image
Главная » 2014 » Ноябрь » 28 » Що таке сидерати?
12:57
Що таке сидерати?

Що таке сидерати?
Сидерати — це однорічні рослини, які тимчасово вирощують на незайнятих під культурні рослини ділянках землі. Корисність від сидератів величезна. Вони роблять кілька функцій — пригнічують ріст бур'янів, роблять краще структуру землі, збагачують його азотом.

 

В органічному землеробстві є принципове правило — земля не повинна пустувати, залишатися відкритою. Із землі вимиваються корисні речовини, вона заростає бур'янами, твердне, покривається кіркою і у садівника додається робіт. Щоб уникнути всіх цих проблем, тимчасово порожні ділянки саду необхідно займати сидератами.

Рослини, що відносяться до сидератів, відрізняються жвавим зростанням зеленої маси. Вони розвивають густе листя, яка стрімко змикається і пригнічує ріст бур'янів. Якісь культури, наприклад, жито, володіють захоплюючій особливістю — затримувати проростання інших насіння і тому на ділянці, де посіяна жито, не виростають бур'яни. У сидератів потужна, відмінно розвинена і розгалужена коренева система, яка сприяє поліпшенню структури землі. Відразу корінці сидератів грає роль транспортувальника потрібних речовин як в найглибші шари землі, так і з їх ближче до поверхні, щоб овочевим культурам було легше отримати потрібне харчування. Прискорення мікробіологічних процесів в грунті і посилення діяння добрив — це теж нагорода рослин — сидератів.

Але на цьому корисність сидератів не завершується. Якщо посадити їх посеред овочів, то можна відлякати шкідників, а розцвітають сидерати до того ж красиві медоноси, що привертають в сад величезна кількість бджіл. Найкориснішим і дієвим «зеленим добривом» числяться рослини із сімейства бобових. Особливі бактерії, що живуть на кореневих наростах бобових, володіють здатністю до скупчення азоту, який вони отримують з повітря і відкладають у грунт.

Яке рослина — сидерат обрати і посіяти на ділянці, необхідно визначати з урахуванням багатьох причин. Це склад і структура землі, час, протягом якого ви зможете займати ділянку сидератами, необхідність збагачення землі азотом і багато інших. Сіяти сидерати можна протягом усього сезону — з ранньої весни і до глибокої осені.

Сидерати числяться дешевеньким органічним добривом і самим екологоіческі незаплямованим. Посіяв, скосив і залишив на грядці. Перекопувати грунт не треба, можна тільки неглибоко закласти зеленуваті добрива в землю. З плином часу все перегниє і вийде природне добриво. За сезон порожні землі можна два — тричі засівати сидератами і не знадобиться ніякої гній.

До сидеральних культур відносяться гірчиця білосніжна, овес, жито, однорічний люпин, вика, редька олійна, трилисник, фацелія, люцерна, кінські боби та інші рослини. Можна подивитися інформацію про кожній рослині в довідниках і на її підставі підібрати рослини — сидерати для власної ділянки.

Джерело: myhelper.com.ua

Просмотров: 751 | Добавил: Admin | Теги: Сидерати | Рейтинг: 3.0/1
Всего комментариев: 0
avatar