image
Главная » 2015 » Февраль » 20 » Поради з проведення ранньовесняних робіт по захисту саду
23:33
Поради з проведення ранньовесняних робіт по захисту саду

Ранньовесняні роботи із захисту штамбів плодових дерев в саду ведуть з середини лютого - початку березня до розпускання бруньок. Порівняно висока температура вдень у цю пору року може різко знижуватися вночі. Але всі ми бачимо, що у цьому році зима затрималась до початку квітня і всі роботи в саду перенеслись. У сонячний день в березні температура поверхні кори на штамбі з південно-західного боку буває на 12 -15 ° вище, ніж на затіненій північно-східній стороні. Якщо ж штамби і скелетні гілки з осені побілені 20%-ним вапняним розчином (2 кг вапна на 10 л води), то різниця в нагріванні не перевищує 3 - 5 °. Важливість цього захисного заходу очевидна. Адже перегрів і відтавання кори вдень з подальшим замерзанням вночі можуть викликати опіки кори.

Проявляються опіки у вигляді різного роду плям зазвичай з південно-західного боку дерева. Кора в місцях пошкоджень стає дещо втиснула і відрізняється за кольором. Утворюються рани, через які в основному і проникають у рослину збудники чорного раку, цітоспороза і ряду інших хвороб штамбів і скелетних гілок. Подбайте про помічників садівників - комахоїдних птахів: синиць, поползнів, пищух, які круглий рік живуть в садах, парках, лісах. Адже велика синиця, наприклад, протягом доби з'їдає стільки комах, скільки важить сама.

Синиць, шпаків, мухоловок та інших птахів залучайте в сади, розвішуючи штучні гнізда. Їх прикріплюють до будівель або жердиною на висоті 3-6 м. Синичники розміщуйте на відстані 15-20 м один від одного. Шпаківні можна розміщувати групами.

Весняне обрізування плодових дерев. Багато шкідники і збудники хвороб рослин перезимовують на ослаблених гілках. Тому під час весняної обрізки плодових дерев видаляйте відмерлі і ушкоджені гілки, виносьте їх з саду і спалюйте. Зрізи зачищаються і замазуются садовим варом або олійною фарбою на натуральній оліфі.

Якщо протягом зими з дерев не були вами зняті і знищені павутинні гнізда із сухого листя з гусеницями золотогуза і бояришниці, а також муміфіковані (засохлі) плоди, уражені плодовими гнилями, цю роботу теж проведіть ранньою весною. Успіх боротьби з шкідниками і хворобами саду залежить головним чином від своєчасного і правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин. Проте це не означає, що слід щорічно за один раз визначеною схемою обприскувати сад препаратами. Необхідно планувати заходи боротьби, виходячи зі ступеня зараженості рослин шкідниками та очікуваної появи хвороб. Застосовувати хімічні засоби «про всяк випадок» не слід.

Перед розпусканням бруньок на плодових деревах, коли середньодобова температура повітря сягне 5°, наступає пора першого обприскування плодових і ягідних насаджень.Ця пора вже наступила. Обробіток спрямований проти зимуючих на корі дерев каліфорнійської та інших видів щитівок, яєць яблуневої медяниці, плодових кліщів, різних видів тлі, гусениць яблуневої молі, проти збудників хвороб - парші яблуні та груші, плямистість листя, а також проти мохів та лишайників.

До розпускання бруньок у садах можна застосовувати, препарат В 30 та його аналоги, олеокупріт, залізний і мідний купорос. Ми рекомендуємо в цей час обробити дерева і кущі розином мідного купоросу та карбаміду (50гр мідного купоросу +700 гр карбаміду) на 10 л. води Цей захід крім боротьби з шкідливими організмами дасть змогу підтримати азотом ослаблені з зими рослини. Такий обробіток затримує період цвітіння ранніх сортів яблуні,слив та персиків на період до 2-ох тижнів, що дає змогу захистити цвіт плодових культур від весняних заморозків.

Недосвідчені садівники помилково вважають, що хімічні засоби захисту рослин, рекомендовані для ранньовесняного обприскування садів, однаково ефективні проти всіх видів зимуючих в саду шкідників. Це далеко не так. Препарат В 30 (і його аналоги) - 76%-ва нафтомасляная емульсія - високоефективний проти каліфорнійської щитівки і інших видів щитівок, що зимують у стадії личинок, і самок, проти ложнощітовок і яєць плодових кліщів. Препарат менш ефективний при боротьбі з яйцями попелиць, медяниць, щитівок, листокруток, гусениць яблуневої молі, що знаходяться під щитками. Він не дає потрібного ефекту і при боротьбі зі збудниками хвороб рослин. Застосовується в концентрації 3% (300 г на 10 л води) для обприскування плодових (яблунь, груш, вишень і слив) дерев і ягідних чагарників (агрусу, смородини, малини), а також декоративних рослин.

Мідний купорос - 98%-ний розчинний порошок - застосовується до розпускання бруньок для боротьби зі збудниками парші, моніліозу , різних плямистостей листя яблуні та груші, клястероспоріозу, коккомікозу кісточкових дерев, антракнозу, септоріозу агрусу та смородини. Концентрація робочого розчину 1% (100 г на 10 л води). Залізний купорос - 53%-ний розчинний порошок - використовується для обприскування яблунь, груш і грунту під ними до початку вегетації, а також для боротьби з хворобами штамбів і скелетних гілок, в тому числі і для боротьби з мохами і лишайниками.

Певною мірою стримує розвиток парші, моніліозу та інших плямистостей. Концентрація робочого розчину 2-3% (200-300 г на 10 л води). Обприскування дерев і чагарників до розпускання бруньок проводять методом промивання, тому що тільки при рясному змочуванні гілок можна знищити шкідників і спори збудників хвороб, велика частина яких зимує в тріщинах кори і інших затишних місцях. Навіть при дуже обережному обприскуванні частину робочого розчину відноситься в бік, тому, якщо в міжряддях саду посаджені суниця, багаторічні овочі і квіти, щоб уникнути опіку відростаючих листя на час роботи їх слід прикривати синтетичною плівкою або іншим щільним матеріалом.

До розпускання бруньок на гілках чорної смородини (рідше червоної) добре помітні ненормально розрослися, як би роздуті бруньки. Надалі вони стають дещо схожими на маленькі качанчики і погано розпускаються. Роздуті бруньки вражені смородиновими бруньковими кліщами. Якщо розрізати таку бруньку і розглянути в лупу, то всередині можна побачити білуватих, до 0,2 мм довжиною шкідників, що нагадують рачків. Це самки смородинового брунькового кліща, одного з небезпечних шкідників чорної смородини. У кожній ураженой брунці - кілька тисяч самок, які можуть перености з хворих кущів на здорові таке захворювання як махровість. Роздуті бруньки вирізають.

Якщо кущ заражений сильно, доцільно вирізати окремі пошкоджені гілки, не обламуючи бруньок, винести їх з саду і спалити. Бажано залишити в кущі 10-15 пагонів різного віку , бажано 1 та 2-ох річних, що дасть змогу отримати хорошиий урожай. Щоб стримати розвиток грибних хвороб і знищити яйця попелиць, щитівок і ложнощітовок, що зимують на корі гілок, ягідних кущів до розпускання бруньок необхідно провести обприскування розчином препарату № 30 та його аналоги (300 г на 10 л води), а для стримування розвитку хвороб - мідний купорос (100 г на 10 л води) або залізний купорос (200 - 300 г на 10 л води).

Після танення снігу суницю очистіть від сухого і хворого листя, на яких зимують спори різних грибних хвороб, спаліть або помістіть їх в компостну купу, прикриваючи шаром землі або торфу. Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години при нормі виливу робочої рідини 8-10 л.на одне дерево в залежності від об’єму крони. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Андрій Порхун, провідний спеціаліст фітосанітарної інспекції Черкаської області Василь Остапенко, провідний спеціаліст відділу біологічного захисту фітосанітарної інспекції Черкаської області

http://www.kray.ck.ua/

Просмотров: 808 | Добавил: ure | Теги: роботи в саду весною, захист саду | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar