image
Главная » 2014 » Ноябрь » 26 » Оздоровлення грунту на городі
15:25
Оздоровлення грунту на городі
Оздоровлення грунту на городіВідновлення та оздоровлення грунту на городі після завершення сезону — захід важливе. Як оздоровити грунт не витрачаючи багато сил і коштів? Один з найпростіших способів — використовувати рослини сидерати. Їх ще називають зеленим добривом.

Як приготувати зелене добриво? Немає нічого простішого. Треба його просто посіяти.

Зелені добрива — сидерати, це культури, які переносять загущення, незначне, але тривале похолодання, швидко сходять, відростають і дають велику вегетативну масу. Зелену масу сидератів (зазвичай через два-три тижні після масових сходів) скошують, а грядку, де вони росли, перекопують, тим самим оздаравлівая грунт на городі.

До недавнього часу в якості сидератів вирощували люпин кормовий і однорічний, жито, овес, тритикале, озимий ріпак, гірчицю білу. В останні роки на зелене добриво або сидерати городники стали використовувати таке рослина, як редька олійна (Raphanus sativus. Var. Oleiformis).

Олійна редька відома в Росії з початку XVIII століття. Масло, отримане з її насіння, не поступається гірчичного, а макуха йде на корм худобі. Овочева різновид цієї редьки — смачний, пряний коренеплід. Під час цвітіння цей сидерат — прекрасний медонос.

ozdorovlenie pochvy na ogorode 2 Оздоровлення грунту на городіРедька олійна — скоростигла, холодостійка (виносить заморозки до — 3 °) культура, здатна давати насіння і зелену масу на широті Полярного кола. Добре росте на нейтральних і слабокислих грунтах будь-якого типу, у тому числі осушених торфовищах і важких суглинках. Крім того, за врожайністю зеленої маси редька олійна більш ніж у два рази перевершує люпин, гірчицю білу і жито. Ось чому це відмінний сидерат — зелене добриво, яким можна оздоровити грунт на городі. На зелене добриво зазвичай використовують редьку олійну Радуга. Підходить також сорт Тамбовчанка.

Коли садити сидерати-редьку олійну? Відповідаємо, практично весь дачний сезон. Сіють її суцільним рядковим способом з ранньої весни (як тільки відтане грунт) до осені (включаючи вересень). Однак при посіві у серпні та вересні вона дає більше листя і вони крупніше, ніж при раннелетній вирощуванні. Насіння сходять на 4-7-й день, а через три тижні з'являються бутони — це найкращий час, щоб скосити редьку.

Іноді городники запитують, закопувати сидерати в грунт чи ні? Відповідаємо, обов'язково закопувати. Скошену зелену масу залишають на тиждень подвяліть, потім закладають в грунт. У загальній складності від посіву до перекопки редьки олійної проходить близько 30-40 днів.

При вирощуванні сидерата — редьки олійної, більш ніж наполовину знижується засміченість ділянки бур'янами, в тому числі пирієм повзучим. У 1,5-2 рази скорочується чисельність почвообітающіх шкідників і патогенних мікроорганізмів, наприклад збудників кореневих гнилей і нематод. У 10 разів зменшується забруднення грунтових вод нітратами. Важко засвоюються поживні речовини грунтових мінералів стають при цьому доступними для овочевих культур. Крім того, поліпшується структура грунту і нормалізується її реакція (pH). Та й витрати на обробіток сидерата — редьки олійної невеликі.

Ось виявляється, що можна оздоровити грунт на городі, швидко і недорого.

Просмотров: 668 | Добавил: Admin | Теги: на городі, Оздоровлення грунту | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar