед згодовуванням горох переважніше заварювати. Макухи і шроти є Відходами промисловості при виробництві олії.

У господарствах застосовують звичайно соєвий, лляний і соняшниковий макухи та шроти, запарівая їх перед годуванням.

Вони повинні запарюватися не менше 4 ч. Безпосередньо перед годуванням залишилася воду необхідно злити. За місяць до забою макухи та шроти виключають з раціону.

Висівки є відходами борошномельної промисловості. Їх слід використовувати в обмеженій кількості, так як в них багато клітковини.

Висівки дають усім групам свиней, оскільки вони багаті вітамінами. Концентровані корми для нормального засвоєння свинями треба перемелювати; причому чим тонше їх помел, тим краще вони засвоюються тваринами. Концентровані корми зберігають у сухих прохолодних складах.
Соковиті корми

це овочі, корені-і бульбоплоди. Картопля багата крохмалем, тому є добрим кормом для свиней.

Але його обов'язково треба відварювати, причому воду, в якій варилася картопля, давати свиням не рекомендується.

Кормова і цукровий буряк вважаються одним з улюблених кормів свиней. Цукровий буряк більш поживна, ніж кормова. Коренеплоди миють і подрібнюють разом з бадиллям.

Варити буряк необов'язково. Морква частіше використовують як вітамінну добавку для поросят-сисунів, отьемишей і підсисних свинок.

Гарбуз містить багато вітамінів групи В і каротину. Її в подрібненому вигляді разом з концентратами можна давати свиням всіх груп. Соковиті корми зберігають у буртах.
Зелені корми

це молода, зелена маса гороху, люцерни, конюшини, вйкоовсяной суміші. Ці корми особливо важливі для свиноматок і молодняку.

«Зеленка» багата вітамінами, мінеральними речовинами і повноцінним протеїном. Крім перерахованих зелених кормів, використовують кропиву, молоду лободу, бадилля буряка.

Всю зелень перед годуванням треба подрібнити, а кропиву заварити, давати разом з концентратами. Влітку зелений корм може займати велику частину раціону свиней.
 

Взимку зелену масу замінюють комбінованим силосом для свиней, що складається з коренеклубнеплодів (30-50%), зеленої маси і відходів овочівництва (30-50%), моркви (10%), полови, солом'яному і трав'яного борошна (10%).
Трав'яна і сінна борошно

виготовляється з сушеної в тіні молодої трави. Сіно товчуть або розмелюють до стану борошна. Зберігають у паперових пакетах в темній сухому місці. Борошно згодовують свиням у невеликих кількостях.
Грубі корми

це сіно, солома, стрижні кукурудзяних качанів, полова з високим вмістом клітковини. Грубі корми необхідно давати в зимовий час в невеликій кількості для поліпшення їжі варення.

Сіно потрібно заготовлювати в суху погоду в період стеблування бобових трав; інші види трав свині їде не так охоче.

Сушити траву слід в тіні, зберігати в темному сухому приміщенні.
Корми тваринного походження

до них відносяться рибні та м'ясні відходи, м'ясо-кісткове, м'ясна, рибна і кров'яне борошно, молоко і молочні продукти. Молоко в невеликих кількостях дають тільки поросятам-сосунам.

Найчастіше свиням дають обрат, сколотини і сироватку. У молочних кормах міститься багато вітамінів, мінеральних речовин, цукру, повноцінного білка. Вони позитивно впливають на якість м'яса.

Молочні корми дають усім групам тварин. М'ясні і рибні відходи - це джерело білків, мінеральних речовин і вітамінів.

Рибу і рибні відходи треба обов'язково варити. За 1,5 місяці до забою рибні корми слід виключити з раціону відгодівельних свиней, інакше вони погіршать якість м'яса. Додаткові корми для свиней - це жолуді, гриби, харчові відходи.

За своєю поживної цінності жолуді наближаються до отрубям. Їх можна давати разом з соковитим кормом в сирому і вареному вигляді.

Поросним свиням в другій половині вагітності давати жолуді не можна за високого вмісту дубильних речовин, що викликають запори. Жолуді можна згодовувати при випасі в дубових лісах.

У домашніх умовах жолуді можна заготовити про запас і зберігати в сухому прохолодному місці. Гриби згодовують свиням у вареному або сухому вигляді, змішуючи їх з іншими кормами.

Свиням можна давати більшу частину грибів, які непридатні для людини (переросли і червиві гриби, залишки від харчових грибів).

Харчові відходи часто дають свиням в присадибному господарстві. Вони утворюються при обробці на кухні фруктів, овочів, риби, м'яса. Харчові відходи збирають в окремому посуді і добре проварюють.

Їх можна змішати з концентратами. Столові відходи також є чудовим кормом для свиней.

Існують добові норми годівлі, які можна розділити на дві групи: продуктивні корми і підтримують корму. Підтримуючі корми потрібні постійно для підтримки всіх функцій організму.

Відповідно продуктивні корми - це надмірна кількість поживних речовин, яке витрачається на ріст і розвиток організму. Тому дуже важливо правильно розрахувати норму годівлі для отримання приросту. Велике значення має рівень протеїну в кормах.

На початку свого життя поросята дуже швидко ростуть за рахунок збільшення м'язової тканини. Для її зростання потрібен протеїн, мала кількість білків, тобто протеїнів, в кормі призводить до зниження приросту молодняку.

Крім того, треба врахувати, що надмірна кількість протеїнів розкладається і виводиться з організму разом з сечею, тому невигідно давати більшу кількість протеїнів, ніж належить. Молодим тваринам на кожну кормову одиницю потрібно 100-110 г протеїну, дорослим тваринам - 70-80 р.

Для відгодівлі свиней частіше використовують готові заводські комбікорми, які розраховані тільки для годування свиней. Крім цього, можна використовувати соковиті корми (картопля, буряк, гарбуз тощо) і харчові відходи.

Але слід враховувати, що соковиті корми дуже бідні протеїном, тому приріст тварин знизиться. При зниженні рівня протеїну витрати кормів різко зростають і подовжується термін відгодівлі, позначається на собівартості продукції. Важливу роль у відгодівлі свиней відіграє правильна підготовка кормів.

Свині краще їдять подрібнені корми, тому всі корми на свинарських фермах розмелюють. Дуже часто подрібнені корми запарюють або варять, в тому числі і зіпсований корм, щоб зруйнувати всі гриби і бактерії. Морква, буряк, гарбуз, зелену масу, сінну або трав'яне борошно не треба ні варити, ні запарювати, так як при термічній обробці ці корми втрачають багато вітамінів.

Картопля, навпаки, зазвичай дають свиням у вареному вигляді. Корми дають свиням в сухому, рідкому, вологому і зволоженому стані. Молодняк краще годувати зволоженими кормами, продуктивність при цьому підвищується.

Рідкими кормами годувати нерентабельно - продуктивність знижується через переповнення шлунково-кишкового тракту зайвою рідиною. В результаті свині не вживають належної кількості корму. Різна консистенція корму впливає на якість туш.

При годуванні вологими і рідкими кормами в тушах виходить більше м'яса, при використанні сухих і зволожений кормів в тушах підвищується вихід жиру.

Треба відзначити, що кастрати при годуванні зволоженим і сухим кормом більш продуктивні, свинки ж дають більш високий приріст при годуванні вологими кормами.

Годують свиней зазвичай 2-3 рази на добу. Для кожного типу відгодівлі треба скласти свій раціон. У таблицях 2,3,4 дається приблизний раціон на одну голову при беконном, мясосального або сальному відгодівлі.

Источник http://dachnyky.in.ua

Просмотров: 1297 | Добавил: Admin | Теги: Годування свиней | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
avatar